Fazla çalışmanın çalışanlar üzerine etkileri Denizli tekstil sektörü örneği
The effects of overtime work on employees the case of Denizli textile sector
  1. Tez No: 1012130
  2. Yazar: EMİNE ÇORBACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Fazla Çalışma, Tekstil Sektörü, İş Sağlığı ve Güvenliği, İş-Özel Yaşam Dengesi, Beslenme Düzeni, Overtime, Textile Sector, Occupational Health and Safety, Work-Life Balance, Nutrition
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Denizli tekstil sektöründe uygulanan fazla çalışmanın çalışanlar üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, fazla çalışmanın çalışanların fiziksel sağlık, psikolojik sağlık, iş-özel yaşam dengesi ve iş kazaları üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Konunun daha kapsamlı ele alınabilmesi için nitel ve nicel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma sonuçları, fazla çalışmanın çalışanlar üzerinde çeşitli olumsuz etkiler yarattığını göstermektedir. Uzun çalışma saatleri çalışanlarda yorgunluk ve dikkat dağınıklığına neden olmakta, bu durum iş kazası riskini artırmaktadır. Ayrıca kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları, uyku problemleri ve sağlık sorunları gibi fiziksel etkiler de ortaya çıkmaktadır. Psikolojik açıdan bakıldığında fazla çalışma; stres, tükenmişlik ve motivasyon kaybına yol açmaktadır. Sosyal yaşam açısından ise çalışanların ailelerine ve arkadaşlarına ayırdıkları zamanı azaltarak iş-özel yaşam dengesini olumsuz etkilemektedir. Bunun yanında düzensiz beslenme alışkanlıkları, kilo artışı ve çeşitli sağlık riskleri de fazla çalışmanın sonuçları arasında yer almaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma fazla çalışmanın devamlılığının olmadığını; aksine çalışan sağlığını, iş güvenliğini ve çalışanın sosyal refahını olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, işletmelerde insan yaşamına uygun çalışma sürelerinin sağlanması ve çalışanların yaşam kalitesi korunması büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of excessive overtime work on employees in the Denizli textile sector. The research evaluates the impact of excessive overtime on employees' physical health, psychological health, work-life balance, and occupational accidents. A mixed-methods research approach, combining qualitative and quantitative methods, was chosen to address the issue more comprehensively. The research results show that excessive overtime has various negative effects on employees. Long working hours cause fatigue and distraction, increasing the risk of occupational accidents. Physical effects such as musculoskeletal disorders, sleep problems, and other health issues also occur. From a psychological perspective, excessive overtime leads to stress, burnout, and loss of motivation. In terms of social life, it negatively impacts work-life balance by reducing the time employees spend with their families and friends. In addition, irregular eating habits, weight gain, and various health risks are among the consequences of excessive overtime. In conclusion, this study reveals that excessive overtime is not sustainable; on the contrary, it negatively affects employee health, occupational safety, and social well-being. Therefore, ensuring humane working hours in businesses and protecting the quality of life of employees is of great importance.