1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşları'ndan bir kesit:1594 Yanıkkale kuşatması
A section from the Ottoman-Austrian Wars of 1593-1606: Siege of Yanikkale (1594)
- Tez No: 1011580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KOLÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tarih, History
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Koca Sinan Paşa'nın önderliğindeki Osmanlı ordusunun 1594 senesinde giriştiği Yanıkkale kuşatmasını incelemeye tabi tutmaktadır. Söz konusu kuşatmayı tasvir etmeden önce 1593-1606 Osmanlı Avusturya Savaşları'nın kronolojik dökümanı çıkarılarak döneme etki eden askeri ve siyasi olaylar açıklanmaya çalışılmıştır. Eflak, Erdel ve Boğdan Voyvodalıklarının isyanı, 1596 Haçova Savaşı ve 1598'deki başarısız Varad Seferi bu gelişmeler arasında zikredilebilir.1594 yılındaki harekat öncesinde piyade, süvari, teknik ve yardımcı sınıfların organize edilmesine ek olarak lojistik meseleler arşiv vesikaları temelinde incelenmiştir. Tezin son bölümünde ise araştırmanın asıl konusu olan 1594 Yanıkkale kuşatması tasvir edilmiştir. Bunu yaparken kuşatmanın teknik safha ve askeri mücadelelerini tasvir eden anlatı kaynaklarının sunduğu bilgiler karşılaştırmaya tabi tutulmuş, yer yer yeni yorumlar getirilmeye gayret edilmiştir. Sonuç kısmında ise askeri devrim teorisi çerçevesinde iddia edilen bazı taktik ve uygulamalar Yanıkkale kuşatması üzerinden irdelenerek mütevazi yorumlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the siege of Yanıkkale in 1594 by the Ottoman army led by Koca Sinan Pasha. Before the description of the battle, the chronology of the Ottoman-Austrian War of 1593-1606 is given and the military and political events that affected the period are documented. These include the rebellion of the Wallachian, Erdel and Boğdan Voivodeships, the Battle of Haçova in 1596 and the failed Varad Expedition in 1598. Prior to the 1594 campaign, the organisation of the infantry, cavalry, technical and auxiliary classes and logistical issues were researched on the basis of archival documents and discussed under a separate heading. Finally, the main subject of the thesis, the siege of Yanıkkale in 1594, is described. In doing so, the information provided by the narrative sources describing the technical phases and military struggles of the siege is subjected to comparison, and new interpretations are made from time to time. In the conclusion, some of the tactics and practices mentioned within the framework of the theory of military revolution are analysed through the siege of Yanıkkale and modest comments are made.