Lupus nefritli hastalarda CALLY ve HALP indeksinin renal patoloji ve hastalık aktivitesiyle ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of CALLY and HALP index with renal pathology and disease activity in patients with lupus nephritis
- Tez No: 1011558
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN TURGUTALP, DOÇ. DR. NURDAN YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Sistemik lupus eritematozus, Lupus nefriti, CALLY indeksi, HALP indeksi, Renal patoloji, Hastalık aktivitesi, Systemic lupus erythematosus, Lupus nephritis, CALLY index, HALP index, Renal pathology, Disease activity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Sistemik lupus eritematozus (SLE), multisistem tutulum ve özellikle böbrek tutulumu ile ilişkili kronik bir otoimmün hastalıktır. Lupus nefriti (LN) tanısı bulunan SLE hastalarında, böbrek tutulumu olmayanlara kıyasla hastalığın seyrinin daha olumsuz olduğu bildirilmektedir. Dolayısıyla bu hastalarda hem hastalık aktivitesinin hem de LN gelişiminin erken belirlenmesi klinik yönetim açısından büyük önem taşır. Bu çalışmada, SLE hastalarında LN gelişiminde nötrofil/lenfosit oranı (NLO), trombosit/lenfosit oranı (TLO) ve monosit/lenfosit oranı (MLO) gibi immün hematolojik inflamasyon parametrelerinin yanı sıra C-reaktif protein-albümin-lenfosit (CALLY) ve Hemoglobin, Albümin, Lenfosit ve Trombosit (HALP) indeksi gibi yeni immün nütrisyon indekslerinin biyobelirteç olarak potansiyelinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız retrospektif, tek merkezli ve kesitsel tasarıma sahiptir. 01.01.2009–15.07.2025 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Kliniği'nde takip edilen SLE hastalarının dosyaları incelenmiştir. Hastalık seyrinde LN tanısı alan 70 hasta ve LN tanısı almayan 40 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özellikleri kaydedilmiştir. Hastalık aktivitesi SLEDAI-2K skoru ile değerlendirilmiş, LN'li hastaların renal biyopsilerinin aktivite ve kronisite indeksleri hesaplanmıştır. LN mevcut olmayan SLE tanılı hastaların tanı anındaki; LN mevcut olan SLE hastalarının hem tanı anındaki hem nefrit nedeniyle renal biyopsi yapıldığı zamandaki NLO, TLO, MLO, CALLY ve HALP indeksleri hesaplanmıştır. LN (+) ve LN (−) grupları arasında hastalık başlangıcında CALLY, HALP, NLO, TLO ve MLO ortalamaları açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). LN (+) grupta, henüz nefrit yokken ilk tanı anında bakılan CALLY, HALP, NLO, TLO ve MLO değerleri ile nefrit gelişimi nedeni ile renal biyopsi sırasında bakılan CALLY, HALP, NLO, TLO ve MLO değerleri arasında anlamlı fark saptandı (p<0,001). Hastaların NLO, TLO ve MLO değerlerinin nefrit varlığında anlamlı düzeyde yüksek olduğu, CALLY ve HALP indekslerinin ise anlamlı düzeyde düşük olduğu gözlendi. LN (+) grupta biyopsi yapıldığı zamandaki CALLY ve HALP indeksi ile renal aktivite indeksi ve hastalık şiddeti aktivite indeksleri arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı (p<0,05). Çalışmamız, NLO, TLO ve MLO gibi son yıllarda yaygın olarak incelenen hematolojik inflamatuar parametreler ile yakın zamanda tanımlanan yeni CALLY ve HALP indekslerinin de LN'de sistemik inflamasyonu ve hastalık aktivitesini yansıtabileceğini göstermektedir. Özellikle CALLY ve HALP indeksleri renal aktivite ile ilişkili olup, LN'nin aktif fazlarını izleme ve klinik değerlendirmede yardımcı biyobelirteçler olarak potansiyel taşımaktadır. Bununla birlikte, bu parametreler LN varlığını tek başına öngörmede sınırlı kalmakta olup, örneklem büyüklüğü ve tek merkezli tasarım gibi kısıtlılıklar göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Systemic lupus erythematosus (SLE) is a chronic autoimmune disease characterized by multisystem involvement, particularly renal involvement. Patients with lupus nephritis (LN), a serious complication of SLE, are reported to have a worse disease prognosis compared to those without renal involvement. Therefore, early identification of both disease activity and the development of LN is of great clinical importance in the management of SLE. This study aimed to evaluate the potential of immune-hematological inflammatory markers—such as neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), and monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR)—as well as newly introduced immune-nutritional indices, namely the C-reactive protein–albumin–lymphocyte (CALLY) index and the Hemoglobin, Albumin, Lymphocyte, and Platelet (HALP) index, as potential biomarkers for the development of LN in patients with SLE. This was a retrospective, single-center, cross-sectional study conducted at the Nephrology Department of Mersin University Faculty of Medicine. Medical records of SLE patients followed between January 1, 2009 and July 15, 2025 were reviewed. A total of 110 patients were included: 70 patients diagnosed with LN during the disease course and 40 patients without LN. Demographic, clinical, and laboratory data were recorded. Disease activity was assessed using the SLEDAI-2K score, and renal biopsy specimens of LN patients were evaluated for activity and chronicity indices. In patients without LN, NLR, PLR, MLR, CALLY, and HALP values at the time of SLE diagnosis were recorded. In patients with LN, these indices were calculated both at the time of SLE diagnosis and at the time of renal biopsy. No statistically significant differences were found in baseline CALLY, HALP, NLR, PLR, and MLR values between LN (+) and LN (−) groups at the time of SLE diagnosis (p > 0.05). However, in the LN (+) group, there were statistically significant differences in these parameters between the time of initial SLE diagnosis and the time of renal biopsy performed due to nephritis (p < 0.001). Specifically, NLR, PLR, and MLR levels were significantly higher during nephritis, whereas CALLY and HALP indices were significantly lower. Furthermore, in the LN (+) group, both CALLY and HALP indices measured at the time of biopsy were negatively correlated with renal activity and disease activity indices (p < 0.05). Our study suggests that commonly used hematological inflammatory markers such as NLR, PLR, and MLR, along with newer immune-nutritional indices like CALLY and HALP, may reflect systemic inflammation and disease activity in LN. Particularly, CALLY and HALP indices showed associations with renal activity, indicating potential utility as supportive biomarkers for monitoring active phases of LN and aiding clinical evaluation. Nevertheless, their ability to predict LN independently remains limited, and the results should be interpreted in light of study limitations such as small sample size and single-center design.