Investigation of didemnid species along the turkish coastlines utilizing genetic, environmental, and morphological data
Türkiye kıyılarındaki didemnid türlerinin genetik, çevresel ve morfolojik veriler kullanılarak incelenmesi
  1. Tez No: 1011757
  2. Yazar: İREM BEKDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Deniz Bilimleri, Genetics, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Morfoloji, Morphology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Deniz Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Ana Bilim Dalı
Özet
Didemnidae ailesi Acidiacea (Tunicata) sınıfı içerisinde tür çeşitliliğinin en fazla olduğu sınıftır, zooidlerinin küçük yapısı ve ayırt edici dış morfolojik özelliklerinin az sayıda olması nedeniyle taksonomik olarak sınıflandırılması en zor gruplardan biridir. Bu tez, Didemnidae ailesinin Türkiye kıyıları boyunca biyocoğrafik dağılımı ve çeşitliliğine ilişkin ilk kapsamlı ve bütüncül değerlendirmeyi sunmaktadır. Çalışmada, spikül morfolojisi dâhil olmak üzere morfolojik analizler ile mitokondriyal sitokrom c oksidaz alt birimi I (COI) genine dayalı moleküler analizler birlikte kullanılmış, ayrıca Didemnum pseudovexillum türü için filocoğrafik analizleri gerçekleştirilmiştir. Karadeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz'i kapsayan 20 istasyondan toplam 524 örnek toplanmıştır. ASAP, PTP ve Bayesian analiz yöntemleri kullanılarak yapılan tür sınırlandırma analizlerinde, tür düzeyinde 22 soy hattı belirlendi bunların 17'si bölge için olası yeni tür kayıtları olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca Didemnum perlucidum hariç olmak üzere, dört bilinen tür Türkiye sularında ilk kez genetik olarak kaydedilmiştir. Türler arası ayrışmayı değerlendirmek amacıyla genetik mesafe analizleri yapılmış ve D. pseudovexillum'un filocoğrafik yapısını incelemek için nötralite testleri uygulanmıştır. Karadeniz'de didemnid türlerine rastlanmazken, en yüksek tür zenginliği Akdeniz'de belirlenmiştir. Tür zenginliği ile tuzluluk arasında pozitif ilişki tespit edilmiştir. D. pseudovexillum popülasyon yapısı analizleri, yüksek haplotip çeşitli- liği ve düşük nükleotid çeşitliliğini ortaya koymuş olup, bu durum uzun dönemli demografik stabiliteye işaret etmektedir. Güneydoğu popülasyonlarında anlamlı genetik yapılaşma gözlenirken, batı popülasyonlarının yüksek bağlantısallık sergilediği belirlenmiştir. Genel olarak elde edilen bulgular, yalnızca morfolojiye dayalı taksonominin sınırlılıklarını ortaya koymakta ve Didemnidae ailesinin biyoçeşitliliğinin doğru şekilde belgelenmesi için bütüncül taksonomik yaklaşımların önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Didemnidae family is the most speciose and taxonomically challenging group within the class Ascidiacea (Tunicata), because of the small size of zooids and the lack of diagnostic external characters. This thesis presents the first comprehensive and integrative assessment of the biogeographic distribution and diversity of Didemnidae family along the Turkish coastline. An integrative approach combining morphological analyses (including spicule morphology) with molecular analyses based on the mitochondrial cytochrome c oxidase subunit I (COI) gene was applied, together with population genetic analyses of Didemnum pseudovexillum. A total of 524 samples were collected from 20 stations across the Black Sea, Marmara Sea, Aegean Sea, and Mediterranean Sea. Species delimitation analyses using ASAP, PTP, and Bayesian phylogenetic inference identified 22 species-level lineages, of which 17 represent putative new species for the region. Additionally, four known species were genetically recorded, three of them for the first time in Turkish waters. Genetic distance analyses were conducted to evaluate interspecific divergence, and neutrality tests were applied to assess the phylogeographic structure of D. pseudovexillum. No didemnids were recorded from the Black Sea, whereas the Mediterranean Sea showed the highest species richness. A positive relationship was detected between species richness and salinity. Phylogeographic analyses of D. pseudovexillum suggest long-term demographic stability. Southeastern populations showed significant genetic structuring, whereas western populations exhibited higher connectivity. Overall, the results highlight the importance of integrative taxonomic approaches for accurately documenting Didemnidae biodiversity.