Proliferatif veya nonproliferatif lupus nefriti gelişen sistemik lupus eritematozuslu hastaların uzun dönem sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of long-term outcomes of patients with systemic lupus erythematosus developing proliferative or nonproliferative lupus nephritis
- Tez No: 848209
- Danışmanlar: PROF. DR. TİMUÇİN KAŞİFOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Romatoloji, Nephrology, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: lupus nefriti, lupus nefritinde prognoz, lupus nefritinde tedavi, lupus nephritis, prognosis in lupus nephritis, treatment in lupus nephritis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Sitemik lupus eritematozus (SLE), alevlenmeler ve remisyonlarla seyreden birçok organ ve sistemi tutabilen otoinflamatuar bir hastalıktır. Patogenezinde genetik faktörler, çevresel ajanlar, hormonal faktörler ve birtakım otoantikorlar sorumlu tutulmuştur. SLE'nin önemli bir morbidite ve mortalite sebebi lupus nefritidir. Lupus nefritinin (LN) sınıflandırması tedavi rejimi ve prognozda önemli bir faktördür. Çalışmamızda, kliniğimizde takip edilmiş 55 LN'li hastanın geriye dönük uzun dönem sonuçlarını karşılaştırmayı amaçladık. Hastaların demografik özellikleri, soygeçmişleri, semptom ve klinik bulguları, görüntülemeleri, laboratuvar bulguları, böbrek biyopsi sonuçları, nefritli hastaların aldıkları tedavi rejimleri ve uzun dönem sonuçları incelendik. Hastalarımız arasında en sık sınıf 4 LN görüldü. Erkek hastalarda daha çok proliferatif lupus nefriti geliştiği, proliferatif lupus nefritinde daha az tam remisyon, daha çok relaps ve son dönem böbrek yetmezliğine (SDBY) ilerleme dikkat çekti. SDBY ilerleyen hastaların tümü proliferatif gruptaydı. Standart tedavi rejimleri uygulanan lupus nefritli hastalarımızdan sınıf 2 ve 5 LN noproliferatif grupta iyi uzun dönem sonuçlar alınırken, proliferatif LN'li hastalarda antiinflamatuvar ve immün supresif tedaviye rağmen %12 oranında SDBY ilerleme görüldü. Proliferatif LN'nin etiyopatogenezinin aydınlatılması ve bu doğrultuda yeni tedavi rejimlerinin geliştirilmesiyle daha olumlu uzun dönem sonuçların elde edilebileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Systemic lupus erythematosus (SLE) is an autoinflammatory disease that can involve many organs and systems with exacerbations and remissions. Genetic factors, environmental agents, hormonal factors and some autoantibodies have been implicated in its pathogenesis. An important cause of morbidity and mortality in SLE is lupus nephritis. Classification of lupus nephritis (LN) is an important factor in treatment regimen and prognosis. In our study, we aimed to compare the retrospective long- term results of 55 patients with LN followed in our clinic. Demographic characteristics, family histories, symptom and clinical findings, imaging, laboratory findings, kidney biopsy results, treatment regimens and long-term results of patients with nephritis were examined. Class 4 LN was the most common among our patients. It was noted that more proliferative lupus nephritis developed in male patients, less complete remission in proliferative lupus nephritis, more relapse and progression to end-stage renal disease (ESRD). All patients with progressive ESRD were in the proliferative group. While good long-term results were obtained in the class 2 and 5 LN noproliferative group in our lupus nephritis patients who were treated with standard treatment regimens, ESRD progressed at a rate of 12% in patients with proliferative LN despite anti- inflammatory and immunosuppressive therapy. It was thought that more positive long-term results could be obtained with the development of new treatment regimens by elucidating the etiopathogenesis of proliferative LN.