Maternal serum sortilin değerinin preterm eylemi öngörmedeki klinik önemi
- Tez No: 1011618
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN TİMUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Erken membran rüptürü, Erken teşhis, Early diagnosis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Preterm doğum, neonatal morbidite ve mortalitenin en önde gelen nedenlerinden biridir. Bu sebeple preterm doğum riski taşıyan gebelerin erken dönemde belirlenerek gerekli müdahalelerin yapılması büyük önem arz etmektedir. Sortilin, ER, Golgi aygıtı, lizozomlar ve plazma membranı arasında hücre içi taşımada rol oynayan ve glikoz ve lipid metabolizması, hücre dışı veziküllerin taşınması, hücre gelişimi ve hücre ölümü dahil olmak üzere birçok biyolojik süreçte düzenleyici rol alan moleküldür. Literatürde Sortilin'in gebelik komplikasyonları ile olan ilişkisini araştıran kısıtlı sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmada PTE patofizyolojisindeki inflamasyonun etkisinden yola çıkarak Sortilin'in PTE'yi öngörmede etkili olabileceği hipotezi ile birinci trimester maternal serum Sortilin düzeyinin PTE ve diğer gebelik komplikasyonları ile olan ilişkisini inceledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 26/05/2025-26/07/2025 tarihleri arasında Ordu Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne başvuran ve 11-14 hafta arası tekiz gebeliği olup ikili tarama testi yaptırmak isteyen ve çalışmaya katılmayı kabul eden 240 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen gebelerin yaş, VKİ(Vücut Kitle İndeksi), gravida, parite, abortus öyküsü, kronik hastalık varlığı, ilaç kullanımı, PTD öyküsü, sigara kullanımı, doğum şekli, doğum haftası ve gebelik sürecinde gelişen komplikasyon (preeklampsi, GDM, PPROM, FGR), PTE tanısı, yenidoğan bebeğin PH değeri, doğum ağırlığı, doğum boyu, baş çevresi uzunluğu,1. ve 5. dakika APGAR skoru, yenidoğan yoğun bakım ünitesi yatış ve süreleri ile serum Sortilin değerleri kaydedilmiştir. Maternal serum Sortilin seviyeleri ELİSA yöntemi ile ölçüldü. PTE tanısı alan grup ve tanı almayan gruplar arasında Sortilin seviyeleri karşılaştırıldı. En az bir gebelik komplikasyonu olan gebeler ve komplikasyon gelişmeyen gebelerin Sortilin seviyeleri alt grup olarak karşılaştırıldı. Preeklampsi, FGR, GDM, PPROM olan olgular ve olmayan olgular da alt gruplara ayrıldı ve serum Sortilin düzeyleri ile sağlıklı gebelerin Sortilin düzeyleri karşılaştırıldı. Ayrıca bu belirtecin neonatal sonuçları öngörmedeki rolü değerlendirildi. Bulgular: Maternal serum Sortilin düzeyi gebelik komplikasyonu olan grupta, komplikasyon olmayan gruba göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu [6,35 (4,365–17,26)'ya karşı 4,395 (3,70–6,20), p<0,001]. Sortilin düzeyi, PTE varlığında anlamlı olarak daha yüksek bulundu [5,31 (4,36–10,62)'ye karşı 4,85 (3,76–8,12), p=0,041]. Benzer şekilde preeklampsi saptanan olgularda maternal serum Sortilin düzeyi, preeklampsi olmayan gruba göre belirgin düzeyde daha yüksekti [15,59 (5,89–19,27)'ye karşı 4,85 (3,80–7,98), p<0,001]. FGR bulunan olgularda da Sortilin düzeyi anlamlı olarak yüksek saptandı [8,00 (4,64–22,69)'ye karşı 4,88 (3,81–7,94), p=0,009]. Buna karşılık GDM ve PPROM bulunan olgular ile bu komplikasyonların olmadığı olgular arasında Sortilin düzeyi açısından anlamlı fark izlenmedi (sırasıyla p=0,172 ve p=0,385). Sonuç: Çalışmamız maternal kanda serum Sortilin seviyesinin preterm eylemi öngörmede potansiyel bir belirteç olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Ancak daha fazla hastada yapılan çok merkezli randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Object: Preterm birth is one of the leading causes of neonatal morbidity and mortality. Therefore, early identification of pregnant women at risk of preterm birth and timely intervention is of paramount importance. Sortilin is a molecule involved in intracellular trafficking between the endoplasmic reticulum, Golgi apparatus, lysosomes, and plasma membrane, and plays a regulatory role in numerous biological processes including glucose and lipid metabolism, extracellular vesicle transport, cell development, and apoptosis. The literature contains a limited number of studies investigating the relationship between Sortilin and pregnancy complications. Based on the role of inflammation in the pathophysiology of preterm labor (PTL), this study hypothesized that Sortilin may serve as a predictive marker for PTL. Accordingly, we examined the association between first-trimester maternal serum Sortilin levels and PTL as well as other pregnancy complications. Materials and Methods: Between May 26, 2025, and July 26, 2025, a total of 240 patients who presented to the Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic of Ordu University, had singleton pregnancies between 11–14 weeks of gestation, requested a first-trimester screening test, and consented to participate were enrolled in the study. Demographic and clinical data including maternal age, body mass index (BMI), gravidity, parity, history of abortion, chronic disease, medication use, history of preterm delivery, smoking status, mode of delivery, gestational age at delivery, pregnancy complications (preeclampsia, gestational diabetes mellitus [GDM], preterm premature rupture of membranes [PPROM], fetal growth restriction [FGR]), diagnosis of PTL, neonatal pH, birth weight, birth length, head circumference, 1st and 5th minute APGAR scores, neonatal intensive care unit admission and duration, and maternal serum Sortilin levels were recorded. Maternal serum Sortilin concentrations were measured using the ELISA method. Sortilin levels were compared between women diagnosed with PTL and those without PTL. Subgroup analyses were performed to compare Sortilin levels between women with at least one pregnancy complication and those without complications. Additional subgroup comparisons were conducted for patients with preeclampsia, FGR, GDM, and PPROM versus those without these conditions. Furthermore, the role of Sortilin in predicting neonatal outcomes was evaluated. Results: Maternal serum Sortilin levels were significantly higher in the group with pregnancy complications compared to the group without complications [6.35 (4.365–17.26) vs. 4.395 (3.70–6.20), p<0.001]. Sortilin levels were also significantly elevated in cases with PTL compared to those without [5.31 (4.36–10.62) vs. 4.85 (3.76–8.12), p=0.041]. Similarly, maternal serum Sortilin levels were markedly higher in patients with preeclampsia compared to those without [15.59 (5.89–19.27) vs. 4.85 (3.80–7.98), p<0.001]. In cases with FGR, Sortilin levels were significantly elevated [8.00 (4.64–22.69) vs. 4.88 (3.81–7.94), p=0.009]. In contrast, no significant differences in Sortilin levels were observed between patients with and without GDM (p=0.172) or PPROM (p=0.385). Conclusion: Our findings suggest that maternal serum Sortilin levels may serve as a potential biomarker for predicting preterm labor. However, multicenter randomized controlled trials with larger sample sizes are warranted to validate these results.