İnflamatuvar bağırsak hastalıkalrının cinsel fonksiyonlar üzerine etkisi
Effects of inflammatory bowel diseases on sexual functions
- Tez No: 1011559
- Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuvar bağırsak hastalıkları, Ülseratif kolit, Crohn hastalığı, Cinsel fonksiyon bozukluğu, Inflammatory bowel diseases, ulcerative colitis, Crohn's disease, sexual dysfunction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Cinsel fonksiyon bozuklukları, inflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH) olan kadın ve erkek bireylerde sık görülebilen ancak klinik pratikte çoğu zaman yeterince ele alınmayan önemli bir sağlık sorunudur. Bu çalışmanın amacı, İBH tanılı bireylerde cinsel fonksiyon bozukluğunu ve bu durumla ilişkili faktörleri değerlendirmektir. Kesitsel nitelikteki çalışmaya Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji kliniğinde takip edilen 28'i ülseratif kolit (ÜK) ve 17'si Crohn hastalığı (CH) olmak üzere toplam 45 İBH hastası ile 45 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hastalara ait demografik özellikler, klinik bulgular ve uygulanan tedavilere ilişkin veriler kaydedildi. Erkek hastalarda erektil fonksiyon Uluslararası Erektil Fonksiyon İndeksi (IIEF), prematür ejakülasyon Premature Ejaculation Profile (PEP) ve ejakülasyon fonksiyonu MSHQ-4 EjD ile; kadın hastalarda ise cinsel fonksiyon Kadın Cinsel Fonksiyon İndeksi (FSFI) kullanılarak değerlendirildi. Hastalık aktivitesi ÜK'de Parsiyel Mayo Skoru, CH'de Crohn Hastalığı Aktivite İndeksi (CDAI) ile belirlendi. Depresyon taraması Beck Depresyon Ölçeği ile yapıldı. Erkek hasta grubunda IIEF ve MSHQ-4 EjD skorları kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha düşük saptandı (sırasıyla; p<0,001, p<0,001). Hasta grubunda prematür ejakülasyonla ilişkili sorunların anlamlı düzeyde daha fazla olduğu gözlendi (p=0,001). Erkek hastalarda erektil disfonksiyon, IIEF sınıflamasına göre %68,1 oranında saptandı. Prematür ejakülasyon ise PEP değerlendirmesine göre hastaların %45,5'inde muhtemel veya kesin prematür ejakülasyon olarak belirlendi. Kadın hastalarda FSFI toplam skoru ve tüm alt boyutlar kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha düşük saptandı (tüm p<0,005). Kadın cinsel fonksiyon bozukluğu (FSFI <26,55) hasta grubunda %87,0 iken, kontrol grubunda bu oran %15,0 olarak belirlendi. Anti-TNF (+) grupta IIEF skorları anlamlı derecede daha düşük saptandı (p<0,001). FSFI-uyarılma skoru anti-TNF (+) grupta anlamlı derecede daha yüksek 6 saptandı (p=0,032). Hastalık aktivitesi, tutulum yeri ve hastalık davranış tipine göre cinsel fonksiyon skorlarında belirgin farklılıklar saptanmadı (tüm p>0,05). Sonuç olarak, İBH'li hastalarda cinsel fonksiyon bozukluğunun sağlıklı kontrollere kıyasla daha sık görüldüğü, İBH'nin hem erkek hem de kadınlarda cinsel fonksiyonun birden fazla boyutunu etkileyen klinik açıdan önemli bir sorun olduğu ortaya konmuştur. Bu hastaların klinik takibinde cinsel fonksiyon durumlarının rutin olarak değerlendirilmesi, yaşam kalitesinin artırılması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Effects of Inflammatory Bowel Diseases on Sexual Functions Sexual dysfunction is a common but often under-addressed health issue in both men and women with inflammatory bowel disease (IBD). The aim of this study is to evaluate sexual dysfunction and related factors in individuals diagnosed with IBD. This cross-sectional study was conducted on patients diagnosed with IBD followed up at the Gastroenterology Clinic of Mersin University Faculty of Medicine Hospital. A total of 45 IBD patients were included in the study, 28 with ulcerative colitis (UC) and 17 with Crohn's disease (CD), along with 45 healthy controls. Demographic characteristics, clinical findings, and data on treatments administered were recorded for the patients. In male patients, erectile function was assessed using the International Erectile Function Index (IIEF), premature ejaculation using the Premature Ejaculation Profile (PEP), and ejaculation function using the MSHQ-4 EjD; in female patients, sexual function was assessed using the Female Sexual Function Index (FSFI). Disease activity was determined using the Partial Mayo Score in UC and the Crohn's Disease Activity Index (CDAI) in CD. Depression screening was performed using the Beck Depression Scale. In the male patient group, IIEF and MSHQ-4 EjD scores were found to be significantly lower compared to the control group (p<0.001 and p<0.001, respectively). Problems associated with premature ejaculation were significantly more frequent in the patient group (p=0.001). Erectile dysfunction was detected in 68.1% of male patients according to the IIEF classification. Premature ejaculation was determined as probable or definite premature ejaculation in 45.5% of patients according to the PEP assessment. In female patients, the total FSFI score and all sub-dimensions were found to be significantly lower compared to the control group (all p<0.005). Female sexual dysfunction (FSFI <26.55) was found to be 87.0% in the patient group, while it was 15.0% in the control group. IIEF scores were found to be significantly lower in the anti-TNF (+) group (p<0.001). FSFI arousal scores were found to be significantly higher 8 in the anti-TNF (+) group (p=0.032). No significant differences were found in sexual function scores according to disease activity, location of involvement, and disease behavior type (all p>0.05). In conclusion, it has been shown that sexual dysfunction is more common in patients with IBD compared to healthy controls, and that IBD is a clinically significant problem affecting multiple dimensions of sexual function in both men and women. Routine assessment of sexual function status in the clinical follow-up of these patients is important for improving their quality of life.