Tarım kredi kooperatiflerinde elektronik ticaretin (e-ticaret) uygulanması yönünden makro ve mikro çevre faktörlerinin değerlendirilmesi
An evaluation of macro and micro environmental factors regarding the implementation of electronic commerce (e-commerce) in agricultural credit cooperatives
  1. Tez No: 1011467
  2. Yazar: HARUN BOLUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL FİDAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, İşletme, Ekonomi, Agriculture, Business Administration, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik ticaret, Makro çevre, Mikroçevre, Tarım kredi kooperatifleri, Electronic commerce, Macro environment, Microenvironment, Agricultural credit cooperatives
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Tarım Kredi Kooperatifleri'nde (TKK) elektronik ticaret uygulamalarının makro ve mikro çevre faktörleri çerçevesinde değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Araştırmada, TKK'nın tarihsel gelişimi, örgütsel yapısı, stratejik yönelimi ve hedefleri ele alınmakta; e-ticaretin tanımı, türleri, temel özellikleri ile tarımsal pazarlamadaki kullanım alanları ve etkileri incelenmektedir. Ayrıca, e-ticaretin uygulanmasında etkili olan makro ve mikro çevre faktörleri analiz edilmekte; örnek olay olarak bakliyat sektörü özelinde TKK'da e-ticaretin uygulanabilirliği değerlendirilmektedir. Çalışmada nitel ve nicel araştırma yöntemleri kullanılarak, e-ticaret uygulamalarının performansı ve örgütsel katkısı ölçülmektedir. Bulgular, kooperatiflerin faaliyet gösterdikleri çevredeki belirsizlikler ve hızlı değişimlerin yönetimsel zorluklar yarattığını göstermektedir. Bu kapsamda, kooperatiflerin özellikle makro çevre unsurlarını sistematik biçimde izlemeleri, olası tehditleri önceden belirlemeleri ve stratejik önlemler geliştirerek bunları fırsata dönüştürmeleri önem taşımaktadır. Pazarlama faaliyetlerinde ise demografik ve kültürel özelliklere uyum sağlanması, yasal ve politik düzenlemelere uygun hareket edilmesi ve ekonomik-teknolojik gelişmelerin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda çevresel duyarlılığın gözetilmesi de temel bir gerekliliktir. Sonuç olarak, TKK'da e-ticaret uygulamaları, makro ve mikro çevre faktörleri açısından güçlü ve zayıf yönleriyle değerlendirilmiş; geliştirilmesine yönelik öneriler sunulmuş ve tarımsal pazarlamadaki stratejik önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the implementation and effectiveness of electronic commerce (e-commerce) applications within Agricultural Credit Cooperatives (ACC) by examining macro- and micro-environmental factors. The study analyzes the historical development, organizational structure, strategic objectives, and institutional characteristics of the ACC, together with the conceptual framework, types, and functional features of e-commerce and its role in agricultural marketing. To provide an applied perspective, the legume sector is selected as a case study to evaluate sector-specific dynamics and the feasibility of e-commerce integration within cooperative operations. A mixed-methods research design is employed, combining qualitative and quantitative techniques to assess the performance, value creation, and strategic impact of e-commerce practices. The findings indicate that rapid environmental changes, uncertainty, and increasing competition pose significant managerial and strategic challenges for cooperatives. Consequently, systematic monitoring of macro-environmental conditions, proactive identification of potential threats, and the development of adaptive strategies are essential for the successful adoption of e-commerce. The study further emphasizes that effective marketing activities require alignment with demographic and cultural characteristics, compliance with legal and political regulations, close monitoring of technological and economic developments, and adherence to sustainability principles through environmentally responsible practices. Overall, the results reveal the strengths and weaknesses of e-commerce implementation in the ACC within the framework of environmental opportunities and threats. The thesis concludes by offering strategic recommendations and highlighting the growing importance of e-commerce in enhancing agricultural marketing efficiency and cooperative competitiveness.