Tedavi değişikliği yapılan kronik hepatit b hastalarında tedavi değişim nedenleri ve sonuçları
Reasons and outcomes of treatment switching in chronic hepatitis B patients undergoing treatment modification
  1. Tez No: 1011873
  2. Yazar: MUSTAFA ERDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antiviral tedavi değişikliği, entekavir, kemik mineral yoğunluğu, kronik hepatit B, tenofovir, Hepatit B virüsü, Antiviral treatment switch, entecavir, bone mineral density, chronic hepatitis B, tenofovir, Hepatitis B virus
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Kronik Hepatit B (KHB) enfeksiyonu önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışmada KHB tanılı hastalarda antiviral tedavilerin değişim nedenleri ve tedavi değişikliği sonrasında kemik mineral yoğunluğu (KMY), böbrek fonksiyonları, lipid profili, alanin aminotransferaz (ALT) ve HBV DNA üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Retrospektif kohort olarak tasarlanan çalışmamızda tedavi değişikliği yapılan KHB tanılı 181 hastanın demografik verileri, eşlik eden hastalıkları, serolojik ve radyolojik özellikleri, kullandıkları antiviral ilaçlar ile tedavi değişikliği nedenleri belirlendi. Tedavi değişikliği öncesi ile değişim sonrası 12., 24. ve 36. aylardaki HBV DNA, ALT, kreatinin, glomerüler filtrasyon hızı (GFR), lipid profili ölçümleri karşılaştırıldı. Ayrıca tedavi değişikliği öncesi ile değişim sonrası 2. yıl KMY ölçümleri de kıyaslandı. BULGULAR: En sık tedavi değişikliği nedeni KMY'de azalma, ikinci sıklıkta lamivudin (LAM) direnci olarak saptandı. LAM'dan tenofovir disoproksil fumarata (TDF) geçilen hastalarda 12. ayda HBV DNA saptanamaz düzeye geriledi ve ALT normalizasyonu sağlandı. TDF'den entekavire (ETV) geçilen grupta 12., 24. ve 36. aylarda kreatinin düzeyinde azalma, 24. ayda GFR'de artış, 36. ayda total kolesterol düzeyinde artış saptandı. TDF'den tenofovir alafenamid fumarata (TAF) geçilen hastalarda iki yıllık takipte femur ve vertebra KMY'de yükselme; total kolesterol düzeylerinde 12., 24. Ve 36. aylarda artış görüldü. Kovaryans analizi ile TAF ve ETV grupları karşılaştırıldığında 36. ayda iki grup arasında böbrek fonksiyonları açısından anlamlı fark saptanmadı. Tüm tedavi değişikliği gruplarında HBV DNA düzeyleri saptanamaz düzeyde devam etti. SONUÇ: KHB hastalarında TDF'den TAF'a geçiş, kemik sağlığını iyileştirirken lipid profilinde bozulmaya yol açmaktadır. TDF'den ETV'ye geçiş ise böbrek fonksiyonlarında belirgin iyileşme sağlamaktadır. Tedavi seçiminde hastanın yaşı, eşlik eden hastalıkları ve potansiyel yan etki profili göz önünde bulundurulmalı; özellikle kemik ve böbrek hastalığı riski taşıyan hastalarda ETV veya TAF tercih edilmelidir. TAF kullanılan hastalarda lipid profili düzenli olarak izlenmelidir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: Chronic Hepatitis B (CHB) infection represents a significant public health concern. This study aimed to evaluate the reasons for antiviral treatment switching in CHB patients and to assess the effects of treatment modification on bone mineral density (BMD), renal function, lipid profile, alanine aminotransferase (ALT), and HBV DNA levels. METHODS: In this retrospective cohort study, demographic data, comorbidities, serological and radiological characteristics, antiviral medications, and reasons for treatment switching were identified in 181 CHB patients who underwent treatment modification. HBV DNA, ALT, creatinine, GFR, and lipid profile measurements before treatment switching were compared with those at months 12, 24, and 36 following the switch. BMD measurements before and two years after treatment modification were also compared. RESULTS: The most common reason for treatment switching was a decline in BMD, followed by lamivudine (LAM) resistance. In patients switched from LAM to tenofovir disoproxil fumarate (TDF), HBV DNA reached undetectable levels and ALT normalization was achieved at month 12. In the TDF to entecavir (ETV) group, creatinine decreased at months 12, 24, and 36, GFR increased at month 24, and total cholesterol increased at month 36. In patients switched from TDF to tenofovir alafenamide fumarate (TAF), femoral and vertebral BMD improved over two years, while total cholesterol increased at months 12, 24, and 36. Covariance analysis revealed no significant difference in renal function between TAF and ETV groups at month 36. HBV DNA remained undetectable across all groups. CONCLUSION: Switching from TDF to TAF improves bone health but adversely affects lipid profile, whereas switching to ETV results in significant renal function improvement. Treatment selection should consider the patient's age, comorbidities, and adverse effect profile; ETV or TAF should be preferred in patients at risk for bone and renal disease. Lipid profiles should be regularly monitored in patients receiving TAF.