Isparta ili'nde doğal olarak yetişen Salvia L. taksonlarının uçucu bileşenlerinin belirlenmesi
Determination of volatile constituents of Aalvia L. taxa growing naturally in Isparta province
  1. Tez No: 1011679
  2. Yazar: MUSTAFA ŞENGEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN FAKİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isparta, Salvia, Uçucu bileşenler, Isparta, Salvia, Essential components
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasında Isparta İli sınırları içerisinde gerçekleştirilen arazi çalışmalarında Salvia viridis, Salvia bracteata, Salvia sclarea, Salvia absconditiflora, Salvia cadmica, Salvia tomentosa, Salvia aethiopis, Salvia frigida, Salvia argentea, Salvia palaestina, Salvia virgata, Salvia verticillata ve Salvia syriaca olmak üzere 13 farklı adaçayı türünün doğal olarak yayılış gösterdiği tespit edilmiş ve HS-SPME/GC-MS analizi ile uçucu bileşenleri belirlenmiştir. Çalışmada Salvia viridis'de 48; Salvia bracteata'da 49; Salvia sclarea'da 45; Salvia absconditiflora'da 48; Salvia cadmica'da 40; Salvia tomentosa'da 47; Salvia aethiopis'de 47; Salvia frigida'da 48; Salvia argentea'da 45; Salvia palaestina'da 45; Salvia virgata'da 48; Salvia verticillata'da 45 ve Salvia syriaca'da 45 uçucu bileşen tespit edilmiştir. Temel bileşenler Salvia viridis'de trans-Caryophyllene (%14.62), beta- Pinene (%10.77) ve gamma- Muurolene (%6.80), Salvia bracteata'da trans- beta- Ocimene (%9.47), p-Cymene (%9,20) ve trans-Caryophyllene (%9.01), Salvia sclarea'da Linalyl acetate (%35,77), Germacrene D (%14.71) ve trans-Caryophyllene (%13.14), Salvia absconditiflora'da Eucalyptol (1,8-Cineole) (%20.84), trans-Caryophyllene (%15.37) ve alpha- Pinene (%6.89), Salvia cadmica'da 2-Propanone (%12.10), p-Cymene (%8.89) ve Linalool (%8.21), Salvia tomentosa'da alpha- Pinene (%29.08), Limonene (%14.94) ve trans-Caryophyllene (%8.43), Salvia aethiopis'de alpha- Copaene (%33.25), trans-Caryophyllene (%7.97) ve Cadinene <delta-> (%7.69), Salvia frigida'da p-Cymene (%17.62), Linalool (%7.65) ve Germacrene D (%7.11), Salvia argentea'da p-Cymene (%20.69), gamma- Terpinene (%11.31) ve Linalool (%10,26), Salvia palaestina'da trans-Caryophyllene (%19.13), Sabinene (%11.41) ve alpha- Pinene (%9.84), Salvia virgata'da trans-Caryophyllene (%22.09), Limonene (%14.14) ve alpha- Pinene (%10.21), Salvia verticillata'da Farnesene <(E)-, beta-> (%17.46), Germacrene D (%16.44) ve Cadinene <delta-> (%7.13) ve Salvia syriaca'da; trans-Caryophyllene (%24.79), alpha- Copaene (%7.53) ve Sabinene (%5.99) olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, Isparta ili sınırları içerisinde doğal yayılış gösteren Salvia türlerinin uçucu bileşik profilleri bakımından zengin ve türlere özgü kimyasal farklılıklar taşıdığını ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, ilgili taksonların kemotaksonomik değerlendirilmesine ve potansiyel kullanım alanlarının belirlenmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis study, 13 different sage species, namely Salvia viridis, Salvia bracteata, Salvia sclarea, Salvia absconditiflora, Salvia cadmica, Salvia tomentosa, Salvia aethiopis, Salvia frigida, Salvia argentea, Salvia palaestina, Salvia virgata, Salvia verticillata and Salvia syriaca, were found to be naturally distributed in field studies carried out within the borders of Isparta Province and their volatile components were determined by HS-SPME/GC-MS analysis. In this study, 48 in Salvia viridis; 49 in Salvia bracteata; 45 in Salvia sclarea; 48 in Salvia absconditiflora; 40 in Salvia cadmica; 47 in Salvia tomentosa; 47 in Salvia aethiopis; 48 in Salvia frigida; 45 in Salvia argentea; 45 in Salvia palaestina; 48 in Salvia virgata; 45 volatile compounds were detected in Salvia verticillata and 45 in Salvia syriaca. In our study, with SPME analysis in natural habitat, respectively; trans-Caryophyllene (14.62%), beta- Pinene (10.77%) and gamma- Muurolene (6.80%) of Salvia viridis; trans- beta- Ocimene (9.47%), p-Cymene (9.20%) and trans-Caryophyllene (9.01%) of Salvia bracteata; Linalyl acetate (35.77%), Germacrene D (14.71%) and trans-Caryophyllene (13.14%) of Salvia sclarea; Eucalyptol (1,8-Cineole) (20.84%), trans-Caryophyllene (15.37%) and alpha- Pinene (6.89%) of Salvia absconditiflora; 2-Propanone (12.10%), p-Cymene (8.89%) and Linalool (8.21%) of Salvia cadmica; alpha- Pinene (29.08%), Limonene (14.94%) and trans-Caryophyllene (8.43%) of Salvia tomentosa; alpha- Copaene (33.25%), trans-Caryophyllene (7.97%) and Cadinene <delta-> (7.69%) of Salvia aethiopis; p-Cymene (17.62%), Linalool (7,65%) and Germacrene D (7.11%) of Salvia frigida; p-Cymene (20.69%), gamma- Terpinene (%11.31) and Linalool (%10.26) of Salvia argentea; trans-Caryophyllene (19.13%), Sabinene (11.41%) and alpha- Pinene (9.84%) of Salvia palaestina; trans-Caryophyllene (22.09%), Limonene (14.14%) and alpha- Pinene (10.21%) of Salvia virgata; Farnesene <(E)-, beta-> (17.46%), Germacrene D (16.44%) and Cadinene <delta-> (7.13%) of Salvia verticillata and trans-Caryophyllene (24.79%), alpha- Copaene (7.53%) and Sabinene (5.99%) Salvia syriaca were determined as the main components. The findings revealed that Salvia species naturally distributed within the borders of Isparta province possess rich volatile compound profiles and exhibit species-specific chemical differences. These results contribute to the chemotaxonomic evaluation of the related taxa and to the determination of their potential areas of use.