İşletme birleşmelerinin ertelenmiş vergi (TMS 12) ve vergi mevzuatı açısından değerlendirilmesi
Deferred tax (TAS12) and evaluation of tax legislation in business combinations
- Tez No: 1011383
- Danışmanlar: PROF. DR. AZZEM ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finans, Muhasebe, Finance, Accounting
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Ulusal ve uluslararası muhasebe standartları, yerleşik muhasebe uygulamalarımıza çeşitli açılardan farklılıklar kazandırmaktadır. Bu çerçevede, öne çıkan başlıca düzenlemelerden biri TMS 12 – Gelir Vergileri Standardıdır. İşletme birleşmeleri sırasında ortaya çıkan vergi etkilerinin finansal raporlama ve vergi uygulamaları bağlamında incelenmesi önem kazanmıştır. Bu amaçla, işletme birleşmelerinin ekonomik ve hukuki çerçevesi ile TFRS 3 İşletme Birleşmeleri standardı ve TMS 12 Gelir Vergileri standardı literatür ve mevzuat çerçevesinde ele alınmıştır. Çalışmada işletme birleşmeleri, kurgusal modelleme ile analitik inceleme yöntemi kullanılarak, çalışmada vaka analizi olarak bir işletme birleşmesi senaryosu üzerinden muhasebe kayıtları ve ertelenmiş vergi varlıkları ile yükümlülüklerinin hesaplanması örneklerle gösterilmiştir. İşletme birleşmesine ilişkin olarak, payları borsada işlem gören şirket üzerinde işletme birleşmesi ve ertelenmiş vergi etkisi açıklanmıştır. Çalışmada ayrıca vergisiz birleşme ve vergili birleşme kavramları irdelenmiş; vergisiz birleşmelerin (Kurumlar Vergisi Kanunu'nda öngörülen koşullar sağlandığında) şirketlere önemli vergi erteleme avantajları sağladığı, buna karşın belirli kısıtlar içerdiği tespit edilmiştir. Vergili birleşmelerde ise birleşme kazançlarının anında vergilendirilmesi, şirketler için nakit çıkışı ve maliyet artışı anlamına gelmekte ve özellikle Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler için birleşme sürecini finansal açıdan zorlaştırabilmektedir. Literatürde, birleşme sürecinin başarılı olabilmesi için muhasebe standartları ile vergi düzenlemeleri arasındaki uyumun artırılması gerektiğine vurgu yapılmaktadır. Sonuç olarak, finansal raporlama standartları ile vergisel düzenlemeler arasında sağlanacak daha yüksek uyum, birleşme işlemlerinin daha şeffaf ve etkili bir şekilde yürütülmesini kolaylaştıracak; bu da şirketlerin birleşmeler yoluyla elde etmeyi hedeflediği sinerji ve büyüme faydalarını gerçekleştirmelerine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
National and international accounting standards introduce various differences to established accounting practices. Within this framework, one of the most prominent regulations is TAS 12 – Income Taxes. The examination of tax effects arising during business combinations in the context of financial reporting and tax practices has gained significant importance. To this end, the economic and legal framework of business combinations, along with TFRS 3 Business Combinations and TAS 12 Income Taxes standards, have been addressed within the scope of the literature and relevant legislation. In the study, business combinations were analyzed using fictional modeling and analytical examination methods; through a hypothetical business combination scenario, accounting entries and the calculation of deferred tax assets and liabilities were demonstrated with examples. Regarding the business combination, the effects of the merger and deferred taxes on a publicly listed company were explained. The study also examined the concepts of tax-free and taxable mergers; it was found that tax-free mergers (when the conditions stipulated in the Corporate Tax Law are met) provide companies with significant tax deferral advantages, while also entailing certain restrictions. In taxable mergers, the immediate taxation of merger gains represents a cash outflow and increased costs for companies, and may particularly complicate the merger process financially for Small and Medium-Sized Enterprises. The literature emphasizes that in order for the merger process to be successful, greater alignment between accounting standards and tax regulations is necessary. In conclusion, a higher degree of harmony between financial reporting standards and tax regulations will facilitate the execution of merger transactions in a more transparent and effective manner, thereby contributing to companies' ability to realize the synergy and growth benefits they aim to achieve through mergers.