Yapay zeka ve öneri algoritmalarıyla marka iletişimi: Netflix örneği
Brand communication with artificial intelligence and recommendation algorithms: The Netflix example
  1. Tez No: 1011404
  2. Yazar: ŞÜHEDA ŞENYUVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Public Relations, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Öneri Algoritmaları, Marka İletişimi, Dijital Platformlar, Netflix, Nitel Araştırma, Artificial intelligence, recommendation algorithms, brand communication, digital platforms, Netflix, qualitative research
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, dijital platformlarda yapay zekâ temelli öneri sistemlerinin kullanıcı profiline dayalı olarak nasıl farklılaştığını ve bu farklılaşmanın marka iletişimi stratejilerine nasıl yansıdığını incelemektedir. Netflix örneği üzerinden yürütülen çalışmada, kadın, erkek ve nötr olmak üzere üç ayrı kullanıcı profili oluşturulmuş; her bir profilin aynı içerikleri izlemesi sonucunda öneri algoritmalarında ortaya çıkan değişimler analiz edilmiştir. Nitel araştırma yöntemi benimsenmiş ve doküman analizi tekniğiyle kullanıcı arayüzünde sunulan görsel ve metinsel içerikler sistematik olarak incelenmiştir. Elde edilen veriler MaxQDA programı aracılığıyla tematik olarak kodlanmış, algoritmanın profil temsiline dayalı yönlendirme biçimleri değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, Netflix'in öneri sisteminin yalnızca teknik bir altyapı olarak değil, aynı zamanda marka iletişimini kültürel, görsel ve dilsel kodlarla şekillendiren stratejik bir araç olarak işlediği; profil temsiliyetine bağlı görsel farklarla beraber, kullanıcıları kültürel olarak öncelik verilen içeriklere yönlendiren kolektif bir iletişim düzeni kurduğu ortaya konmuştur. Dolayısıyla, yapay zekâ tabanlı öneri sistemleri, kullanıcı profilleri üzerinden yalnızca içerik sunmakla kalmayıp, aynı zamanda marka kimliğini ve kültürel anlatısını inşa eden dinamik araçlar olarak konumlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines how AI-based recommendation systems on digital platforms differ based on user profiles and how these variations influence brand communication strategies. Using Netflix as a case study, three distinct user profiles—female, male, and neutral—were created, and algorithmic differences were analyzed after each profile viewed the same content. Adopting a qualitative research method, the study utilized document analysis to systematically examine the visual and textual elements presented in the user interface. The collected data were thematically coded via MaxQDA software, enabling an evaluation of the algorithm's content recommendation strategies based on user representation. The study concludes that Netflix's recommendation system functions not merely as a technical infrastructure but as a strategic tool that shapes brand communication through cultural, visual, and linguistic codes—establishing a collective communication order that, while offering subtle visual distinctions based on profile representation, ultimately guides users toward culturally prioritized content. Therefore, AI-based recommendation systems do not merely serve to deliver content based on user profiles; they also function as dynamic tools that construct brand identity and cultural narratives.