Eğitim konulu sinema filmlerinin öğretmenlerin mesleki adanmışlık ve tutum düzeyleri üzerine etkisinin incelenmesi
An examination of the effects of education-themed films on teachers' professional commitment and attitude levels
  1. Tez No: 1012161
  2. Yazar: MEHMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. EMİR RÜZGAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim bilimleri, Educational science
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, öğretmenlerin dijitalleşen dünyadaki mesleki gelişim süreçlerini çeşitlendirmek ve alternatif bir bakış açısı kazandırmak amacıyla; Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) ve benzeri platformlar aracılığı ile öğretmenlerin erişimine sunulan mesleki gelişim içeriklerinin yanında eğitim konulu sinema filmlerinin estetik bir müdahale aracı olarak mesleki adanmışlık ve tutum üzerindeki etkisinin incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışmada nicel ve nitel verilerin birlikte toplandığı eş zamanlı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda ön-test son-test kontrol gruplu yarı deneysel desen; nitel boyutunda ise öğretmenlerin deneysel uygulama sürecine yönelik görüş ve deneyimlerini derinlemesine inceleyen betimsel analiz yaklaşımı benimsenmiştir. Deney grubunda bulunan öğretmenlere uzman görüşü alınarak belirlenen sinema filmleri izletilmiş, kontrol grubuna ise uzman görüşü doğrultusunda seçilen sinema filmleri ile benzer temalara sahip geleneksel mesleki gelişim içerikleri sunulmuştur. Araştırmanın verileri, uygulama öncesi, sonrası ve uygulamadan 45 gün sonra uygulanan izleme testi aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen bulgular, deney grubu içerisinde ön-test son-test puanları arasında anlamlı bir artış olduğunu, kontrol grubunda ise benzer bir farklılaşmanın yaşanmadığını ortaya koymuştur. Gruplar arası karşılaştırmada deneysel sürecin hemen ardından uygulanan son-testte anlamlı bir fark olmamasına karşın; 45 gün sonra uygulanan izleme testinde mesleki adanmışlık ve tutum düzeylerinin deney grubunda anlamlı şekilde korunduğu ve deney grubu mesleki adanmışlık düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı olarak farklılaştığı görülmüştür. Mesleki tutum düzeyinde ise bu farkın sınırda bir değerde kaldığı saptanmıştır. Nitel verilerle desteklenen bu sonuçlar; sinema filmlerinin sağladığı yansıtıcı deneyimlerin öğretmenlerde bir farkındalık yaratarak mesleki adanmışlık ve tutum düzeylerini zamana karşı koruduğuna işaret etmektedir. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin mesleki gelişim süreçlerinin estetik ve duyuşsal araçlarla desteklenen sürdürülebilir bir yapıda tasarlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate the impact of education-themed cinema films, as an aesthetic intervention tool, on the professional commitment and attitudes of teachers, with the objective of diversifying their professional development processes and providing an alternative perspective in a digitalising world. Alongside professional development content provided via platforms such as the Teacher Informatics Network (ÖBA) and similar systems, a concurrent mixed-methods design was utilised. For the quantitative dimension, a quasi-experimental design with pre-test and post-test control groups was employed; the qualitative dimension adopted a descriptive analysis approach to examine teachers' experiences regarding the experimental process in depth. The experimental group viewed expert-selected films, while the control group received traditional professional development content with similar themes. Data were gathered through pre-tests, post-tests, and a 45-day follow-up test. Findings revealed a significant increase in pre-test and post-test scores within the experimental group, whereas no such differentiation occurred in the control group. In inter-group comparisons, although no significant difference was observed immediately post-intervention, the 45-day follow-up indicated that commitment and attitude levels were significantly maintained in the experimental group. It was observed that commitment levels in the experimental group differed significantly from the control group, while the difference in attitudes remained marginal. Supported by qualitative data, these results suggest that reflective experiences from films create awareness, preserving commitment and attitudes over time. Consequently, it is recommended that professional development be designed within sustainable frameworks supported by aesthetic and affective tools.