Rejeneratif endodontik tedavili dişlere uygulanan farklı materyallerin ısırma ve travma kuvvetleri altında stres dağılımı üzerine etkisi: Üç boyutlu sonlu elemanlar analizi
Effect of different materials applied to regenerative endodontically treated teeth on stress distribution under occlusal and traumatic forces: Three-dimensional finite element analysis
- Tez No: 1011681
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU KAYA MUMCU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Rejeneratif Endodontik Tedavi, Sonlu Elemanlar Analizi, İmmatür Diş, Koronal Bariyer Materyali, Regenerative Endodontic Treatment, Finite Element Analysis, Immature Tooth, Coronal Barrier Material
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, rejeneratif endodontik tedavi (RET) uygulanan immatür daimi dişlerde kullanılan dört farklı koronal bariyer materyalinin (Mineral Trioksit Agregat (MTA), Biodentin, TotalFill BC RRM Putty ve NeoPutty MTA) immediat (%0) ve %15 kök gelişimi sonrası horizontal ve oblik kuvvetler altındaki stres dağılımı üzerine etkisini üç boyutlu sonlu elemanlar analizi (SESA) ile değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmada, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntülerinden elde edilen immatür üst santral kesici diş modeli kullanılarak mine, dentin, pulpa, periodontal ligament, alveoler kemik ve koronal bariyer materyallerinin üç boyutlu dijital modelleri oluşturuldu. Koronal bariyer materyalleri mine-sement birleşimden (CEJ) itibaren 3 mm kalınlığında yerleştirildi ve kök gelişimi immediat(%0) ve %15 olacak şekilde iki farklı senaryo oluşturuldu. TotalFill BC RRM Putty ve NeoPutty MTA dışındaki materyallerin mekanik özellikleri literatürden alınırken, bu iki materyale ait parametreler nanoindentasyon testi ile belirlendi. Modeller üzerine 240 N oblik (120°) ve 400 N horizontal kuvvet uygulanarak Von Mises, maksimum ve minimum asal gerilmeler değerlendirildi. Bulgular: Tüm modellerde en yüksek Von Mises stresleri mine ve servikobukkal dentin bölgesinde yoğunlaştı. Kök gelişiminin %15'e ulaşması mine, dentin, periodontal ligament (PDL), kemik ve biyomateryal içindeki stresleri belirgin şekilde azalttı. Materyaller arasında Biodentin ve TotalFill BCRRM Putty'nin stresi kendi bünyesinde daha çok topladığı; MTA ve NeoPutty'nin ise stresi çevre dokuya daha fazla ilettiği gözlendi. Servikal bölge hem horizontal hem oblik kuvvetlerde en yüksek riskli bölge olarak belirlendi. Sonuç: RET'de kullanılan tüm biyomateryaller immatür dişlerde stres seviyelerini azaltarak biyomekanik açıdan koruyucu etki göstermektedir. Kök duvarı kalınlığının artması stres birikimini belirgin biçimde azaltmakta; servikal bölge ise klinik kırık riski açısından en kritik bölge olmaya devam etmektedir. TotalFill BC RRM Putty ve NeoPutty MTA'nın elastik özelliklerinin bu çalışmada ilk kez belirlenmiş olması literatüre yeni mekanik veri sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of four different coronal barrier materials Mineral Trioxide Aggregate (MTA), Biodentine, TotalFill BC RRM Putty, and NeoPutty MTA on stress distribution in immature permanent teeth treated with regenerative endodontic treatment (RET), following immediate (%0) and 15% root development, under horizontal and oblique loading conditions using three-dimensional finite element analysis (FEA). Materials and Methods: An immature maxillary central incisor model reconstructed from cone-beam computed tomography (CBCT) images was used to generate three-dimensional digital models of enamel, dentin, pulp, periodontal ligament, alveolar bone, and the coronal barrier materials. Each coronal barrier was placed at a thickness of 3 mm from the cementoenamel junction (CEJ). Two scenarios representing immediate (%0) and 15% root development were created. While the mechanical properties of MTA and NeoPutty BC RRM Putty were determined using nanoindentation testing, the properties of the remaining materials were obtained from the literature. Oblique (240 N, 120°) and horizontal (400 N) forces were applied to the models, and Von Mises, maximum, and minimum principal stresses were analyzed. Results: Across all models, the highest Von Mises stresses were concentrated in the enamel and cervicobuccal dentin. Advancement of root development to 15% markedly reduced stresses within enamel, dentin, periodontal ligament (PDL), bone, and the biomaterials. Biodentine and TotalFill BC RRM Putty demonstrated greater internal stress absorption, whereas MTA and NeoPutty transmitted more stress to surrounding tissues. The cervical region was identified as the most vulnerable area under both loading conditions. Conclusion: All evaluated biomaterials exhibited a biomechanically protective effect by reducing stress levels in immature teeth undergoing RET. Increased root wall thickness significantly decreased stress accumulation, while the cervical region remained the most critical zone for potential fracture. The nanoindentation-derived elastic properties of TotalFill BC RRM Putty and NeoPutty MTA provide novel mechanical data to the current literature.