The impact of stress on diabetes management – a sentiment analysis approach
Stresin diyabet yönetimi üzerindeki etkisi – bir duygu analizi yaklaşımı
- Tez No: 1011468
- Danışmanlar: ASSISTANT PROFESSOR HALİME SUVAY EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Diabetes, Sentiment Analysis, NLP, Stress, Patient Experiences, TextBlob, VADER
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veri Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstatistik ve Veri Bilimi Bilim Dalı
Özet
Diyabet yönetimi, sadece diyabet ilaçlarının alınmasından daha fazlasını gerektiren, yaşam boyu devam eden ve kişinin kendine bağlılık gösterdiği bir süreçtir. Bu süreçte, zihinsel ve duygusal sağlığa yönelik ekstra özen göstermek de önem taşımaktadır. Stres, diyabetin etkin bir şekilde yönetilmesini zorlaştıran en önemli zihinsel faktörlerden biridir. Bu çalışma, çevrimiçi sağlık forumlarındaki hasta paylaşımlarını inceleyerek ve duygu analizi yöntemlerini kullanarak stresin diyabet yönetimi üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Çalışmada, TextBlob ve VADER gibi doğal dil işleme (NLP) araçlarıyla 792 hastanın forumlardaki yorumları analiz edilmiştir. Yorumlarda, stres altında ortaya çıkan olumsuz duygu ve his kalıpları tespit edilerek, stresin duygusal ve zihinsel bir faktör olarak diyabet yönetimine etkisi incelenmiştir. Genel bulgular, stresin diyabetli bireylerin deneyimlerini anlatırken özellikle çevrimiçi forumlarda paylaştıkları hikayelerde duygusal durumları üzerinde büyük bir etkisi olduğunu göstermektedir. Özellikle zihinsel sağlık sorunları, tedaviye uyum ve yaşam tarzı konularında birçok yorumun olumsuz ve oldukça öznel duygular içerdiği tespit edilmiştir. Ancak stresin her zaman tüm diyabetlilerin olumsuz davranışlar sergilemesine yol açtığını kesin olarak söylemek mümkün değildir. Bazı temalar, olumsuz duygu yoğunluğu ve duygusal yükle yakından ilişkili bulunurken, diğer temalar ise başa çıkma, dayanıklılık ve olumlu destekle daha fazla bağlantılı bulunmuştur. En çok tartışılan konu, yiyecek ve ilaçla ilgili stres olmuştur. Duygu analizi, nötr üsluba rağmen çok fazla duygu olduğunu ortaya koymuştur. Üçlü konu modeli uyumluluğu 0.099 ve 0.329değerlerinden 0.430'ya yükselmiştir.“Kan Şekeri ve Stres”konusu, VADER skorunun en yüksek olduğu alan olup (0.430), bu durum duygusal yoğunluğun yüksek olduğunu ve diyabetliler için önemli derecede destek ihtiyacının bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Managing diabetes is a lifelong responsibility that requires more than taking medication; it also involves maintaining mental and emotional well-being. Stress is one of the most critical psychological factors that complicates effective diabetes management. This study explores how stress affects diabetes self-care by analyzing patient narratives from online health forums using sentiment analysis. Natural Language Processing (NLP) tools, including TextBlob and VADER, were applied to 792 patient comments to identify emotional patterns, especially those related to stress. The findings show that stress significantly impacts how individuals with diabetes express their experiences online. A large portion of the comments revealed negative sentiment and high subjectivity, particularly regarding mental health, treatment adherence, and lifestyle difficulties. However, the results do not suggest that stress always leads to negative behavior or feelings among all diabetic patients. While some topics showed strong emotional burden, others reflected resilience, coping mechanisms, and supportive community interactions. Further research is needed to better understand the complex relationship between stress and emotional response in diabetes, and the situational factors that influence this dynamic. This study demonstrates the value of using NLP to analyze patient-generated content and highlights the importance of integrating emotional support into diabetes care.