Biberiye ve zakkum ekstraktlarından yeşil sentez yöntemiyle gümüş nanopartiküllerin üretilmesi ve lösemi hücre hatlarında etkinliklerinin incelenmesi
Production of green synthetized silver nanoparticles from rosemary and oleander and evaluation of their efficacies on leukemia cell lines
  1. Tez No: 1012090
  2. Yazar: BERKE AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ŞEFİK ABAMOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biyomühendislik, Tıbbi Biyoloji, Biotechnology, Bioengineering, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antikanser, Gümüş nanopartiküller, Kronik miyeloid lösemi, Lösemi-miyeloid-akut, Yeşil sentez, Anticancer, Silver nanoparticles, Chronic myeloid leukemia, Leukemia-myeloid-acute, Green synthesis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
Özet
Lösemi, kemik iliğindeki hematopoietik kök hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla karakterize olan, klinik seyri ve etkilediği hücre tipine göre (ALL, CLL, KML, KMML) sınıflandırılan ciddi bir kan hastalığıdır. Günümüzde lösemi tedavisinde etkinliği artırmak ve yan etkileri azaltmak amacıyla, ilaç taşıyıcı sistemler ve bitkisel kaynaklı doğal bileşenlerin kombinasyonuna odaklanılmaktadır. Bu çalışma kapsamında, antikanser özellikleri bilinen Biberiye (Rosmarinus officinalis L.) ve Zakkum (Nerium oleander) bitki ekstraktları kullanılarak, çevre dostu ve düşük maliyetli yeşil sentez yöntemiyle gümüş nanopartiküller (AgNP) sentezlenmiştir. Sentezlenen gümüş nanopartiküllerin karakterizasyonu Dinamik Işık Saçılımı (DLS) ve Elektroforetik Işık Saçılımı (ELS) yöntemleriyle gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, ortalama boyutlar biberiye için 85,48 nm, zakkum için ise 80,06 nm olarak ölçülmüştür. Polidispersite indeksi (PDI) değerlerinin 0,3 civarında olması, parçacıkların monodispers (homojen) bir dağılım sergilediğini göstermiştir. Ayrıca, nanopartiküllerin stabilite göstergesi olan zeta potansiyel değerleri sırasıyla -21,23 mV ve -20,46 mV olarak tespit edilmiştir. UV-Vis spektrofotometre analizinde 450 nm'de gözlenen absorbsiyon piki, gümüş nanopartiküllerin başarıyla sentezlendiğini kanıtlamıştır. Sentezlenen malzemelerin biyolojik etkinlikleri MTT analizi ile değerlendirilmiştir. İn vitro çalışmalar, nanopartiküllerin L929 sağlıklı hücre hattı üzerinde yüksek biyouyumluluk gösterirken; HL-60 ve K-562 lösemi hücre hatları üzerinde güçlü antikanser aktivite sergilediğini ortaya koymuştur. Elde edilen veriler, yeşil sentez yöntemiyle üretilen bitki bazlı gümüş nanopartiküllerin, lösemi tedavisinde nanoteknoloji temelli yeni nesil terapötik yaklaşımlar için umut verici bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Leukemia is a serious blood disorder characterized by the uncontrolled proliferation of hematopoietic stem cells in the bone marrow; it is classified based on its clinical course and the type of cells affected (ALL, CLL, CML, KMML). Today, efforts in leukemia treatment focus on combining drug delivery systems with natural plant-derived compounds to enhance efficacy and reduce side effects. In this study, silver nanoparticles (AgNP) were synthesized using an environmentally friendly and low-cost green synthesis method, employing extracts from Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) and Oleander (Nerium oleander), plants known for their anticancer properties. The characterization of the synthesized silver nanoparticles was performed using Dynamic Light Scattering (DLS) and Electrophoretic Light Scattering (ELS) methods. According to the analysis results, the average sizes were measured as 85.48 nm for rosemary and 80.06 nm for oleander. The polydispersity index (PDI) values, which were around 0.3, indicated that the particles exhibited a monodisperse (homogeneous) distribution. Additionally, the zeta potential values, which serve as an indicator of nanoparticle stability, were determined to be -21.23 mV and -20.46 mV, respectively. The absorption peak observed at 450 nm in the UV-Vis spectrophotometer analysis confirmed the successful synthesis of silver nanoparticles. The data obtained indicate that plant-based silver nanoparticles produced via green synthesis hold promising potential for new-generation nanotechnology-based therapeutic approaches in the treatment of leukemia.