Tip 1 diyabet tanılı adölesan hastalarda huzursuz bacak sendromu ve kötü uyku kalitesi
Restless legs syndrome and poor sleep quality in adolescents diagnosed with Type 1 Diabetes Mellitus
- Tez No: 1011650
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZGÜR PİRGON
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 1 Diabetes Mellitus, adölesan, huzursuz bacak sendromu, uyku kalitesi, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, Type 1 Diabetes Mellitus, adolescent, restless legs syndrome, sleep quality, Pittsburgh Sleep Quality Index
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Tip 1 Diabetes Mellitus (T1DM) tanılı adölesanlarda huzursuz bacak sendromu (HBS) sıklığını ve uyku kalitesini değerlendirmek, elde edilen bulguları sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma kesitsel ve analitik nitelikte olup, anket uygulaması ve hasta dosyalarının retrospektif incelenmesi ile yürütülmüştür. Çalışmaya, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Polikliniği'ne 10.09.2025–10.03.2026 tarihleri arasında başvuran 10–18 yaş aralığındaki 112 T1DM tanılı adölesan ile 124 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 236 olgu dahil edilmiştir. Veri toplama sürecinde sosyodemografik bilgi formu, Uluslararası Huzursuz Bacak Sendromu Çalışma Grubu tanı kriterleri, Uluslararası Huzursuz Bacak Sendromu Derecelendirme Ölçeği ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi kullanılmış; laboratuvar verileri elektronik hasta dosyalarından elde edilmiştir. Çalışmada HBS sıklığı T1DM grubunda %14,3, sağlıklı kontrol grubunda ise %6,4 olarak saptanmış ve hasta grubunda anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p=0,047). HBS şiddeti açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p=0,635). PUKİ toplam skoruna göre belirlenen iyi/kötü uyku kalitesi sınıflaması ve PUKİ toplam puanı bakımından hasta ve kontrol grupları arasında anlamlı farklılık belirlenmemiştir. Bununla birlikte, T1DM tanılı adölesanlarda HBS varlığı; daha yüksek PUKİ toplam puanı, uyku bozukluğu ve gündüz işlev bozukluğu puanları ile ilişkili bulunmuştur. HbA1c düzeyine göre yapılan değerlendirmede HBS varlığı, PUKİ toplam puanı ve genel uyku kalitesi sınıflaması açısından anlamlı farklılık saptanmazken, yalnızca uyku bozukluğu alt bileşeninde anlamlı fark belirlenmiştir. Sonuç olarak, T1DM tanılı adölesanlarda HBS sağlıklı kontrollere göre daha sık görülmektedir. HBS varlığının bu hasta grubunda özellikle uyku sürekliliği ve gündüz işlevselliği ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle T1DM tanılı adölesanlarda HBS'nin ve uyku kalitesinin birlikte değerlendirilmesi klinik açıdan önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the frequency of restless legs syndrome (RLS) and sleep quality in adolescents diagnosed with Type 1 Diabetes Mellitus (T1DM), and to compare the findings with those of a healthy control group. The study was cross-sectional and analytical in design and was carried out through questionnaire administration and retrospective review of patient records. A total of 236 participants were included in the study, consisting of 112 adolescents aged 10–18 years with T1DM who presented to the Pediatric Endocrinology Outpatient Clinic of Süleyman Demirel University Faculty of Medicine Research and Practice Hospital between 10.09.2025 and 10.03.2026, and 124 healthy controls. Data were collected using a sociodemographic information form, the International Restless Legs Syndrome Study Group diagnostic criteria, the International Restless Legs Syndrome Rating Scale, and the Pittsburgh Sleep Quality Index. Laboratory data were obtained from electronic patient records. In the study, the frequency of RLS was found to be 14.3% in the T1DM group and 6.4% in the healthy control group, and it was significantly higher in the patient group (p=0.047). No significant difference was found between the groups in terms of RLS severity (p=0.635). No significant difference was determined between the patient and control groups in terms of good/poor sleep quality classification based on the total PSQI score or the total PSQI score itself. However, in adolescents with T1DM, the presence of RLS was associated with higher total PSQI scores and higher scores in the sleep disturbance and daytime dysfunction components. In the evaluation according to HbA1c levels, no significant difference was found in terms of RLS presence, total PSQI score, or general sleep quality classification; however, a significant difference was detected only in the sleep disturbance component. In conclusion, RLS is more frequently observed in adolescents with T1DM compared with healthy controls. The presence of RLS in this patient group may be associated particularly with sleep continuity and daytime functioning. Therefore, the combined evaluation of RLS and sleep quality in adolescents with T1DM is clinically important.