Farklı irigasyon solüsyonlarının miks biyofilme sahip kök kanallarında dentin dezenfeksiyonuna etkisi: Bir lazer taramalı konfokal mikroskop çalışması
The effect of various irrigants on mixed biofilms in dentinal tubules: A confocal laser scanning microscopy study
  1. Tez No: 931411
  2. Yazar: DİDE TEKİNARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT ER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: irigant, biyofilm, konfokal mikroskop, dezenfeksiyon, dentin tübülü, irrigant, biofilm, confocal microscope, disinfection, dentinal tubule
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı irigantların miks biyofilme sahip kök kanallarında bakteri dezenfeksiyonuna etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmamızda literatürde daha önce sadece Sodyum Hipoklorit (SH) ve Klorheksidin Glukonat (KH)'le karşılaştırılan Poliheksidin Biguanid (PHMB) irigantının, SH ile kombine olarak kullanılması da karşılaştırılmıştır. Yöntem: Bu çalışmada 60 adet çekilmiş alt küçük azı insan dişi kullanılmıştır. Dişler ProTaper Next eğeleri ile X4'e kadar şekillendirilmiş ve otoklavda steril edikten sonra 7 günlük miks biyofilm ekimi gerçekleştirilmiştir. Biyofilm oluşumundan sonra dişler kullanılan irigantlara göre; SH, KH, PHMB, SH + KH, SH + PHMB ve kontrol grubu (distile su) olacak şekilde rastgele 6 gruba ayrılmıştır. Her gruptan 1 örnek diş irigasyon öncesi ve sonrası olacak şekilde bakteriyel ekim ve CFU sayımına tabii tutulmuştur. Dişler irige edildikten sonra apikalden 2-3 mm, 5-6 mm ve 8-9 mm olacak şekilde Mikrocut ile 3 kesit alınmış ve LIVE/DEAD canlılık kiti ile boyanmıştır. Dişler lazer taramalı konfokal mikroskop ile taranmış ve ölü bakteri penetrasyon derinlikleri ölçülmüştür. Bulgular: Dişlerin koronal, orta ve apikal üçlülerinin ölü bakteri penetrasyonu karşılaştırıldığında en fazla penetrasyon koronal üçlüde gözlenmiştir (P < 0.05).İrigantların dezenfeksiyon etkinliği karşılaştırıldığında ise kontrol grubu diğer tüm irigantlara göre anlamlı şekilde daha az dezenfeksiyon sağlamıştır (P < 0.05). Kombine olarak kullanılan irigantlar, PHMB'e göre anlamlı şekilde daha fazla dezenfeksiyon sağlamıştır (P < 0.05). Sonuç: İrigantların kombine kullanımının, tek başına SH, KH ve PHMB kullanımından daha etkili olduğu ve bu yüzden klinik koşullarda final irigasyonunda irigantların kombine kullanılması önerilmektedir. KLTM görüntülerinin biyofilm eliminasyonunu incelemek için etkili bir yöntem olduğu bir kez daha bu çalışma ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the effect of different irrigation solutions on bacterial disinfection in root canals with mixed biofilms. In our study, Polyhexanide Biguanide (PHMB) solution, which has previously been compared only with Sodium Hypochloride (SH) and Chlorhexidine Gluconade (KH) in the literature, was also compared in combination with SH. Method: A total of 60 extracted human mandibular premolars were used in this study. The teeth were shaped to X4 using ProTaper Next files, sterilized in an autoclave, and then subjected to 7 days of mixed biofilm cultivation. After biofilm formation, the teeth were randomly divided into 6 groups according to the irrigation solution: SH, KH, PHMB, SH + KH, SH + PHMB, and a control group (distilled water). One sample tooth from each group was subjected to bacterial culture and CFU counting before and after irrigation. After irrigation, 3 sections of 2-3 mm, 5-6 mm, and 8-9 mm from the apical were taken with Microcut, and the sections were stained using the LIVE/DEAD viability kit. The teeth were scanned using a confocal laser scanning microscope, and dead bacteria penetration depths were measured. Results: When the dead bacteria penetration in the coronal, middle, and apical thirds of the teeth was compared, the highest penetration was observed in the coronal third (P < 0.05). Regarding the disinfection efficacy of the irrigation solutions, the control group provided significantly less disinfection than all other irrigants (P < 0.05). Irrigants used in combination provided significantly more disinfection compared to PHMB alone (P < 0.05). Conclusion: The combined use of irrigants was found to be more effective than the use of SH, KH, and PHMB alone. Therefore, it is recommended that irrigation solutions should used in combination during final irrigation in clinical settings. This study once again demonstrated that CLSM imaging is an effective method for examining biofilm elimination.