Free radical scavenging antioxidative properties of 'silibin' copmlexes on pulmoney microsomal lipid peroxidation
Akciğerdeki mikrozomal lipid peroksidasyonunda 'silibin' komplekslerinin antioksidant ve serbest radikal tutma özellikleri
  1. Tez No: 56592
  2. Yazar: CEREN TEKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜVEYDA BAŞAĞA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrozom, antioksidant, tutucular, flavonoidler, üpid peroksidasyonu, serbest radikaller, süperoksit radikali, hidroksil radikali, tiyol vu, Microsomes, antioxidants, scavengers, flavonoids, lipid peroxidation, free radicals, superoxide radical, hydroxyl radical, thiol
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
öz AKCİ?ERDEKİ MICROSOMAL LIPID PEROKSİDASYONUNDA“SİLİBİN”KOMPLEKSLERİNİN ANTÎOKSİDANT VE SERBEST RADİKAL TUTMA ÖZELLİKLERİ Tekkaya, Ceren Doktora, Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Hüveyda Başağa Nisan 1996, 137 sayfa Bu çalışmada iki silibin kompleksinin, SDH, suda çözünen molekül ve IdB 1016, yağda çözünen molekül, serbest radikal tutma ve antioxidant özellikleri kimyasal ve biyolojik modeller kullanarak belirlenmiştir ve sonuçlar a-tokoferol ve a-tokoferol asetat' m sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Kimyasal model sistemleri superoksit ve hidroksil radikalleri üreten sistemleri içermektedir. Superoksit radikali enzimik olmayarak phenazine methosulphate (PMS-NADH) ve enzimik olarak zantin - zantin oxidaz metoduyla üretilmiştir ve nitroblue tetrazolyum'un (NBT) redükte olmasıyla ölçülmüştür. SDH ve IdB 1016, superoksit radikalinin NBT ile reaksiyonu sırasında oluşan renk gelişimini engellemesine rağmen, engelleme potansiyelleri IC50 konsantrasyonu 25-3 16uM arasında değişen geniş bir aralığı kapsamaktadır. Diğer taraftan, iyi bilinen antioksidantlar a-tokoferol ve a-tokoferol asetat engelleme etkilerini IC5o= 40-50uM olan dar bir aralık içinde göstermişlerdir. Flavonoid kompleksleri, SDH ve IdB 1016 ürik asit sentezinteki düşüşle ölçülen zantin oksidaz aktivitesini engellemiştir. Bununla birlikte, a-tokoferol asetat enzim aktivitesinde engelleme etkisi göstermemiştir ve NBT miktarındaki düşüşü 79% engellemiştir. viBiberiye bitkisinin {Rosemarinus officinalis L.) özünde zantin oksidazın zayıf bir engelleyicisi olduğu bulunmuştur. SDH'in Fenton reaksiyonu ile üretilen hidroksil radikalinin kuvvetli bir tutucusu olduğu ispatlanmıştır ve deoksiriboz degredasyonunu 400uM da 44% engellediği gözlenmiştir. SDH'in hidroksil radikali ile reaksiyonundaki ikinci derece hız sabitinin 8.2x1 09/M/s olarak hesaplanması SDH'in hidroksil radikali ile reaksiyonun yaklaşık diruzyon-kontrol hızında olduğunu göstermektedir ve iyi tanımlanan hidroksil radikal tutucuları ile, mannitoL, etanol, DMSO gibi, geniş ölçüde kıyaslanabilmektedir. Biyolojik model sistemde, enzimik ve enzimik olmayan lipid peroksidasyon üreticileri kullanarak, SDH ve IdB 1016'ın antioksidatif özelliklerini iyi tanımlanan antioksidant alfa-tokoferol ile karşılaştırdık. IdB 1016 kendini tercihen membran yapısının içine yerleştirerek membranın lipid fazında kümen hidroperoksitle indüklenen lipid peroksidasyonunu engelleyebilmiştir. SDH, diğer taraftan, lipid fazında olduğu kadar su fazında demir (E) ile indüklenen lipid peroksidasyonunu engeller. Akciğer mikrozomları kullanılan peroksidatif ajanların büyük çoğunluğuna direnç göstermelerine rağmen, gözlemlediğimiz antioksidant etkileri alfa- tokoferol'üne oldukça yakındır. Lipid peoksidasyonun sepeb olduğu tiyol miktarındaki azalma silibin komplekslerinin eklenmesiyle büyük ölçüde geri kazanılmıştır. Rosemarinus officinalis farklı biyolojik sistemlerde iyi dökümlenmiş antioksidant potansiyeliyle ham bitki özünün bir örneği olarak seçilmiştir. Rosemarinus officinalis özü iyi bir süperoksit tutucusu olmasına rağmen mikrozomal üpid peroksidasyonundaki antioksidant özelliği kullanılan indükleme ajanları ile yakından ilgilidir. CuOOH, biberiye özünün antioksidant etkisini gösterdiği tek indükleme sistemidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FREE RADICAL SCAVENGING AND ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF“SILIBIN”COMPLEXES ON PULMONARY MICROSOMAL LIPID PEROXIDATION Tekkaya, Ceren Ph.D., Departmant of Science Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüveyda Başağa April 1996, 137 pages In this study the free radical scavenging activities and antioxidative properties of two silybin complexes, silybin dihemisuccinate (SDH) a hydrophilic molecule, and silybin-phosphatidyl choline complex (IdB 1016) a lipophilic molecule, were determined by using chemical and biological model systems and the results were compared with that of a-tocopherol and a-tocopherol acetate. The chemical model systems were composed of superoxide radical and hydroxyl radical generating systems. Superoxide radicals were generated non-enzymatically by phenazine methosulphate-NADPH and enzymatically by xanthine xanthine oxidase method and assayed by the reduction of nitroblue tetrazolium (NBT). SDH and IdB 1016 inhibited the development of the color produced during the reaction of superoxide radicals with inNBT although the potency of their inhibitory action comprised a broad range of IC50 concentration between 25 and 316(iM. On the other hand, a well known antioxidants a-tocopherol and a-tocopherol acetate have exerted their inhibitory effect within a norrow range of IC50 = 40-50uM. Flavonoid complexes, SDH and IdB 1016 suppressed the activity of xanthine oxidase as measured by decrease in uric acid synthesis. However a-tocopherol acetate had no inhibitory effect on enzyme activity and found to be inhibit reduction of NBT by 79%. Rosemary extract (RE) also found to be a weak inhibitor of xanthine oxidase. SDH proved to be a strong scavenger of hydroxyl radicals generated by Fenton reaction and 44% inhibition was observed in the deoxiribose degradation at 400uM [SDH]. The second order rate constant for the reaction of SDH with hydroxyl radical was calculated as 8.2x1 09 /M/s, indicating that SDH reacts with OH at an approximatelly diffusion controlled rate and broadly comparable to well known OH radical scavengers, such as mannitol, ethanol, DMSO etc. In biological model system, by using enzymic and nonenzymic generators of lipid peroxidation, we have compared the antioxidative properties of SDH and IdB 1016 with that of a-tocopherol; a well known antioxidant molecule. IdB 1016 preferentially positioned itself within the membrane structure and is able to prevent lipid peroxidation induced in the lipid phase of the membrane by cumene hydroperoxide. SDH, on the other hand, prevents lipid peroxidation, induced by ferrous iron in the aqueous phase as well as that of lipid phase. Although lung microsomes found to be resistant to most of the peroxidative agents used, the antioxidative effect we have observed was very close to the that of a-tocopherol. IVLipid peroxidation is shown to proceed through thiol depletion mechanism which could be largely restored in the presence of silybin complexes. Rosmarinus officinalis L. was chosen as a representative of crude plant extract with well documented antioxidative potential in different biological systems. Rosemary extract is a good scavenger of superoxide radicals, however its antioxidative activity on microsomal lipid peroxidation seems to be closely related to the type of initiators used. CuOOH was the only inducing system which antioxidative effect of RE was more evident.