Farklılaştırılmış öğretim bağlamında hayat bilgisi dersinde öğrenme merkezlerine dayalı uygulamaların değerlendirilmesi
An evaluation of learning centre-based applications in life skills lessons within the context of differentiated instruction
  1. Tez No: 1012052
  2. Yazar: SİNEM GÜL AVCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET GÜLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılaştırılmış öğretim, Hayat bilgisi, İlkokul öğrencileri, Differentiated instruction, Life science, Primary school students
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Öğrenciler, doğuştan gelen özeliklerinden ve yetiştikleri çevreden ötürü günümüz dünyasında oldukça farklılaşmaktadır. Farklılaştırılmış öğretim, öğrencilerin bu farklı özelliklerine göre eğitim süreçlerinin çeşitlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu yaklaşım yöntemlerinden birisi olan öğrenme merkezleri, farklı öğrenme stillerini destekleyen, bireysel veya grupla çalışma imkânı sunan, öğrenmeyi daha eğlenceli hale getiren materyal ve etkinlikler ile desteklenen alanlardır. Bu bakımdan çalışmada farklılaştırılmış öğretim bağlamında hayat bilgisi dersinde öğrenme merkezlerine dayalı uygulamaların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, karma araştırma yöntemlerinden yakınsayan paralel karma desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu ölçüt örneklemesi ile belirlenmiş sekiz (2 kız ve 6 erkek) ilkokul ikinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Çalışmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilmiş, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış olan kelime ilişkilendirme testi, olaylar ve durumlar hakkında mülakat, günlük, yarı yapılandırılmış görüşme ile toplanmıştır. Çalışma sürecinde öncelikle kelime ilişkilendirme testi, olaylar ve durumlar hakkında mülakat ön test olarak uygulanmıştır. Ardından ilkokul ikinci sınıf Hayat Bilgisi dersi“Ülkemizde Hayat”ünitesinin ilk altı kazanımı beş hafta süresince (16 ders saati) öğrenme merkezlerine dayalı uygulamalar ile işlenmiş ve bu işlenişe ilişkin tespitler günlük tutularak kaydedilmiştir. Bu uygulamalar sonrasında kelime ilişkilendirme testi, olaylar ve durumlar hakkında mülakat son test olarak da uygulanmıştır ve öğrenciler ile uygulama sürecine ilişkin yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca son testlerin gerçekleştirilmesinin ardından bir ay sonra kelime ilişkilendirme testi, olaylar ve durumlar hakkında mülakat kalıcılık testi olarak da uygulanmıştır. Kelime ilişkilendirme testinden elde edilen nicel veriler betimsel ve çıkarımsal istatistiğe, olaylar ve durumlar hakkında mülakat, günlük ile yarı yapılandırılmış görüşmenin nitel verileri ise içerik analizine tabi tutulmuştur. Analiz sonuçlarına göre öğrenme merkezlerine dayalı uygulamaların ilkokul öğrencilerinin kavramsal anlamasını geliştirdiği, kavramlar arası ilişkileri daha bütüncül bir şekilde kurmasına ve durumları daha anlamlı yorumlamasına katkı sağladığı belirlenmiştir. Ayrıca öğrenme merkezlerine dayalı uygulamaların ilkokul öğrencilerinin dikkatini çektiği, etkileşimi ve iş birliğini arttırdığı, öğrenme sürecine aktif katılımını ve eğlenerek öğrenmesini sağladığı görülmüştür. Araştırma sonuçları doğrultusunda, gerekli düzenlemelerin yapılmasıyla eğitim sürecinde öğrenme merkezlerinin daha etkin bir şekilde kullanılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Students vary considerably in today's world due to their innate characteristics and the environments in which they are raised. Differentiated instruction aims to diversify educational processes in line with these varying characteristics. Learning centres, one of the methods within this approach, are spaces supported by materials and activities that cater to different learning styles, offer opportunities for individual or group work, and make learning more enjoyable. In this regard, the study aimed to evaluate the application of learning centre-based in life skills lessons within the context of differentiated instruction. This study was conducted using a convergent parallel mixed-methods design. The study group consisted of eight (2 girls and 6 boys) second grade primary school pupils selected through criterion sampling. The data for the study were collected using the word association test, interviews regarding events and situations, the diary, and semi-structured interviews developed by the researcher, all of which had undergone validity and reliability testing. During the study, a word association test and interviews regarding events and situations were first conducted as a pre-test. Subsequently, the first six learning outcomes of the 'Life in Our Country' unit from the Second Class Life Skills Curriculum were taught over a five-week period (16 lesson hours) using learning centre-based applications, and observations regarding this teaching process were recorded in a daily log. Following these applications, the word association test and the interview regarding events and situations were also administered as a post-test, and semi-structured interviews were conducted with the pupils regarding the implementation process. Furthermore, one month after the post-tests were conducted, the word association test and the interview regarding events and situations were also administered as a retention test. The quantitative data obtained from the word association test were subjected to descriptive and inferential statistics, while the qualitative data from the interviews regarding events and situations, the diary entries, and the semi-structured interviews were subjected to content analysis. According to the analysis results, learning centre-based applications enhance primary school pupils' conceptual understanding, and contribute to their ability to establish relationships between concepts in a more holistic manner and interpret situations more meaningfully. Furthermore, learning centre-based applications capture primary school pupils' attention, increase their interaction and collaboration, facilitate their active participation in the learning process, and enable them to learn by having fun. In line with the results of the study, it was recommended that learning centers be used more effectively in the educational process by making the necessary adjustments.