Yapay zekanın, post-endüstriyel toplum üzerindeki etkisi
The influence of artificial intelligence on post-industrial society
- Tez No: 1011381
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT YEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İnsan-yapay zeka etkileşimi, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo, Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Post-endüstriyel toplum, enformasyon/bilgi temelli bir ekonomiye dayalı toplumdur. Post-endüstriyel toplumda; karar, teknolojik öngörülere dayanarak alınır ve beyaz yakalı bilgi işçilerinin oluşturduğu bir toplumu temsil eder. Teknolojik gelişmelerin bir ürünü olan internetin yaygınlaşmasından sonra bilgi/enformasyon toplumu kendi gerçekliğini inşa etmektedir. İnternetin, günümüz toplumunda her alana girmesiyle birlikte toplumsal yapılarda bir şekillenme ve dönüşüm meydana gelmektedir. İnternet sayesinde ağların iş birliğiyle, yeni bilgi teknolojileri oluşmuştur. İnternetle birlikte gelişen teknoloji; yeni ürünler ve yeni sorunlar ortaya çıkmıştır. Gelişen teknolojinin içerisinde yapay zeka ürünleri iletişimden, finansa, eğitimden, üretim endüstrisine ve eğlence sektörü gibi pekçok disiplinde kullanılmaktadır. Yapay zekanın birçok alana müdâhil olmasıyla beraber yeni bir kültür dönüşümü yaşanmaktadır. Kişinin, post endüstriyel dönemde mensup olduğu ortamda bilgi/enformasyon işçisi olarak içerik üretmesi, üretilen şeylerin big data içerisinde depolanması ve talebe göre bu dataların alınıp- satılması yeni bir yaşam tarzını ve farklı bir toplumu oluşturmaktadır. Bu çalışma, yapay zekanın, post endüstriyel dönüşüm üzerindeki etkisini nitel bir analiz yöntemi olan etnografi tekniğiyle; yapay zekayı, çalışma hayatlarını sürdürdükleri kurum içerisinde nasıl kullandıklarını, hangi amacı gerçekleştirmeye çalıştıklarını ve post endüstriyel toplumun meydana getirdiği iş kollarını tanımak ve anlamak için kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Post-industrial age is a society based on an information/knowledge economy. In the post-industrial society, decisions are made based on technological foresight and represent a modern society. Following the widespread use of the Internet, which is a product of technological developments, the information/knowledge society has built its own reality. As the Internet integrates into a part of every aspect of today's society, it is shaping and transforming social structures. Thanks to the Internet, a new era of information technologies has emerged in the cooperation of networks. Technology is developing with the Internet; new products and new problems have emerged. Within the developing technology, artificial intelligence products are used in many disciplines such as communication, finance, education, manufacturing industry and entertainment. With the involvement of artificial intelligence in many fields, a new cultural transformation is taking place. This study will be used to identify and understand the impact of artificial intelligence on the post-industrial transformation through the ethnography technique, which is a qualitative analysis method, how they use artificial intelligence within the institution, what purpose they are trying to achieve and what business lines are created by the post-industrial society.