Asiatik asit ve epigallokateşin gallat uygulamasının Parkinson'da nöroprotektif etkisi
Neuroprotective effect of asiatic acid and epigallocatechin gallate administration in Parkinson's disease
  1. Tez No: 1011673
  2. Yazar: NEVZAT FATİH EMİRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESER ÖZ OYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, Asiatik Asit, Epigallokateşin Gallat, 6-OHDA, SH-SY5Y, Nöroproteksiyon, Otofaji, Ferroptoz, Apoptoz, Apoptozis, Oksidatif hasar, Parkinson's disease, Asiatik Asit, Epigallocatechin Gallate, 6-OHDA, SH SY5Y, Neuroprotection, Autophagy, Ferroptosis, Apoptosis, Oxidative damage, Parkinson disease
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Doğal bileşikler olan Asiatik Asit (AA) ve Epigallokateşin Gallat (EGCG)'ın tekil ve kombine uygulamalarının, 6-Hidroksidopamin (6-OHDA) ile oluşturulan in vitro Parkinson modelinde dopaminerjik hücreler üzerindeki nöroprotektif etkilerinin; apoptoz, otofaji ve ferroptoz eksenli hücre ölüm/sağkalım mekanizmaları açısından bütüncül olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: AA ve EGCG, tekil ve kombine olarak ön uygulama (pretreatment) şeklinde verildikten sonra 50 µM 6-OHDA ile hücresel hasar oluşturuldu. Kısa dönem hücre canlılığı MTS testi, uzun dönem proliferatif kapasite ise klonojenik koloni oluşum testi ile değerlendirildi. Apoptoz (BAX, BCL-2), otofaji (LC-3) ve ferroptoz (GPX-4) belirteçleri Western blot yöntemiyle β-aktine normalize edilerek analiz edildi. Bulgular: AA10+EG5 ve AA50+EG5 uygulamalarında en yüksek hücre canlılığı ve koloni oluşturma kapasitesi elde edildi. Western blot analizinde 6-OHDA grubunda BAX/BCL-2 oranı artarken, kombinasyon gruplarında BCL-2 ekspresyonu belirgin şekilde yükseldi ve BAX/BCL-2 oranı kontrol düzeyinin altına geriledi. LC-3 düzeyi tedavi gruplarında yüksek seyretti; BCL-2 artışıyla apoptozun durdurulduğu bu gruplarda söz konusu yükselişin ölüm sinyali değil, koruyucu (restoratif) otofajik akış olduğu değerlendirildi. GPX-4 ise 6-OHDA grubunda beklenenin aksine baskılanmadı; kombinasyon gruplarında gözlenen düşük GPX-4 düzeyleri, EGCG'nin demir şelatlama aktivitesi ve Nrf2 aracılı kompansatuvar antioksidan yanıt mekanizmalarıyla ilişkilendirildi. Sonuçlar: AA ve EGCG kombinasyonu, 6-OHDA kaynaklı nörotoksisiteye karşı, ağırlıklı olarak mitokondriyal apoptozun baskılanması (BCL-2 artışı), koruyucu otofajik akışın sürdürülmesi (LC-3) ve demir metabolizmasının modülasyonu üzerinden çok yönlü nöroprotektif etki göstermiştir. Bu bulgular, doğal kaynaklı çoklu-hedefli kombinasyon yaklaşımlarının Parkinson hastalığı tedavisinde umut verici öncül kanıtlar sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to comprehensively evaluate the neuroprotective effects of the natural compounds Asiatik Asit (AA) and Epigallocatechin Gallate (EGCG), applied individually and in combination, on dopaminergic cells in an in vitro Parkinson's disease model induced by 6-hydroxydopamine (6-OHDA), with respect to apoptosis, autophagy, and ferroptosis related cell death/survival mechanisms. Methods: AA and EGCG were administered individually and in combination as pretreatment, after which cellular damage was induced with 50 µM 6-OHDA. Short term cell viability was assessed using the MTS assay, whereas long-term proliferative capacity was evaluated using the clonogenic colony formation assay. Apoptosis (BAX, BCL-2), autophagy (LC-3), and ferroptosis (GPX-4) markers were analyzed by Western blotting and normalized to β-actin. Results: The highest cell viability and colony formation capacity were obtained with the AA10+EG5 and AA50+EG5 treatments. Western blot analysis revealed that while the BAX/BCL-2 ratio increased in the 6-OHDA group, BCL-2 expression was markedly elevated in the combination groups, and the BAX/BCL-2 ratio declined below the control level. LC-3 levels remained high in the treatment groups; in these groups, where apoptosis was halted by the increase in BCL-2, this elevation was interpreted not as a death signal but as protective (restorative) autophagic flux. GPX-4, contrary to expectations, was not suppressed in the 6-OHDA group; the low GPX-4 levels observed in the combination groups were associated with the iron chelating activity of EGCG and Nrf2-mediated compensatory antioxidant response mechanisms. Conclusion: The combination of AA and EGCG exerted a multifaceted neuroprotective effect against 6-OHDA-induced neurotoxicity, primarily through the suppression of mitochondrial apoptosis (increase in BCL-2), the maintenance of protective autophagic flux (LC-3), and the modulation of iron metabolism. These findings demonstrate that natural-derived, multi-target combination approaches provide promising preliminary evidence for the treatment of Parkinson's disease.