Çevre kirliliği ve politikalarının tüketici davranışlarına etkisi
The effect of environmental pollution and environmental policies on consumer behavior
- Tez No: 1011929
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK MELAHAT YURTTAGÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yeşil dürtme, Yeşil satın alma niyeti, Çevresel sürdürülebilirlik, Green nudge, Green purchase intention, Sustainable environment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, çevre kirliliği ve çevre politikalarının tüketici davranışları üzerindeki etkisini davranışsal iktisat perspektifinden incelemektir. Çalışma, bireylerin çevre dostu ürünlere yönelik tutum ve satın alma niyetlerinin yalnızca ekonomik faktörlerle değil; algılanan tüketici etkinliği, sosyal normlar, bilişsel yanlılıklar ve psikolojik eğilimler gibi davranışsal unsurlarla da şekillendiği varsayımından hareket etmektedir. Bu kapsamda araştırma, çevre kirliliği, çevre politikaları ve yeşil tüketim literatürünü davranışsal iktisat çerçevesinde ele almakta; çevreye yönelik tutumlar, algılanan tüketici etkinliği, sosyal normlar ve çevre dostu ürün satın alma niyeti arasındaki ilişkileri incelemektedir. Araştırmanın ampirik kısmında nicel yöntem kullanılmış, veri toplama aracı olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Anket formu, davranışsal iktisat ve tüketici davranışı literatüründe yaygın olarak kullanılan ölçekler temel alınarak hazırlanmış ve ölçeklerin güvenirliği Cronbach Alfa katsayısı ile test edilmiştir Türkiye'de yaşayan tüketicilerden elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemleri ile değerlendirilmiş ve değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon ve varyans analizleri aracılığıyla incelenmiştir. Bulgular, bireylerin mevcut gelir düzeyleri ile çevreci satın alma davranışları arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığını göstermektedir. Buna karşılık, geleceğe yönelik ekonomik beklentiler ile çevreci davranış arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırma bulguları, çevreci tüketim davranışlarının açıklanmasında yalnızca ekonomik faktörlerin yeterli olmadığını; algılar, beklentiler ve bilişsel süreçlerin belirleyici rol oynadığını göstermektedir. Bu durum, çevre dostu tüketimin teşvikinde davranışsal faktörlerin dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of environmental pollution and environmental policies on consumer behavior from a behavioral economics perspective. The study is based on the assumption that individuals' attitudes and purchase intentions toward environmentally friendly products are shaped not only by economic factors but also by behavioral elements such as perceived consumer effectiveness, social norms, cognitive biases, and psychological tendencies. In this context, the research investigates the relationships between environmental attitudes, perceived consumer effectiveness, social norms, and green purchase intention within the framework of behavioral economics. The empirical part of the study employs a quantitative research method, and data were collected through a survey. The questionnaire was developed based on widely used scales in the behavioral economics and consumer behavior literature, and the reliability of the scales was tested using Cronbach's alpha. The data obtained from consumers in Turkey were analyzed using statistical methods, and the relationships between variables were examined through correlation and variance analyses. The findings indicate that there is no statistically significant relationship between individuals' current income levels and their green purchasing behavior. However, a positive and significant relationship was found between future economic expectations and environmentally friendly behavior. These results suggest that green consumer behavior cannot be explained solely by economic factors, but is also shaped by individuals' perceptions, expectations, and cognitive processes. Accordingly, the study highlights the importance of considering behavioral factors in promoting environmentally friendly consumption.