Prediyabetlilerde telerehabilitasyon ile hastane merkezli aerobik egzersizin glisemik kontrol ve aerobik kapasiteye etkilerinin karşılaştırılması
Comparative effects of telerehabilitation and center-based aerobic exercise on glycemic control and aerobic capacity in prediabetic individuals
  1. Tez No: 1011871
  2. Yazar: CEMRENUR ÇİSE GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ NESRİN DEMİRSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Prediyabet, Telerehabilitasyon, Egzersiz Tedavisi, Prediabetic State, Telerehabilitation, Exercise Therapy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, prediyabetlilerde telerehabilitasyon temelli egzersiz programı ile merkez tabanlı egzersiz programının etkilerini birbirleriyle ve kontrol grubuyla karşılaştırmaktır. Çalışmaya OGTT sonuçlarıyla prediyabet tanısı almış toplam 42 birey dahil edildi ve katılımcılar telerehabilitasyon (TELE), merkez tabanlı egzersiz (MTE) ve kontrol (KONT) gruplarına ayrıldı. MTE grubundaki katılımcıların yürüyüşleri hastanede, gözetim altında yürüyüş bandında uygulandı, TELE grubundakilere ise kalp atım hızı sensörü içeren göğüs bandı teslim edildi ve evde veya diledikleri ortamda, belirlenen hedef nabız aralıklarında yürüyüş yapmaları talimatı verildi. Bu gruptaki katılımcılar haftada 2 gün arandı, yürüyüşleri hakkında geri bildirim sağlandı. KONT grubundaki katılımcılara ise düzenli yürüyüş yapmaları önerildi; ancak gözetim uygulanmadı. Tüm katılımcıların yürüyüşlerinin 30'ar dk, haftada 5 gün, 3 hafta boyunca sürmesi planlandı. Başlangıçta ve 3. haftanın sonunda; OGTT ile hesaplanan eğri altında kalan (EAA), açlık/tokluk glukozu, HbA1C HOMA-IRi VKİ, KPET ile değerlendirilen VO₂max, VO₂AT , KHT,OUES, VO₂HR parametreleri ve SF-36,PUKİ anket skorları kaydedildi. Üç haftanın sonunda, MTE ve TELE gruplarında metabolik ve fonksiyonel parametrelerde anlamlı iyileşmeler saptanırken, KONT grubunda tokluk glukoz düzeylerinde olumsuz değişim gözlendi. Gruplar arası karşılaştırmalarda EAA, HbA1c, tokluk-açlık glukozu ve VO₂max parametrelerinde, SF-36 enerji, PUKİ ve VKİ değerlerinde her iki müdahele grubunun KONT grubundan daha iyi sonuçlar gösterdiği saptandı. TELE grubu SF-36 genel sağlık algısında; MTE grubu ise VO₂AT ve KHT parametrelerinde KONT grubundan daha iyi sonuçlar sergiledi. Değerlendirilen parametrelerin hiçbirinde MTE grubun TELE grubuna üstünlük sağlamadı. Sonuçlar, telerehabilitasyon temelli egzersizlerin merkez tabanlı programlar kadar etkili olduğunu ve rutin önerilere uyumda zorlanan prediyabetliler için güçlü bir alternatif sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study compared the effects of tele-based and center-based exercise programs and an unsupervised group in individuals with prediabetes. Forty-two individuals diagnosed with prediabetes by OGTT were allocated to telerehabilitation (TELE), center-based exercise (CBE), and control (CONT) groups. CBE participants performed supervised treadmill walking in hospital. TELE participants received a heart rate monitor and were instructed to walk at target heart rate ranges at home or another setting. They were contacted twice weekly and received feedback. The CONT group was advised to walk regularly without supervision. All participants were instructed to walk 30 minutes, 5 days per week, for 3 weeks. At baseline and week 3, the following were recorded: OGTT-derived area under the curve (AUC), fasting and postprandial glucose, HbA1c, HOMA-IR, BMI, cardiopulmonary exercise test parameters (VO₂max, VO₂AT, HRR, OUES, and VO₂/HR), and SF-36 and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) scores. After 3 weeks, improvements in metabolic and functional parameters were observed in the CBE and TELE groups, whereas the CONT group showed worsening in postprandial glucose. Both intervention groups showed better results than CONT in AUC, HbA1c, postprandial and fasting glucose, VO₂max, BMI, SF-36 energy, and PSQI. TELE showed better results in SF-36 general health score, whereas CBE showed better results in VO₂AT and HRR. No parameter showed superiority of CBE over TELE group. These findings suggest that telerehabilitation-based exercise is as effective as center-based exercise and may represent an useful alternative for individuals with prediabetes who have difficulty adhering to routine exercise recommendations.