Okullarda örgütsel demokrasi ile örgütsel huzur arasındaki ilişkinin öğretmen algılarına göre incelenmesi
An examination of the relationship between organizational democracy and organizational peace in schools according to teachers' perceptions
  1. Tez No: 1011594
  2. Yazar: HAYRETTİN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYYE MERMER ERGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul yönetimi, Örgütsel demokrasi, Örgütsel huzur, School administration, Organizational democracy, Workplace peace
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okullarda görev yapan öğretmenlerin örgütsel demokrasiye ve örgütsel huzura ilişkin algı düzeylerini belirlemek ve bu iki değişken arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak hazırlanmıştır. Araştırmanın örneklemi uygun örnekleme yöntemi ile belirlenen 2025-2026 eğitim-öğretim yılında Sivas il merkezinde görev yapan 531 gönüllü öğretmenden oluşmuştur. Veriler, demografik özellikler, Bozkurt-Balcı (2021) tarafından geliştirilen“Okullarda Örgütsel Demokrasi Ölçeği”ile Bozanoğlu ve Konan (2020) tarafından geliştirilen“Örgütsel Huzur Ölçeği”nden oluşan üç bölümlü bir form aracılığıyla toplanmış ve SPSS 25.0 programı aracılığıyla analize alınmış, yapılan analizlerde t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon testi ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda öğretmenlerin örgütsel demokrasiye ve örgütsel huzura ilişkin algıları yüksek düzeyde bulunmuştur. Araştırmada öğretmenlerin örgütsel demokrasiye ilişkin algılarında cinsiyet, okul türü, branş ve toplam görev süresi değişkenlerinin tamamında anlamlı farklılığa rastlanmıştır. Bulgulara göre örgütsel demokrasiye ilişkin algılarda erkek, ilkokulda çalışan, temel eğitim alanında görev yapan ve görev süresi fazla olan öğretmenlerin lehine anlamlı bir farklılık söz konusudur. Yine araştırmada öğretmenlerin örgütsel huzura ilişkin algılarında cinsiyet, okul türü, branş ve toplam görev süresi değişkenlerinin tamamında anlamlı farklılığa rastlanmıştır. Bulgulara göre örgütsel huzura ilişkin algılarda erkek, ilkokulda çalışan, temel eğitim alanında görev yapan ve görev süresi fazla olan öğretmenlerin lehine anlamlı bir farklılık söz konusudur. Araştırma sonucunda okullarda örgütsel demokrasi ile örgütsel huzur arasında pozitif yönlü ve anlamlı düzeyde kuvvetli bir ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Örgütsel huzurun genel ortalaması ile örgütsel demokrasi arasındaki kuvvetli ilişki demokrasi kültürünün okulun genel huzur düzeyini belirleyen temel bir faktör olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun yanında regresyon analizleri, okullarda örgütsel demokrasinin örgütsel huzurun tüm boyutlarını güçlü ve anlamlı biçimde yordadığını göstermektedir. Demokrasi düzeyi arttıkça öğretmenlerin bireysel ve ilişkisel huzur algıları yükselmekte, huzur bozucu unsurlar daha iyi kontrol edilebilmektedir. Araştırma bulgularına göre, okullarda örgütsel huzurun sürdürülebilmesi için katılımcı ve şeffaf yönetim anlayışının güçlendirilmesi, öğretmenlerin karar süreçlerine aktif katılımının sağlanması ve iş birliğine dayalı uygulamaların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the perception levels of teachers working in schools regarding organisational democracy and organisational peace and to identify the relationship between these two variables. The study was prepared using the correlational survey model from quantitative research methods. The study sample consisted of 531 volunteer teachers, who were working in Sivas city center during the 2025-2026 academic year and were selected using a convenient sampling method. The data were collected using a three-part form consisting of demographic characteristics, the 'Organisational Democracy Scale in Schools' developed by Bozkurt-Balcı (2021), and the 'Organisational Peace Scale' developed by Bozanoğlu and Konan (2020) and analysed using the SPSS 25.0 programme. The analyses employed t-tests, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation tests, and simple linear regression analysis. The research concluded that there is a strong, positive, and significant correlation between organizational democracy and organizational harmony in schools.The analyses revealed that teachers' perceptions of organisational democracy and organisational peace were above average. The study found significant differences in teachers' perceptions of organisational democracy across all variables: gender, school type, subject area, and total length of service. According to the findings, there is a significant difference in favour of male teachers, those working in primary schools, those working in basic education and those with longer service periods. Similarly, the study found significant differences in teachers' perceptions of organisational peace across all variables: gender, school type, subject area, and total length of service. Findings indicate that perceptions of organisational peace differ significantly in favour of male teachers, those working in primary schools, those working in basic education and those with longer lengths of service. The research concluded that there is a strong, positive, and significant relationship between organisational democracy and organisational peace in schools. The strong relationship between the overall average of organisational peace and organisational democracy reveals that democratic culture is a fundamental factor determining the overall peace level of the school climate. Furthermore, regression analyses show that organisational democracy in schools strongly and significantly predicts all dimensions of organisational peace. As the level of democracy increases, teachers' perceptions of individual and relational peace rise, and peace-disrupting elements can be better controlled. According to the research findings, it is recommended that, in order to maintain organizational harmony in schools, a participatory and transparent management approach be strengthened, teachers be actively involved in decision-making processes, and collaborative practices be developed.