İdare hukukunda manevi tazminat
Non-pecuniary damages in administrative law
  1. Tez No: 1011494
  2. Yazar: ELİF AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hukuki sorumluluk, Legal responsibility
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
İdare Hukukunda Manevi Tazminat başlıklı bu çalışmada, idarenin eylem ve işlemleri sonucunda bireylerin manevi varlık alanlarında meydana gelen zararlar karşısında idarenin tazmin sorumluluğu ele alınmıştır. Hukuk devleti ilkesinin gereği olarak, kamu gücünü kullanan idarenin tüm eylem ve işlemlerinin yargısal denetime tabi olması, birey hak ve özgürlüklerinin korunmasında temel bir güvence oluşturmaktadır. Bu bağlamda, idarenin hukuka aykırı veya kusurlu davranışları sonucu ortaya çıkan manevi zararların giderilmesi, hukuk devleti anlayışının doğal bir sonucudur. Manevi zarar ve manevi tazminat kavramları özel hukukta geliştirilmiş olmakla birlikte, idare hukukunda da kişilik değerlerinin, onurun, ruhsal bütünlüğün ve manevi huzurun korunması bakımından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle idarenin sorumluluğu yalnızca maddi zararlarla sınırlı olmayıp, manevi varlıkta meydana gelen eksilmeleri de kapsayacak şekilde değerlendirilmelidir. Bu yüksek lisans tezinde, öncelikle manevi zarar ve manevi tazminat kavramları öğretideki farklı yaklaşımlar çerçevesinde ele alınmış; ardından idare hukukunda manevi tazminata ilişkin yargı içtihatları incelenmiştir. Özel hukuk ile idare hukuku uygulamaları karşılaştırılmış, devamında tam yargı davasının şartları ve manevi tazminata özgü hususlar açıklanmıştır. Son olarak, idare hukukunun yapısal özellikleri çerçevesinde uygulamaya ilişkin sorunlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, entitled“Moral Compensation in Administrative Law”examines the liability of the administration to compensate for non-pecuniary (moral) damages arising from its acts and actions. In accordance with the principle of the rule of law, all administrative acts and actions exercised through public authority are subject to judicial review, and the compensation of moral damages constitutes an important safeguard for the protection of individual rights and freedoms. Although the concepts of moral damage and moral compensation are more extensively developed in private law, they also hold significant importance in administrative law. The administration's liability is not limited to material losses but also encompasses the protection of individuals' moral values, such as dignity, honor, and psychological integrity. Within the scope of this master's thesis, the concepts of moral damage and moral compensation are examined in light of doctrinal views and judicial precedents. The study also compares the principles governing moral compensation in private law with their application in administrative law. Furthermore, the thesis analyzes the conditions required for filing a full remedy action, a distinctive type of administrative lawsuit, and addresses the procedural aspects and specific characteristics of moral compensation claims. Finally, the study evaluates the unique features of administrative law in relation to moral compensation and identifies key issues arising in practice.