Çocuğu kanser teşhisi almış ebeveynlerde umut deneyimi
The experience of hope for parents whose child has been diagnosed with cancer
- Tez No: 1011872
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR ELÇİN BADIRGALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: ebeveyn umudu, çocukluk çağı kanseri, çocuk onkoloji/hematoloji, nitel araştırma, fenomenoloji, hemşirelik bakımı, parental hope, childhood cancer, pediatric oncology/hematology, qualitative research, phenomenology, nursing care
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Umut, çocukluk çağı kanseri sürecinde ebeveynlerin belirsizlik, kaygı ve bakım yükü karşısında ayakta kalmasını sağlayan; geleceğe ilişkin anlam kurmalarına, dayanma güçlerini korumalarına ve yaşamı sürdürebilmelerine katkı sağlayan önemli bir içsel destek kaynağıdır (Eche vd., 2022). Ebeveynler için umut, yalnızca iyileşmeye yönelik bir beklenti değil; aynı zamanda kişisel, ilişkisel ve bağlamsal yönleri bulunan çok boyutlu bir deneyimdir (Milville vd., 2024). Bu sonuçlar doğrultusunda, çocukları kanser tanısı almış ebeveynlerin umudu nasıl değerlendirdiklerini, yaşanılan hangi olayın ebeveynlerin umut duygusunu güçlendiren ve aynı zamanda umut duygusunu körelten olduğu, ve bu durumlar gerçekleşirken hangi yollara başvurarak umut duygusunu güçlendirdiklerini belirlemek; ebeveynlerin ihtiyaçları doğrultusunda psikososyal destek uygulamaların sürece dahil edilmesi ve hemşirelik bakımına dahil edilmesi açısından önemli görüldüğü belirlenmiştir. Bu çalışma, çocuk onkoloji/hematoloji tanısı almış çocuğu olan ebeveynlerin umut deneyimlerini ve umuda yönelik bakış açılarını anlamayı, ayrıca hastalık süreci boyunca umudu etkileyen faktörleri ortaya koymak için yapılmıştır.. Çalışma, nitel bir araştırma olup, çocuğu kanser tanısı almış ebeveynler ile tamamlanmıştır. Fenomenolojik desenle çalışılmış bu araştırma, 15 Ekim 2024-15 Şubat 2025 tarihleri arasında, ölçüt örnekleme yöntemiyle seçilen 20 ebeveyn ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile derinlemesine görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Ses kayıt cihazı ile görüşmeler kaydedilmiş, elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilip, değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda dört ana tema ve on yedi alt tema belirlenmiştir. Bu ana temalar; umudun anlamı, umudun kaynakları, umudun önündeki engeller ve umudun yeniden inşasıdır. Araştırma sonuçları, ebeveynlerin umudu çoğunlukla çocuklarının sağlığı ve yaşamına devam ettirmesiyle bağdaştırdığını, hemşirelerin ve bakıma dahil olan sağlık profesyonellerinin destekleyici tutumlarının, aile içi dayanışmanın, sosyal desteğin ve maneviyatın umudu güçlendirdiğini göstermiştir. Buna karşılık süreçteki belirsizlik kavramı, hastalık hakkında bilgi eksikliği, tedavi sürecinin çocuk ve ebeveyn üzerindeki olumsuz etkisi, süreç ilerledikçe farklı etkenlere bağlı olarak yarattığı olumsuz etkiler, ebeveynlerin bakış açısı ile duyarsız davranış gösteren sağlık profesyonellerinin tutumları ve yalnızlık hissi umudun önündeki temel engeller olarak öne çıkmıştır. Bu tezin çocukluk çağı kanseri sürecinde ebeveynlerin umut deneyimlerinin anlaşılmasına yönelik mevcut literatüre katkı sağladığı ve aynı zamanda çocuk onkoloji alanında ebeveynlere yönelik sosyal destek ve hemşirelik temelli bakım girişimlerinin geliştirilmesine temel oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Hope is an important inner resource for parents during childhood cancer, helping them cope with uncertainty, anxiety, and caregiving burden. It supports their ability to endure the process, sustain daily life, and maintain a sense of meaning and direction for the future . For parents, hope is not simply an expectation of recovery; rather, it is a multidimensional experience shaped by personal, relational, and contextual factors . In this context, understanding how parents of children diagnosed with cancer experience hope, which factors strengthen or weaken it, and how they try to maintain it is important for strengthening psychosocial support practices and integrating them into nursing care. This study aimed to explore the experiences and perspectives of hope among parents of children diagnosed with pediatric oncology/hematology conditions and to identify the factors affecting hope throughout the illness process. The study was conducted as a qualitative phenomenological study with parents of children diagnosed with cancer. It was carried out between October 15, 2024, and February 15, 2025, with 20 parents selected through criterion sampling. Data were collected through in-depth interviews using a semi-structured interview form. All interviews were audio-recorded, and the data were analyzed using descriptive analysis. The analysis identified four main themes and seventeen subthemes. The main themes were the meaning of hope, sources of hope, barriers to hope, and rebuilding hope. The findings showed that parents mostly associated hope with their child's health and survival. Supportive attitudes of nurses and other healthcare professionals involved in the care process, family solidarity, social support, and spirituality were found to strengthen hope. In contrast, uncertainty during the illness process, lack of information about the disease, the negative effects of treatment on both the child and the parent, the increasing burden of the process over time, insensitive attitudes of healthcare professionals, and feelings of loneliness emerged as the main barriers to hope. This thesis contributes to the existing literature by improving understanding of parents' experiences of hope during childhood cancer. It also provides a basis for developing social support and nursing care interventions for parents in the field of pediatric oncology.