Artistik cimnastikte core antrenmanının gövde stabilitesi ve dikey sıçrama performansı üzerindeki etkilerinin incelenmesi: 8 haftalık deneysel bir çalışma
The investigation of the effects of core training on trunk stability and vertical jump performance in artistic gymnastics: An 8-week experimental study
- Tez No: 1011761
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ ŞIKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Core antrenman, Dikey sıçrama, Kor stabilitesi, Stabilite, Core training, Vertical jumping, Core strenght
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, artistik cimnastik branşında core antrenmanlarının stabilite ve dikey sıçrama üzerindeki etkilerini bilimsel olarak ele alıp, değerlendirerek bu antrenmanların performans üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Yöntem: Çalışma, üç grup (cimnastik+core, cimnastik ve sedanter) ile yürütülmüştür. Cimnastik+core grubuna 8 hafta boyunca haftada 3 gün core antrenman programı uygulanmıştır. Cimnastik grubu rutin antrenmanlarına devam etmiş, sedanter grup ise herhangi bir egzersiz programına katılmamıştır. Antrenman programı artan yüklenme (progressive overload) prensibine göre planlanmıştır. İlk 4 haftada 2 set 15 tekrar ve setler arası 2 dakika dinlenme, son 4 haftada ise 3 set 25 tekrar ve setler arası 1 dakika dinlenme uygulanmıştır. Katılımcılara testler öncesinde standart ısınma protokolü uygulanmış ve çalışma başlangıcında (ön test) ile 8 hafta sonunda (son test) denge ve dikey sıçrama ölçümleri gerçekleştirilmiştir." Bulgular: Gruplar arasında yaş açısından anlamlı fark bulunmazken (p>0,05), boy ve kilo değişkenlerinde anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p<0,01). Denge ölçümlerinde sağ ayakta zaman, sol ayakta ise zaman ve grup×zaman etkileşimi anlamlı bulunmuştur (p<0,01; p<0,001), çift ayakta anlamlı fark gözlenmemiştir (p>0,05). Merkez genlikte yalnızca sol ayakta grup etkisi anlamlıdır (p<0,01). Dikey sıçrama performansında ise grup, zaman ve grup×zaman etkileşiminin tamamı ileri düzeyde anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Sonuçlar: Araştırma sonuçları, çocuklarda uygulanan düzenli cimnastik antrenmanlarının ve özellikle core antrenmanı ile uygulanmasının denge ve dikey sıçrama performansını olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Bu bulgular, erken yaşta uygulanan planlı egzersiz programlarının motor performans gelişimini desteklediğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, cimnastik antrenmanlarına core stabilizasyon çalışmalarının eklenmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the effects of core training on stability and vertical jump performance in artistic gymnastics and to evaluate its impact on overall performance. Method: The study was conducted with three groups (gymnastics+core, gymnastics, and sedentary). The gymnastics+core group participated in a core training program three times per week for 8 weeks. The gymnastics group continued their regular training, while the sedentary group did not participate in any exercise program. The training program was designed according to the principle of progressive overload. During the first 4 weeks, 2 sets of 15 repetitions with 2 minutes of rest between sets were applied, while in the last 4 weeks, 3 sets of 25 repetitions with 1 minute of rest between sets were implemented. A standardized warm-up protocol was applied before the tests, and balance and vertical jump measurements were performed at baseline (pre-test) and after 8 weeks (post-test). Findings: No significant difference was found between the groups in terms of age (p>0.05), whereas significant differences were observed in height and body weight (p<0.01). In balance measurements, a significant time effect was found for the right foot, while both time and group×time interaction effects were significant for the left foot (p<0.01; p<0.001). No significant difference was observed in double-leg measurements (p>0.05). Regarding center amplitude, only the group effect for the left foot was significant (p<0.01). In vertical jump performance, group, time, and group×time interaction effects were all found to be highly significant (p<0.001). Conclusions: The results of the study indicate that regular gymnastics training in children, particularly when combined with core training, positively affects balance and vertical jump performance. These findings suggest that structured exercise programs implemented at an early age support the development of motor performance. Therefore, it is recommended to incorporate core stabilization exercises into gymnastics training programs.