Sigara izmaritlerinin oluşturduğu kirliliğin sigara izmariti kirlilik indeksi ile değerlendirilmesi: Bir kentsel çevre örneği
Assessing pollution caused by cigarette butts using cigarette butts pollution index: A case study of an urban environment
- Tez No: 1011835
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ NURAN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Çevre, Atık Yönetimi, Sigara İzmariti Kirliliği, Sigara İzmariti Yoğunluğu, Sigara İzmariti Kirlilik İndeksi, Nisan 2026, 78 sayfa, Urban Environment, Waste Management, Cigarette Butt Pollution, Cigarette Butt Density, Cigarette Butt Pollution Index April 2026, 78 pages
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kentsel ortamdaki çalışma alanlarında sigara izmaritlerinin (CB) sayımını yaparak yoğunluklarını belirlemek ve böylece sigara izmaritlerinin yol açtığı kirliliğin boyutunu tespit etmektir. Diğer amaç, ilgili lokasyonlarda CB kirlilik indeksi hesaplaması ile kirlilik sınıflamaları yapılarak sigara izmaritlerinin çevresel etki seviyesinin tespit edilmesidir. Yöntem: Çalışma sahasında insan hareketliliğinin yoğun olduğu alışveriş merkezi giriş- çıkışları, banka önü, durak, hastane, metro giriş- çıkışları, okul çevresi, park ve sahil şeridi olmak üzere 8 kentsel alanda 26 farklı lokasyonda Şubat- Ağustos 2024 aralığında CB sayımları yapılmıştır. CB çalışma alanına oranlanarak CB yoğunluğu bulunmuştur. Sigara izmariti kirlilik indeksi (CBPI) hesaplanarak izmaritlerin çevre üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Bulgular: Toplam 3244 m2 örnekleme alanında 7 ay boyunca 14 kez yapılan sayımlarda toplam sigara izmarit sayısı 1684'dür. Ancak daha gerçekçi sonuçlar elde etmek için her lokasyonda ayda iki kez yapılan sayımların ortalaması alınarak aylık CB sayısı belirlenmiştir. Ortalama değerlere göre CB yoğunluğu en düşük CB 0,24 CB/m2 ile alışveriş merkezi giriş-çıkış alanlarında ve sahil şeridinde, en yüksek 0,93 CB/m2 duraklarında görülmüştür. CBPI'nin ortalama sonuçları 4,71-21,13 değerleri arasındadır. En yüksek CBPI'nin belirlendiği lokasyon duraklardır. Bu sonuçlara göre 26 lokasyonun 2'si düşük kirlilik, 7'si önemli kirlilik, 4'ü çok yüksek kirlilik, 13'ü şiddetli kirlilik seviyesindedir. Sonuç: Çalışma sahasında 8 kentsel alanda CB kirliliği görülmüştür CB'nin en yoğun olduğu lokasyonlar hastane giriş-çıkış alanları, park ve duraklardır ve bu durum CB kirliliğinin durumunun ciddiyetini ortaya koymaktadır. Ortalama CBPI sonuçlarına göre lokasyonların çoğu ciddi kirlilik seviyesindedir. Kirlilik sınıflandırmasına göre her kategorinin ortalama CBPI değerleri, sahada çok düşük kirlilik ve düşük kirlilik seviyelerinin olmadığını ve bu kentsel alanlarda en düşük çevresel etkinin orta düzeyden başladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the density of cigarette butts (CB) in urban workplaces by counting them, and thereby to ascertain the extent of the pollution caused by cigarette butts. A further aim is to determine the level of environmental impact of cigarette butts by calculating a cigarette butt pollution index and classifying pollution levels at the relevant locations Method: Cigarette butt counts were carried out at 26 different locations across eight urban areas including shopping centre entrances and exits, outside banks, bus stops, hospitals, metro entrances and exits, school surroundings, parks and the seaside between February and August 2024. Cigarette butt density was calculated relative to the study area. Cigarette Butt Pollution Index (CBPI) was calculated to determine the environmental impact of cigarette butts. Findings: A total of 1,684 cigarette butts were counted during 14 surveys conducted over a period of 7 months across a total sampling area of 3,244 m². However, to obtain more realistic results, the monthly number of cigarette butts was determined by taking the average of the counts carried out twice a month at each location. According to the average values, the lowest CB density was 0.24 CB/m² in shopping centre entrances and exits and along the coastal strip, whilst the highest was 0.93 CB/m² at bus stops. The average CBPI results range from 4.71 to 21.13. The locations with the highest CBPI are bus stops. Based on these results, 2 out of 26 locations have low pollution levels, 7 have significant pollution levels, 4 have very high pollution levels, and 13 have severe pollution levels. Results: CB pollution has been observed in 8 urban areas within the study site. The locations with the highest concentrations of CB are hospital entrances, parks and bus stops, which highlights the severity of the CB pollution situation. According to the average CBPI results, most locations are at a serious pollution level. The average CBPI values for each category, based on the pollution classification, indicate that there are no very low or low pollution levels in the area, and that the lowest environmental impact in these urban areas begins at the medium level.