Aday öğretmen yetiştirme programının kırsal yerleşim bölgeleri özelinde değerlendirilmesi: Nitel bir araştırma
An evaluation of the teacher induction program in rural areas: A qualitative study
- Tez No: 1011741
- Danışmanlar: PROF. DR. RASİM TÖSTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim bilimleri, Educational science
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de kırsal yerleşim bölgelerinde Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'nın uygulama sürecinin, programın dört ana paydaşı olan öğretmen adayları, rehber öğretmenler, okul yöneticileri ve ilçe düzeyindeki eğitim yetkililerinin bakış açısıyla nasıl geliştirildiğini incelemektir; ancak bu programlar kırsal alanların sosyo-kültürel, coğrafi veya fiziki bağlamlarını yeterince dikkate almamaktadır. Bu nedenle bu politikaların uygulanmasında birçok sorun ortaya çıkmaktadır. Çalışma, programın kırsal bağlamdaki etkinliğini araştırmakta ve genel bir bakış açısıyla başarılı uygulamaya yönelik engelleri ve iyileştirme önerilerini belirlemektedir. Çalışma, nitel araştırma yaklaşımı ve durum çalışması deseni ile gerçekleştirilmiştir. Örneklem, Siirt ilindeki kırsal yerleşimlerde çalışan 12 aday öğretmen, 10 danışman öğretmen, 12 okul yöneticisi ve 4 İlçe Milli Eğitim yöneticisi olmak üzere toplam 38 katılımcıdan oluşmaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla toplanmış; program kılavuzları ve diğer resmi belgeler de incelenmiştir. Veri analizinde tematik analiz kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, kırsal yerleşimlerde çalışan öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine uyum süreçlerinde çok boyutlu zorluklar yaşadığını ortaya koymuştur. Sonuçlara dayanarak beş ana sorun belirlenmiştir: mesleki uyum ve deneyim eksikliği, fiziksel ve altyapısal yetersizlikler, dil, kültür ve iletişim sorunları, veli ilgisizliği ve öğrenci motivasyon sorunları ile psikolojik ve duygusal zorluklar. Daha açık olmak gerekirse, danışman öğretmen desteğinin formal düzeyde kaldığı, danışmanlık sürecinin kırsal bağlama uygun olarak tasarlanmadığı ve sosyal destek mekanizmalarının yetersiz olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, merkezi olarak tasarlanan programın kırsal yerleşim bölgelerinin yerel ihtiyaçlarına yeterince yanıt vermediği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma, Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'nın kırsal yerleşim bölgelerinde yeniden değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Programın, yerel koşullara uyarlanabilir, destekleyici ve duyarlı bir yapıya dönüştürülmesi; danışmanlık sisteminin güçlendirilmesi ve öğretmen adaylarının mesleki ve psikososyal geçişlerine yardımcı olmak için kapsamlı prosedürlerin oluşturulması önerilmektedir. Bu çalışmanın, alandaki uygulamalara yön vermesi ve kırsal bir bakış açısıyla öğretmen yetiştirme politikalarına katkıda bulunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The goal of this research is to investigate how the implementation process of the Candidate Teacher Training Program in countryside settlements in line with the perspective of the four main stakeholders of the program, especially candidate teachers, mentor teachers, school administrators, and district-level education authorities in Türkiye are developed centrally; however, they do not competently consider the socio-cultural, geographical or physical contexts of rural areas; therefore when implementing these policies, lots of problems arise. The study investigates the effectiveness of the program in a rural context and identifies obstacles to successful implementation and suggestions for improvement from an overall perspective. The study was conducted within the framework of a qualitative research approach using a case study design The sample consisted of 38 total participants, including 12 candidate teachers, 10 mentor teachers, 12 school administrators, and 4 district education directors; all of whom work in rural settlements in Siirt Province. Data were collected through semi-structured forms; program guidelines and other official documents were also reviewed. Thematic analysis was used to analyze data.The outcomes of the research revealed that candidate teachers working in countryside settlements experience multidimensional complications during their adaptation to the teaching profession. Based on the outcomes, five main arguments were identified: professional adaptation and lack of experience, physical and infrastructural inadequacies, language, culture, and communication problems, parental indifference and student motivation problems, and psychological and emotional difficulties.To be precise, it was determined that mentor teacher support remained at a formal level, the mentoring process was not designed in accordance with countryside settings, and social support mechanisms were insufficient. In addition, it was concluded that the centrally designed program does not adequately respond to the local needs of countryside regions. In conclusion, this study demonstrates that the Candidate Teacher The training program needs to be reevaluated in the rural setting. It is advised that the program be changed to a structure that is adaptable, supportive, and sensitive to local conditions; that the mentorship system be reinforced; and that comprehensive procedures be created to assist prospective teachers' professional and psychosocial transition. It is anticipated that the study will direct practices in the field and contribute to teacher training policies from a rural perspective.