Gri ajan bazlı benzetim tekniği ile afet anı davranış analizi
Behavior analysis on disaster using grey agent-based simulation method
- Tez No: 1012058
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL AYDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Acil durum yönetimi, Ajan tabanlı modelleme, Ajanlar, Benzetim, Gri sistem teorisi, Emergency management, Agent based modeling, Agents, Simulation, Gray system theory
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, yüksek belirsizlik içeren kapalı alan yangınlarında tahliye senaryolarında birey ve grup davranışlarını gerçekçi biçimde modelleyebilmek amacıyla Gri Sistem Teorisi (GST) ile Ajan Tabanlı Modelleme ve Simülasyon (ABMS) yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Geliştirilen“Gri Ajan”modeli, bireylerin sınırlı bilgiyle yön bulma, kalabalığı algılama ve grup oluşturarak lider seçme ve takibi gibi davranışlarını gri sayılar ve gri ilişki analizi ile temsil etmektedir. Model, bir arkeoloji müzesinde yaşanan bir yangın senaryosu ile NetLogo ortamında oluşturulmuştur. Simülasyon bulguları, klasik modellere kıyasla daha başarılı tahliye, daha düşük yaralanma oranı ve daha gerçekçi yönelme davranışları ortaya koymuştur. Bu çalışma, afet yönetiminde yalnızca fiziksel altyapıya değil, bireylerin sosyal ve bilişsel özelliklerine dayalı bütüncül modellere duyulan gereksinimi vurgulamakta ve karar destek sistemleri için yenilikçi bir çerçeve sunmaktadır
Özet (Çeviri)
In this thesis, Grey System Theory (GST) and Agent-Based Modeling and Simulation (ABMS) methods have been used together to realistically model individual and group behaviors in evacuation scenarios during indoor fires characterized by high uncertainty. The developed“Grey Agent”model represents behaviors such as individuals navigating with limited information, perceiving crowding, and forming groups to select and follow leaders using grey numbers and grey relational analysis. The model was created in the NetLogo environment based on a fire scenario in an archaeology museum. Simulation findings have demonstrated more successful evacuations, lower injury rates, and more realistic navigation behaviors compared to classical models. This study highlights the need for holistic models based not only on physical infrastructure but also on individuals' social and cognitive characteristics in disaster management, offering an innovative framework for decision support systems.