Pirolidin ve pirolidin-2-on türevlerinin kuantum mekaniksel ve deneysel yöntemlerle incelenmesi
Quantum mechanical and experimental investigation of pyrrolidine and pyrrolidine-2-one derivatives
  1. Tez No: 1011491
  2. Yazar: EMİNE BERRİN POYRAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ DEGE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Biyofizik, Physics and Physics Engineering, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Near-infrared spektroskopi, Supramoleküler kimya, Tek kristaller, Near-infrared spektroskopi, Supramolecular chemistry, Single crystals
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Katıhal Fiziği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, pirolidin türevi organik bileşiklerin yapısal, elektronik ve biyolojik özellikleri deneysel ve teorik yöntemler birlikte kullanılarak incelenmiştir. Çalışma kapsamında sentezlenen bileşiklerin kristal yapıları tek kristal X-ışını kırınımı (SCXRD) yöntemiyle aydınlatılmış; elde edilen kristal yapılar bağ uzunlukları, bağ açıları ve konformasyonel özellikler açısından ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Kristal paketlenmede rol oynayan moleküller arası etkileşimler Hirshfeld yüzey analizi ve iki boyutlu parmak izi grafikleri yardımıyla analiz edilmiş, ayrıca enerji çerçevesi hesaplamaları ile bu etkileşimlerin göreli katkıları nicel olarak ortaya konmuştur. Optimize edilmiş geometriler üzerinden HOMO–LUMO enerji aralıkları, moleküler elektrostatik potansiyel (MEP) yüzeyleri ve global reaktivite parametreleri hesaplanmış, teorik sonuçlar deneysel kristal verileri ile karşılaştırılmıştır. Deneysel ve teorik geometrik parametreler arasındaki uyum, moleküler yapıların doğruluğunu desteklemiştir. Biyolojik aktivite potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla, incelenen pirolidin türevleri çeşitli kanser ve nörolojik hedef proteinler üzerinde moleküler yerleştirme (molecular docking) analizlerine tabi tutulmuştur. Elde edilen bağlanma enerjileri, inhibitör sabitleri ve ligand–protein etkileşim türleri ayrıntılı olarak incelenmiş, bileşiklerin olası biyolojik etkinlikleri tartışılmıştır. Ayrıca, ADMET tahminleri gerçekleştirilerek bileşiklerin farmakokinetik özellikleri ve ilaç adaylığı potansiyelleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the structural, electronic, and biological properties of pyrrolidine-derived organic compounds were investigated using combined experimental and theoretical methods. The crystal structures of the synthesized compounds were determined by single-crystal X-ray diffraction (SCXRD) and analyzed in terms of geometric parameters and molecular conformation. Intermolecular interactions governing crystal packing were examined through Hirshfeld surface analysis and fingerprint plots. Density functional theory (DFT) calculations were performed to evaluate the electronic properties of the compounds. Optimized geometries, HOMO–LUMO energy gaps, and molecular electrostatic potential (MEP) surfaces were calculated and compared with experimental data. Molecular docking studies were carried out against selected cancer-related and neurological target proteins to assess the biological activity potential of the compounds. Binding energies and ligand–protein interactions were analyzed, and ADMET predictions were conducted to evaluate drug-likeness and pharmacokinetic properties. Overall, this study provides insight into the relationship between crystal structures, electronic properties, and biological interactions of pyrrolidine derivatives, contributing to drug design and discovery research.