Sıçramalı gecikmeli denklemlerin çözümlerinin salınımlılığı üzerine
On the oscillation of solutions of impulsive delay equations
- Tez No: 1011945
- Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Salınımlılık, Gecikmeli Diferensiyel Denklem, Gecikmeli Fark Denklemi, Fark denklemleri, Gecikmeli diferensiyel denklemler, Salınım, Oscillation, Delay Differential Equation, Imspulsive Delay Difference Equation, Difference equations, Delay differential equations
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş kısmına ayrılmış, konu ile ilgili kavramların tarihsel gelişimi verilmiştir. İkinci bölümde tez çalışması için önemli ve gerekli temel tanımlar ve kavramlar sunulmuştur. Üçüncü bölümde lineer sıçramalı gecikmeli diferansiyel denklemlerin salınımlılık analizi yapılmıştır. Dördüncü bölümde sıçramalı gecikmeli denklemlerin salınımlılık davranışı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study consists of four chapters. The first chapter is devoted to the introduction, presenting the historical development of the concepts related to the subject. The second chapter presents the fundamental definitions and concepts that are important and necessary for this thesis. The third chapter performs an oscillation analysis of linear impulsive delay differential equations. The fourth chapter examines the oscillation behavior of impulsive delay equations.