Yerel seçimlerde kadın temsili: Çanakkale örneği
Women's representation in local elections: The example of Çanakkale
  1. Tez No: 1011407
  2. Yazar: RUMEYSA AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki toplumsal cinsiyet, Yerel seçimler, Çalışan kadınlar, Occupational gender, Local electiond, Working women
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
“Yerel seçimlerde kadın temsili: Çanakkale Örneği”konulu tez çalışması kadınların yerel düzeyde siyasal temsillerine ilişkin deneyimlerini ortaya koymayı ve bu süreçte karşılaştıkları temel sorunları belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırma verileri, sözlü tarih deseni çerçevesinde gerçekleştirilen görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Araştırmanın evrenini Çanakkale ve Kepez belediyelerinde ikamet eden, yerel seçimlere katılmış kadın adaylar oluşturmuştur. Araştırmaya katılmayı kabul eden tüm kadın adaylara ulaşılması hedeflendiğinden herhangi bir örneklem seçimine gidilmemiş, toplamda …kadın adayla görüşülmüştür. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Etik Kurulu'ndan görüşme sorularına ilişkin etik onayın alınmasının ardından, görüşmeler 01.09.2025 ila 28.09.2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Görüşme notları ve ses kayıtları araştırmacı tarafından metne aktarılarak yazılı belge haline getirilmiştir. Hazırlanan belge içerik analizi tekniğiyle cümle ve paragraf düzeyinde kodlanarak“çözüm önerileri, siyasal sermaye, kampanya kaynakları, konuşma özgürlüğü, cinsiyetin avantaj/dezavantaj üretimi, siyasete giriş motivasyonu ve seçilme kaygısı”temaları oluşturulmuştur. Temaların birbirleriyle ve alt kodlarla ilişkilerine işaret eden görsellerin hazırlanmasında Maxqda Paket Programının demo versiyonundan yararlanılmıştır. Sonuçta,“parti içi karar alma süreçlerine sınırlı erişim, kurumsal destek mekanizmalarının zayıflığı ve toplumsal cinsiyet normlarının belirleyiciliği”nin Çanakkale ve Kepez belediyeleri dahilinde yerel seçimlerde aday olan kadınların siyasal katılımlarını sınırlandıran başlıca etkenler oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis titled“Women's Representation in Local Elections: The Case of Çanakkale”aims to reveal women's experiences regarding their political representation at the local level and to identify the main challenges they encounter throughout this process. The research data were obtained through interviews conducted within the framework of the oral history research design. The population of the study consists of female candidates residing in the municipalities of Çanakkale and Kepez who participated in local elections. Since the study aimed to reach all women candidates who agreed to participate, no sampling procedure was applied, and interviews were conducted with a total of … female candidates. Following the approval of the interview questions by the Ethics Committee of Social Sciences at Çanakkale Onsekiz Mart University, the interviews were conducted between 01.09.2025 and 28.09.2025 .Interview notes and audio recordings were transcribed and converted into written documents by the researcher. The prepared documents were coded at the sentence and paragraph levels using the content analysis method, resulting in the identification of the following themes: policy recommendations, political capital, campaign resources, freedom of speech, the production of advantage/disadvantage through gender, motivation to enter politics, and concerns about being elected. Visual representations indicating the relationships between themes and sub-codes were produced using the demo version of the MAXQDA software package. The findings indicate that limited access to intra-party decision-making processes, the weakness of institutional support mechanisms, and the determining role of gender norms constitute the primary factors restricting the political participation of women candidates in local elections within the municipalities of Çanakkale and Kepez.