GUL Herbaryumu'nda caryophyllaceae familyası envanteri ve revizyonu
Inventory and revision of the caryophyllaceae family in GUL Herbarium
  1. Tez No: 1011848
  2. Yazar: RAZİYE DOĞAN KUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN BALPINAR, PROF. DR. HASAN ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Biyoloji, Botany, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki taksonomisi, Plant taxonomy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, GUL Herbaryumu'nda bulunan Caryophyllaceae familyasına ait örneklerin yeniden düzenlenmesi, teşhissiz bitki örneklerinin teşhis edilmesi, teşhislilerin ise yeni literatür ışığında kontrol edilmesi ve temel sistematik eserlerdeki tanımlamalara uymayan özelliklerinin belirlenmesi esasına dayanmaktadır. GUL Herbaryumu, hem fiziki altyapısı hem de internette yayın yapmasıyla sanal bir herbaryum olarak hizmet vermektedir. Çalışmalar herbaryumda gerçekleştirilmiş, araziden yeni bitki toplama yapılmamıştır. Caryophyllaceae familyası, Iran-Turan orjinli ve endemizm oranı yüksek bir familyadır. Başta Silene L., Gypsophila L., Saponaria L., Acantopyllum C.A. Mey. cinsleri olmak üzere ekonomik değere sahip birçok takson içermektedir. GUL Herbaryumu'ndaki familyaya ait 24 cins ile bu cinslere ait 288 takson tespit edilmiştir. Toplam tür sayısı ise 222'dir. GUL Herbaryumu'ndaki Caryophyllaceae familyasının takson zenginliği yönünden ilk sıradaki cinsleri sırası ile Silene L. (91), Gypsophila L. (46), Minuartia L. (29), Dianthus L. (30) ve Saponaria L. (14)'dır. GUL Herbaryumu (https://muhendislik.sdu.edu.tr/gulherbaryumu)'ndaki örneklerin tamamı Türkiye'den (çoğunlukla Doğu Anadolu ve Göller Yöresi'nden) toplanmıştır. Bunun yanısıra teşhisi kesinlik kazanmamış olan örnekler ile lokasyon kayıtları belirlenemeyen örnekler de bulunmaktadır. Fitocoğrafya elementi, endemiklerin ve nadir taksonların IUCN tehlike kategorileri, habitat bilgisi, kayaçlara bağlı coğrafi dağılış; teşhis anahtarlarında ve descripsiyonlarda çelişen durumlar özellikle dikkate alınmıştır. Bolanthus, Gypsophila ve Silene cinsleri taksonomik açıdan çalışılması zor cinsler olup bu cinslere ait taksonomik notlar çıkarılmıştır. Tez çalışmasında familya içindeki sorunlu taksonların karşılaştırılmaları yapılmış, teşhis anahtarları oluşturulmuş, tip örneklerle ve çizimlerle arazi gözlemleri desteklenmiştir. Taksonların doğal yayılış alanından çekilmiş çok sayıda fotoğraf ile familya taksonlarına ait sonuçlar ve öneriler güçlendirilmiştir. Bu tez çalışmasının Resimli Türkiye Florası'ndaki Caryophyllaceae familyasına ait taksonlarla ilgili karışıklıklara açıklık getirildiği ve henüz yayınlanmayan taksonlar ile yeni tanımlanacak taksonlar için yol gösterici nitelik taşıdığı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
This thesis is based on the reorganization of specimens belonging to the Caryophyllaceae family housed in the GUL Herbarium, the identification of unidentified plant specimens, the verification of identified specimens in light of recent literature, and the identification of characteristics that do not conform to the descriptions in fundamental systematic works. The GUL Herbarium serves as a virtual herbarium through both its physical infrastructure and online publications. The work was conducted at the herbarium; no new plant specimens were collected from the field. The Caryophyllaceae family is of Iranian-Turanian origin and has a high rate of endemism. It includes many taxa of economic value, notably the genera Silene L., Gypsophila L., Saponaria L., and Acantopyllum C.A. Mey. A total of 24 genera belonging to this family and 288 taxa associated with these genera have been identified in the GUL Herbarium. The total number of species is 222. The genera with the highest taxonomic richness within the Caryophyllaceae family at the GUL Herbarium are, in order: Silene L. (91), Gypsophila L. (46), Minuartia L. (29), Dianthus L. (30), and Saponaria L. (14). All specimens in the GUL Herbarium were collected in Turkey (primarily from Eastern Anatolia and the Lake District). In addition, there are specimens whose identification has not been confirmed and specimens for which location records cannot be determined. Particular attention was paid to phytogeographic elements, IUCN threat categories for endemics and rare taxa, habitat information, and rock-dependent geographic distribution; conflicting information in identification keys and descriptions was specifically noted. The genera Bolanthus, Gypsophila, and Silene are taxonomically challenging, and taxonomic notes regarding these genera have been provided. Comparisons of problematic taxa within the family were conducted, identification keys were created, and field observations were supported by type specimens and illustrations. The findings and recommendations regarding the family's taxa were reinforced with numerous photographs taken from the taxa's natural ranges. We believe that this thesis clarifies the ambiguities regarding the taxa of the Caryophyllaceae family in the Illustrated Flora of Turkey and serves as a guide for unpublished taxa and those yet to be described.