SİC ile takviye edilen stellite-6 alaşım tozunun lazer kaplama prosesi ile çelik altlık üzerine kaplanması ve özelliklerinin incelenmesi
Coating of SIC-reinforced stellite-6 alloy powder onto steel substrates using the laser cladding process and investigation of their properties
- Tez No: 1011762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN KOCAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Metal kaplama, Mikrosertlik, Sürtünme aşınması, Yüzey kaplama malzemeleri, Metal coating, Microhardness, Abrasive wear, Surface coating materials
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanoteknoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Stellite-6 yüksek sertlik, aşınma ve korozyon direnci tanınan bir kobalt esaslı bir alaşımdır ve bu alaşım sert dolgu kaplama uygulamalarında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Lazer kaplama prosesi ise toz beslemeli ergitme yoluyla yüksek yoğunluklu ve metalürjik olarak güçlü bağlara sahip yüzey tabakaları elde edilmesi oldukça avantajlı bir prosestir. Bu çalışmada AISI 1020 düşük karbonlu çelik altlık üzerine Stellite-6 ve Stellite-6+SiC kompozit kaplamaların lazer kaplama yöntemi ile biriktirilmesi ve üretilen kaplama tabakalarının mikroyapısal olarak incelenmesini içermektedir. Ayrıca çalışmada kapsamında kaplama tabakalarının sertlikleri, aşınma dayanımları ve korozyon dirençleri incelenmiştir. Yapılan deneysel tek başına Stellite-6 kaplamanın AISI 1020 çelik altlığa kıyasla sertlik ve aşınma direncinde önemli artışlar sağladığını göstermektedir. Bu durum çelik malzemelerin aşınma direncini artıracağına işaret etmektedir. Çalışmada ayrıca Stellite-6 kaplama tozu içerisine ilave edilen SiC seramik partiküllerin, Stellite matriste içerisinde dağılarak sertliğini daha da artırdığı ve aşınma direnci üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Korozyon testi sonuçlarına göre Stellite-6 alaşımı çelik altlığın korozyon direncini önemli seviyede artırırken, Stellite-6 içerisine ilave edilen SiC takviye fazının kaplamanın korozyon direnci üzerinde anlamlı bir sonuç oluşturmadığı gözlemlenmiştir. Çalışmada Stellite ve Stellite-SiC kompozit kaplamalar çelik altlık üzerine lazer kaplama prosesi ile başarılı bir şekilde kaplanabildiği ve altlığı sertliğini, aşınma dayanımı artırdığını korozyon direncini ilave miktarına bağlı olarak geliştirebileceği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Stellite-6 is a cobalt-based alloy known for its high hardness, wear resistance, and corrosion resistance, and this alloy is widely used in hard surfacing applications. The laser cladding process is a highly advantageous process for obtaining surface layers with high density and strong metallurgical bonds through powder-fed melting. This study involves the deposition of Stellite-6 and Stellite-6+SiC composite coatings on AISI 1020 low-carbon steel substrates using the laser cladding method and the microstructural examination of the produced coating layers. Additionally, the hardness, wear resistance, and corrosion resistance of the coating layers were examined within the scope of the study. The experiments conducted demonstrate that the Stellite-6 coating alone provides significant increases in hardness and wear resistance compared to the AISI 1020 steel substrate. This indicates that it will increase the wear resistance of steel materials. The study also found that SiC ceramic particles added to the Stellite-6 coating powder dispersed within the Stellite matrix, further increasing its hardness and having a positive effect on wear resistance. According to the corrosion test results, the Stellite-6 alloy significantly increased the corrosion resistance of the steel substrate, while the addition of the SiC reinforcement phase to Stellite-6 did not produce a significant effect on the corrosion resistance of the coating. The study observed that Stellite and Stellite-SiC composite coatings could be successfully applied to the steel substrate using the laser cladding process, increasing the substrate's hardness and wear resistance, and improving its corrosion resistance depending on the amount added.