İrigeninin'in antioksidan aktivitesi belirlenmesi ve bazı hastalıklar ile ilintili enzim aktiviteleri üzerine etkisi
Determination of the antioxidant activity of irigenin and its effect on enzyme activities related to certain diseases
  1. Tez No: 1012053
  2. Yazar: ZIBA MIRZAEE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ GÜLÇİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan aktivite, Irigenin, antioxidant activity, enzyme inhibitors, acetylcholinesterase, butyrylcholinesterase, molecular docking
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Amaç: İrigenin, doğal bir flavonoid bileşik olarak hem antioksidan hem de farmakolojik açıdan potansiyel bir biyolojik ajan olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, İrigenin'in antioksidan kapasitesini belirlemek ve insan karbonik anhidraz (hCA I/II), asetilkolinesteraz (AChE), bütirilkolinesteraz (BChE) ve α-glikozidaz enzimleri üzerindeki farmakolojik etkilerini deneysel ve hesaplamalı (moleküler docking) yöntemlerle incelemektir. Yöntem: İrigenin'in antioksidan kapasitesi DPPH·, ABTS·⁺, DMPD·⁺, FRAP, CUPRAC ve Fe³⁺ indirgeme yöntemleri kullanılarak sistematik şekilde incelenmiştir. Standart antioksidanlar olarak BHA, BHT, α-Tokoferol ve Trolox kullanılmıştır. Farmakolojik potansiyel çalışmaları kapsamında, ilgili enzimler üzerinde hem deneysel inhibitör etkileri hem de moleküler docking analizleri yapılmıştır. Bulgular: Elde edilen veriler, İrigenin'in çoğu testte standart antioksidanlarla karşılaştırılabilir düzeyde radikal giderme ve metal iyonu indirgeme kapasitesine sahip olduğunu göstermiştir. DPPH ve DMPD⁺ testlerinde sınırlı aktivite gözlenmiş olsa da ABTS⁺ ve indirgeme temelli yöntemlerde belirgin antioksidan etkiler elde edilmiştir. Docking sonuçları, İrigenin'in enzimlerin aktif bölgelerinde hidrofobik ve hidrojen bağı etkileşimleri ile stabil bağlandığını göstermiştir. Enzim kinetiği çalışmalarında, İrigenin AChE üzerinde IC₅₀ = 9,50 nM ve Ki = 3,95 ± 1,09 nM değerleriyle en yüksek inhibisyon etkinliğini sergilemiş; BChE ve α-glikozidaz için orta düzeyde, hCA I ve II için ise tamamlayıcı inhibitör potansiyeli göstermiştir. Sonuç: İrigenin, belirgin antioksidan kapasitesi ve çoklu enzim inhibitör profili ile gıda, kozmetik ve farmasötik uygulamalarda çok yönlü bir biyolojik aktif bileşik olarak değerlendirilebilir. Çalışma, İrigenin'in Alzheimer hastalığı, tip-2 diyabet ve karbonik anhidraz ilişkili hastalıklar gibi farklı patolojilerde potansiyel terapötik bir aday olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Irigenin, as a natural flavonoid compound, has been evaluated as a potential biological agent with both antioxidant and pharmacological properties. The aim of this study is to determine the antioxidant capacity of Irigenin and to investigate its pharmacological effects on human carbonic anhydrase (hCA I and II), acetylcholinesterase (AChE), butyrylcholinesterase (BChE), and α-glucosidase enzymes using experimental and computational (molecular docking) methods. Methods: The antioxidant capacity of Irigenin was systematically assessed using DPPH, ABTS⁺, DMPD⁺, FRAP, CUPRAC, and Fe³⁺ reducing methods. BHA, BHT, α-Tocopherol, and Trolox were used as standard antioxidants. Pharmacological potential studies included both experimental inhibition assays and molecular docking analyses on the relevant enzymes. Results: The obtained data showed that Irigenin possesses radical scavenging and metal ion reducing capacities comparable to standard antioxidants in most tests. Although limited activity was observed in the DPPH· and DMPD·⁺ assays, significant antioxidant effects were obtained in ABTS·⁺ and reduction-based methods. Docking results indicated that Irigenin binds stably to the active sites of the enzymes through hydrophobic and hydrogen bond interactions. In enzyme kinetics studies, Irigenin exhibited the highest inhibitory effect on AChE with IC₅₀ = 9.50 nM and Ki = 3.95 ± 1.09 nM, while showing moderate effects on BChE and α-glycosidase and complementary inhibitory potential on hCA I and II. Conclusion: Irigenin can be considered a versatile biologically active compound in food, cosmetic, and pharmaceutical applications due to its significant antioxidant capacity and multi-enzyme inhibitory profile. This study supports the potential of Irigenin as a therapeutic candidate in various pathologies, including Alzheimer's disease, type-2 diabetes, and carbonic anhydrase-related disorders.