Tarım-gıda alanında kadın üretim kooperatifleri için sürdürülebilir ve rekabetçi pazarlama stratejileri
Sustainable and competitive marketing strategies for women's production cooperatives in the agriculture and food sector
- Tez No: 1011878
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİYE TÜMENBATUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kadın Kooperatifleri, Pazarlama Stratejileri, Sürdürülebilir Pazarlama, Rekabetçilik, Women's Cooperatives, Marketing Strategies, Sustainable Marketing, Competitiveness
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Tarım ve gıda sektörü, kırsal kalkınma, sürdürülebilir üretim ve yerel ekonomilerin güçlendirilmesi açısından stratejik öneme sahip alanlardan biridir. Bu sektörde faaliyet gösteren kadın üretim kooperatifleri, kadınların ekonomik hayata katılımını artırmak, yerel üretimi desteklemek ve toplumsal kalkınmaya katkı sağlamak bakımından önemli bir rol üstlenmektedir. Ancak kadın üretim kooperatiflerinin önemli bir kısmı pazarlama faaliyetleri, markalaşma, dijital pazarlama araçlarının kullanımı ve rekabet gücünü artırma konularında çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu durum, kooperatiflerin sürdürülebilir büyüme sağlamasını ve geniş pazarlara erişimini sınırlayabilmektedir. Bu çerçevede bu araştırmanın amacı, Türkiye'de tarım-gıda alanında faaliyet gösteren kadın üretim kooperatifleri için sürdürülebilir ve rekabetçi pazarlama stratejilerinin belirlenmesidir. Araştırma kapsamında kadın üretim kooperatiflerinin pazarlama faaliyetleri, rekabetçilik unsurları ve sürdürülebilir pazarlama yaklaşımları incelenmiş; kooperatiflerin pazarlama süreçlerinde karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik stratejik çözüm önerileri değerlendirilmiştir. Çalışmada veri toplama sürecinde yarı yapılandırılmış görüşmeler ve anket yöntemlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde çok kriterli karar verme yöntemlerinden Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) ve TOPSIS yöntemleri kullanılmıştır. AHP yöntemi ile pazarlama kriterlerinin önem dereceleri belirlenmiş, TOPSIS yöntemi ile ise pazarlama alternatifleri ideal çözüme yakınlıklarına göre sıralanmıştır. Araştırma sonuçları, kadın üretim kooperatiflerinin sürdürülebilir rekabet gücü oluşturabilmesi için yalnızca üretim kapasitesinin değil; pazarlama altyapısı, dijital dönüşüm, görünürlük, finansal sürdürülebilirlik ve kalite standardizasyonu süreçlerinin de güçlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu doğrultuda kadın üretim kooperatiflerine yönelik dijital pazarlama eğitimleri, ortak satış platformları, finansman destekleri, marka geliştirme programları ve kurumsal iş birliği mekanizmalarının artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The agriculture and food sector is one of the strategic fields in terms of rural development, sustainable production, and strengthening local economies. Women's production cooperatives operating in this sector play an important role in increasing women's participation in economic life, supporting local production, and contributing to social development. However, many women's production cooperatives face various challenges in areas such as marketing activities, branding, the use of digital marketing tools, and increasing competitiveness. These challenges may limit the ability of cooperatives to achieve sustainable growth and access broader markets. Within this framework, the aim of this study is to determine sustainable and competitive marketing strategies for women's production cooperatives operating in the agriculture and food sector in Türkiye. In the scope of the research, the marketing activities, competitiveness factors, and sustainable marketing approaches of women's production cooperatives were examined; the problems encountered in marketing processes and strategic solution proposals for these problems were evaluated. In the data collection process, semi-structured interviews and questionnaire methods were employed. In the analysis of the obtained data, multi-criteria decision-making methods, namely the Analytic Hierarchy Process (AHP) and the Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS), were used. While the AHP method was utilized to determine the relative importance of marketing criteria, the TOPSIS method was applied to rank marketing alternatives according to their closeness to the ideal solution. The findings of the study indicate that, in order for women's production cooperatives to establish sustainable competitive power, not only production capacity but also marketing infrastructure, digital transformation, visibility, financial sustainability, and quality standardization processes should be strengthened. In this regard, it is recommended to increase digital marketing training programs, joint sales platforms, financial support mechanisms, brand development programs, and institutional cooperation mechanisms for women's production cooperatives.