Kıyılardan yararlanma hakkı: Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi örneği
Right to benefit from the coasts: The case of Gökova Special Environmental Protection Area
- Tez No: 1012127
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELVAN CENİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kıyılardan yararlanma hakkı, Gökova ÖÇKB, çevre hukuku, kamu yararı, sürdürülebilir yönetim, Right to benefit from coasts, Gökova SEPA, environmental law, public interest, sustainable management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Kıyılardan Yararlanma Hakkı: Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Örneği ÖZET Bu çalışmanın konusu, kıyılardan yararlanma hakkını hukuki, çevresel ve yönetsel boyutlarıyla ele alarak, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) özelinde yaşanan sorunları ve çözüm yollarını incelemektedir. Tezin problemi Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin kıyı alanlarının mevzuata uygun korunamaması ve yasa dışı yapılaşma ve işgale uğramasıdır. Tezin amacı ise söz konusu işgal ve yasa dışı yapılaşmanın boyutunu ortaya koymak ve eski hale getirilmesi için çözüm yolları geliştirmektir. Araştırmada nitel yöntem kullanılmış, yargı kararları, mevzuat hükümleri, resmi kurum raporları ve akademik kaynaklar doküman analiziyle değerlendirilmiştir. Özellikle Muğla Asliye Ceza Mahkemeleri ve Danıştay 6. Dairesi'nin Gökova kıyılarına ilişkin kararları, çevre hukukunun uygulamadaki etkinliğini analiz etmek açısından temel veri kaynaklarını oluşturmuştur. Elde edilen bulgulara göre, Gökova ÖÇKB'deki temel sorunlar üç eksende yoğunlaşmaktadır: (1) izinsiz yapılaşma ve dolgu faaliyetleri, (2) planlama ve koruma statüsü değişikliklerinde hukuka aykırılıklar ile (3) kamu yararı ve toplumsal katılım ilkelerinin yetersiz uygulanması. Çalışma, çevre hukukunun yalnızca koruyucu değil, aynı zamanda önleyici ve dönüştürücü bir işlev üstlenmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Kıyı alanlarının korunması ve sürdürülebilir biçimde yönetilmesi, yalnızca mevzuatla değil; güçlü bir kurumsal yapı, toplumsal bilinç, katılımcı yönetişim ve sürdürülebilir adalet ilkesi temelinde geliştirilecek bütünleşik bir kıyı yönetimi anlayışıyla mümkündür. Kıyıların sürdürülebilir kullanımı için hukuki altyapının güçlendirilmesi, kamu yararının korunması ve bireylerin haklarının dengelenmesi bakımından bu çalışma önemli bir kaynak olacaktır.
Özet (Çeviri)
Right to Benefit from the Coasts: The Case of Gökova Special Environmental Protection Area ABSTRACT The subject of this study is the right to benefit from coastal areas, examined through its legal, environmental, and administrative dimensions, with a particular focus on the problems encountered in the Gökova Special Environmental Protection Area (SEPA) and the possible solutions to these issues. The primary problem addressed in this thesis is the inadequate protection of coastal areas within the Gökova Special Environmental Protection Area in accordance with existing legislation, as well as their exposure to illegal construction and occupation. The aim of the thesis is to reveal the extent of such occupation and unlawful development and to propose solutions for the restoration of these areas to their original condition. A qualitative research method was employed in the study. Judicial decisions, legislative provisions, official institutional reports, and academic sources were evaluated through document analysis. In particular, the decisions of the Muğla Criminal Courts of First Instance and the 6th Chamber of the Council of State concerning the Gökova coastline constituted the primary data sources for analyzing the effectiveness of environmental law in practice. According to the findings, the main problems in the Gökova SEPA are concentrated around three principal dimensions: (1) unauthorized construction and land reclamation activities; (2) legal irregularities in planning processes and changes in protection status; and (3) the inadequate implementation of the principles of public interest and public participation. The study emphasizes that environmental law should assume not only a protective role but also preventive and transformative functions. The protection and sustainable management of coastal areas can be achieved not solely through legislation but through an integrated coastal management approach grounded in a strong institutional framework, public awareness, participatory governance, and the principle of sustainable justice. This study is expected to serve as an important resource for strengthening the legal framework governing the sustainable use of coastal areas, safeguarding the public interest, and balancing individual rights.