Acil serviste akut iskemik inme tanısı alan hastalarda görülen elektrokardiyografik ve kardiyak enzim değişiklikleri ile kliniğe etkisi
The clinical impact of electrocardiographic and cardiac enzyme changes in patients diagnosed with acute ischemic stroke in the emergency department
- Tez No: 1011556
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE ÖZDİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut İskemik İnme, Elektrokardiyografi, Troponin, Mortalite, Yoğun Bakım, Acute Ischemic Stroke, Electrocardiography, Troponin, Mortality, Intensive Care, Acute ischemic stroke
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Akut iskemik inme (Aİİ), yalnızca serebral dokuyu değil, otonomik sinir sistemi aracılığıyla tüm sistemleri etkileyen, yüksek morbidite ve mortaliteye sahip bir klinik tablodur. Çalışmamızın amacı; acil servise Aİİ tanısıyla başvuran hastaların kliniği, laboratuvar bulguları (kardiyak biyobelirteçler dahil) ve elektrokardiyografi (EKG) parametrelerinin, yoğun bakım ünitesi (YBÜ) yatış ihtiyacı ve hastane içi mortalite üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, gözlemsel ve tek merkezli olan bu çalışma, 01.01.2021 - 01.10.2025 tarihleri arasında Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Yetişkin Acil Servisine başvuran ve Aİİ tanısı alan hastalar üzerinde yapıldı. Dahil edilme kriterlerini karşılayan 18 yaş üstü 120 hasta çalışmaya alındı. Hastaların demografik verileri, geliş şikayetleri, komorbiditeleri, Glasgow Koma Skalası (GKS) skorları, 12 derivasyonlu EKG bulguları ve rutin laboratuvar parametreleri (kardiyak enzim, hemogram, biyokimya) kaydedildi. İstatistiksel analizlerde tanımlayıcı verilerin yanı sıra, parametrik ve non-parametrik testler, lojistik regresyon ve ROC analizi kullanıldı; p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışma popülasyonunun yaş ortalaması 70,39 ± 13,13 yıl olup, %54,2'si (n=65) erkekti. Hastaların %25'i (n=30) YBÜ'de takip edildi, hastane içi mortalite oranı ise %8,3 (n=10) olarak saptandı. YBÜ yatışı yapılan ve mortalite gözlenen hastalarda; şuur kaybı şikayetinin daha sık, başvurudaki GKS skorunun anlamlı derecede düşük; AST ve troponin düzeyleri, QTc ve Tp-e sürelerinin ise anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı (p<0,05). Çok değişkenli (multivariate) lojistik regresyon analizinde; GKS skoru (OR: 0,439; p=0,006) ve QTc süresinin (OR: 1,038; p=0,007) YBÜ ihtiyacını belirlemede bağımsız belirteçler olduğu; GKS skorunun ise mortaliteyi öngörmede tek bağımsız risk faktörü olduğu (OR: 0,428; p=0,002) tespit edildi. ROC analizinde, YBÜ ihtiyacını öngörmede en yüksek tanısal performansa QTc süresi (AUC: 0,844, %76,7 duyarlılık, %81,1 özgüllük); mortaliteyi öngörmede ise GKS skoru (AUC: 0,934, %90,0 duyarlılık, %92,7 özgüllük) sahipti. Sonuç: Çalışmamız; Aİİ hastalarının acil servise başvuru anındaki şuur kaybı şikayetinin, GKS skorunun, EKG'deki repolarizasyon parametrelerinin (QTc ve Tp-e), AST ve troponin düzeylerinin, YBÜ ihtiyacı ve hastane içi mortalite riskini öngörmede bütüncül olarak kullanılabilecek kritik parametreler olduğunu göstermiştir. GKS skoru prognozun en güçlü bağımsız göstergesidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Acute ischemic stroke (AIS) is a clinical condition with high morbidity and mortality that affects the entire body via the autonomic nervous system. This study investigates the impact of clinical presentation, laboratory findings (including cardiac biomarkers), and electrocardiography (ECG) parameters on the need for intensive care unit (ICU) admission and in-hospital mortality in AIS patients presenting to the emergency department. Material and Method: This retrospective, single-center study included 120 patients (aged ≥18) diagnosed with AIS at the Afyonkarahisar Health Sciences University Adult Emergency Department between January 2021 and October 2025. Patients' demographics, presenting symptoms, comorbidities, Glasgow Coma Scale (GCS) scores, 12-lead ECG findings, and routine laboratory parameters (cardiac enzymes, hemogram, biochemistry) were recorded. Descriptive statistics, parametric/non-parametric tests, logistic regression, and ROC curve analysis were utilized (p<0.05 was considered significant). Results: The mean age of the study population was 70.39 ± 13.13 years, and 54.2% (n=65) were male. Follow-up in the ICU was required for 25% (n=30) of the patients, and the in-hospital mortality rate was determined as 8.3% (n=10). In patients who were admitted to the ICU and those who experienced mortality, the presenting symptom of loss of consciousness was more frequent, and initial GCS scores were significantly lower; conversely, AST and troponin levels, as well as QTc and Tp-e intervals, were found to be significantly higher (p<0.05). Multivariate logistic regression analysis revealed that the GCS score (OR: 0.439; p=0.006) and QTc interval (OR: 1.038; p=0.007) were independent predictors of the need for ICU admission; whereas the GCS score was identified as the sole independent risk factor for predicting mortality (OR: 0.428; p=0.002). In the ROC analysis, the QTc interval demonstrated the highest diagnostic performance for predicting the need for ICU admission (AUC: 0.844, 76.7% sensitivity, 81.1% specificity), while the GCS score exhibited the highest performance for predicting mortality (AUC: 0.934, 90.0% sensitivity, 92.7% specificity). Conclusion: Our study demonstrated that the presenting symptom of loss of consciousness, GCS score, ECG repolarization parameters (QTc and Tp-e), and AST and troponin levels at the time of emergency department presentation are critical parameters that can be utilized holistically to predict ICU requirement and in-hospital mortality risk in AIS patients. The GCS score stands as the most powerful independent predictor of prognosis.