Tip 2 diabetes mellitus tanılı hastalarda karaciğer yağlanması ve sertliği ile diyabetin komplikasyonları arasındaki ilişkinin prospektif olarak değerlendirilmesi
Prospective study of liver steatosis and stiffness in relation to diabetic complications in type 2 diabetes mellitus
- Tez No: 1011713
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KIYICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: T2DM, Makrovasküler- mikrovasküler komplikasyon, Transient Elastografi, Steatoz, Fibrozis, T2DM, Macrovascular- microvascular complications, Transient Elastography, Steatosis, Fibrosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Tip 2 diyabetes mellitus (T2DM) tanısı almış hastalarda heaptik steatoz ve fibrozisin FibroScan® ile değerlendirilmesi, ölçülen parametrelerin diyabetin mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonları ile ilişkisi ve bu ilişkiye biyokimyasal ile demografik verilerin katkısının araştırılması amaçlandı. Ocak 2025 itibariyle tek merkezde yürütülen çalışmaya T2DM tanılı 300 yetişkin ardışık olarak dahil edildi. Demografik veriler sorgulandı, laboratuvar sonuçları hastane otomasyon sisteminden elde edildi. Makrovasküler komplikasyon (n=100), mikrovasküler komplikasyon (n=100) ve komplikasyonu olmayan kontrol (n=100) olmak üzere üç grup belirlendi. Tüm katılımcılara FibroScan® uygulandı. Steatoz için Controlled Attenuation Parameter (CAP) >250 dB/m, klinik olarak anlamlı fibroz için Liver Stiffness Measurement (LSM) ≥8 kPa, ileri fibroz için LSM >12 kPa eşik değerleri kullanıldı. Analizler SPSS Statistics 28.0 programında yapıldı ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Genel karşılaştırmalarda CAP ve LSM değerleri bakımından üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (CAP için p=0,416; LSM için p=0,583). Tüm gruplarda ortalama CAP değerlerinin ≥280 dB/m olduğu görüldü. Alt grup analizinde ise, makrovasküler komplikasyon grubunda LSM >12 kPa olan olgularda nefropati sıklığının, LSM <8 kPa olanlara göre anlamlı derecede arttığı görüldü (p=0,006). Sonuç olarak diyabet varlığının steatoz için güçlü bir belirleyici olduğu ve komplikasyon tipinden bağımsız olarak benzer steatoz yükü ile seyredebileceği; ileri evre fibrozisin ise ağır metabolik yük ve vasküler hasar zemininde renal komplikasyon riskini artırabileceğini düşünmekteyiz. T2DM'li hastalarda Transient Elastografi'nin yalnızca steatoz ve fibrozisin değerlendirilmesinde değil, aynı zamanda diyabetik komplikasyonları öngörmedeki potansiyel rolünü ortaya koymak için çok merkezli ve uzun dönemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to assess hepatic steatosis and fibrosis in patients with type 2 diabetes mellitus (T2DM) using FibroScan® and to evaluate the contribution of biochemical and demographic variables to their relationship with microvascular and macrovascular complications of diabetes. A total of 300 adults with T2DM were prospectively evaluated in a single-center study as of January 2025. Demographic and laboratory data were collected. Patients were categorized into three groups: macrovascular complication (n=100), microvascular complication (n=100), and control without complications (n=100). All participants underwent FibroScan® examination. Steatosis was defined as Controlled Attenuation Parameter (CAP) >250 dB/m, clinically significant fibrosis as Liver Stiffness Measurement (LSM) ≥8 kPa, and advanced fibrosis as LSM >12 kPa. Statistical analyses were performed using SPSS 28.0, with p<0.05 considered significant. In overall comparisons, no significant differences were observed between groups in CAP and LSM values (CAP: p=0.416; LSM: p=0.583). The mean CAP values were found to be ≥280 dB/m in all groups. Subgroup analysis revealed that in the macrovascular complication group, patients with advanced fibrosis (LSM >12 kPa) had a significantly higher prevalence of nephropathy compared with those with LSM <8 kPa (p=0.006). In conclusion diabetes itself is a strong determinant of hepatic steatosis, resulting in a similar burden across complication types. Advanced fibrosis may increase the risk of renal complications in the context of heavy metabolic load and vascular damage. Multicenter, long-term studies are required to confirm Transient Elastography's predictive role not only beyond steatosis and fibrosis but also in diabetic complications.