Lateral epikondilit hastalarında ekstrakorporeal şok dalga tedavisine ek olarak uygulanan skapular stabilizasyon egzersizlerinin ağrı, kas kuvveti, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of scapular stabilization exercises applied in addition to extracorporeal shock wave therapy on pain, muscle strength, functional status, and quality of life in patients with lateral epicondylitis
  1. Tez No: 1012213
  2. Yazar: BÜŞRA YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ATACAN TONAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz tedavisi, Fizik tedavi, Tenis dirseği, Exercise therapy, Physical therapy, Tennis elbow
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
LATERAL EPİKONDİLİT HASTALARINDA EKSTRAKORPOREAL ŞOK DALGA TEDAVİSİNE EK OLARAK UYGULANAN SKAPULAR STABİLİZASYON EGZERSİZLERİNİN AĞRI, KAS KUVVETİ, FONKSİYONEL DURUM VE YAŞAM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ ÖZET Amaç: Bu çalışmada lateral epikondilit hastalarında ekstrakorporeal şok dalga tedavisine ek olarak uygulanan skapular stabilizasyon egzersizlerinin ağrı, kas kuvveti, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma ve kontrol grubu şeklinde randomizasyonu yapılan 48 hastadan, çalışma grubuna 5 seans ESWT ve el-el bileği egzersiz programına ek olarak skapular stabilizasyon egzersiz programı uygulandı. Kontrol grubuna 5 seans ESWT uygulamasına ek olarak el-el bileği germe ve kuvvetlendirme egzersizleri verildi. 8 hafta sonunda her iki grubun istirahat, aktivite ve gece ağrı değerleri VAS ile değerlendirildi. Basınç ağrı eşiği değişimi için dijital algometre ile ölçüm yapıldı. Skapular pozisyonu değerlendirmek için lateral skapular kayma testi uygulandı. Skapular kas gücü ve el bileği ekstansör kas kuvveti ölçümü için handheld dinamometre kullanıldı. Kavrama kuvveti ölçümü el dinamometresi aracılığıyla değerlendirildi. Fonksiyonel durum değerlendirmesi PRTEE ve JHand ile yapıldı ve yaşam kalitesi değerlendirmesi için SF-12 kullanıldı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi için SPSS Windows sürüm 21.0 programı kullanıldı. Bulgular: Tedavi sonrası hastalarda yapılan değerlendirmede ESWT'ye ek olarak skapular stabilizasyon egzersizlerinin uygulandığı çalışma grubunda, kontrol grubuna kıyasla; VAS ağrı skorları, skapular pozisyon, skapular ve el bileği ekstansör kas kuvveti, kavrama kuvveti, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla iyileşme sağladığı tespit edildi (p<0,05). Basınç ağrı eşiği değişimlerinde gruplar arası istatistiksel fark bulunmadı. Sonuç: Lateral epikondilit tedavisinde bütüncül bakış açısıyla proksimal stabilizasyonu düzeltmek ve geliştirmek hastalarda ağrının iyileştirilmesi ve fonksiyonun geliştirilmesinde etkilidir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECT OF SCAPULAR STABILIZATION EXERCISES APPLIED IN ADDITION TO EXTRACORPOREAL SHOCK WAVE THERAPY ON PAIN, MUSCLE STRENGHT, FUNCTIONAL STATUS AND QUALITY OF LIFE IN PATIENTS WITH LATERAL EPICONDYLITIS ABSTRACT Aim: This study aimed to investigate the effects of scapular stabilization exercises applied in addition to extracorporeal shock wave therapy (ESWT) on pain, muscle strength, functional status and quality of life in patients with lateral epicondylitis. Materials and Methods: A total of 48 patients were randomized into study group and control group. The study group received five sessions of ESWT combined with a hand-wrist exercise program and additional scapular stabilization exercises. The control group received five sessions of ESWT along with hand-wrist stretching and strengthening exercises. At the end of 8 weeks, resting, activity-related and nocturnal pain levels were assessed by VAS. Pressure pain threshold was measured using a digital algometer. Scapular position was evaluated with the lateral scapular slide test. Scapular muscle strength and wrist extensor muscle strenght were measured using a handheld dynamometer. Grip strength was assessed with a hand dynamometer. Functional status was evaluated using the PRTEE and JHand and quality of life was assessed using the SF-12. Statistical analyses were performed using SPSS for Windows version 21.0. Results: Post-treatment evaluations demonstrated that the study group which received scapular stabilization exercises in addition to ESWT, showed significantly greater improvements compared to the control group in VAS pain scores, scapular position, scapular and wrist extensor muscle strength, grip strength, functional status and quality of life (p<0.05). No statistically significant between-group difference was observed in pressure pain threshold changes. Conclusion: Adopting a comprehensive approach in the management of lateral epicondylitis by improving proximal stabilization appears to be effective in reducing pain and enhancing functional outcomes.