Bipolar ötimik hastalarda bilişsel işlevlerin işlevsellik ve rutin laboratuvar değerleri ile karşılaştırılması
Comparison of cognitive functions with functionality and routine laboratory values in euthymic bipolar patients
- Tez No: 1012214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADER SEMRA KARATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, ötimik dönem, bilişsel işlevler, işlevsellik, inflamatuvar belirteçler, laboratuvar parametreleri, nörokognitif performans, Bipolar disorder, euthymic period, cognitive functions, functionality, inflammatory markers, laboratory parameters, neurocognitive performance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, bipolar affektif bozukluk tanısı almış ve ötimik dönemde bulunan bireylerde bilişsel işlevlerin, işlevsellik düzeyi ve rutin laboratuvar parametreleri ile olan ilişkisini çok boyutlu bir çerçevede incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bipolar bozukluk, yalnızca akut manik ve depresif epizodlarla sınırlı kalmayıp, epizodlar arası dönemde de kalıcı bilişsel ve işlevsel etkiler bırakabilen kronik bir psikiyatrik hastalık olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda çalışmada, klinik olarak stabil kabul edilen ötimik dönemde dahi bilişsel işlevlerdeki olası bozulmaların varlığı ve bu bozulmaların günlük yaşam işlevselliği ile biyolojik göstergelerle ilişkisi araştırılmıştır. Araştırma, kesitsel ve gözlemsel bir tasarımda planlanmış olup, bipolar bozukluk tanılı ötimik hastalar ile sosyodemografik özellikler açısından benzer sağlıklı bireylerden oluşan bir kontrol grubunu kapsamaktadır. Katılımcıların bilişsel işlevleri nöropsikolojik testler aracılığıyla değerlendirilmiş; işlevsellik düzeyleri standardize ölçeklerle ölçülmüş ve rutin laboratuvar parametreleri (özellikle inflamatuvar belirteçler) analiz edilmiştir. Bu kapsamda nötrofil/lenfosit oranı (NLR), trombosit/lenfosit oranı (PLR), monosit/lenfosit oranı (MLR), CRP/albümin oranı (CAR) ve ortalama trombosit hacmi (MPV) gibi göstergeler incelenmiştir. Elde edilen bulgular, ötimik dönemde bulunan bipolar hastalarda, sağlıklı bireylere kıyasla bilişsel işlevlerde özellikle dikkat, yürütücü işlevler, bellek ve işlemleme hızı gibi alanlarda anlamlı düzeyde performans düşüklükleri olabileceğini göstermektedir. Ayrıca bilişsel performans ile işlevsellik düzeyi arasında anlamlı ilişkiler saptanmış; bilişsel yetersizliklerin bireylerin sosyal, mesleki ve günlük yaşam becerileri üzerinde belirleyici bir rol oynadığı ortaya konmuştur. Bununla birlikte, bazı periferik inflamatuvar belirteçler ile bilişsel işlevler arasında anlamlı ilişkiler bulunması, bipolar bozuklukta nöroinflamatuvar süreçlerin bilişsel bozulmaların patofizyolojisinde etkili olabileceğine işaret etmektedir. Özetle bu çalışma, bipolar bozuklukta yalnızca duygudurum belirtilerinin değil, bilişsel işlevler ve biyolojik parametrelerin birlikte değerlendirilmesinin klinik açıdan önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen bulguların, bipolar bozukluğun nörobiyolojik temellerinin anlaşılmasına katkı sağlaması ve klinik izlem ile tedavi stratejilerinin geliştirilmesinde yol gösterici olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine, within a multidimensional framework, the relationship between cognitive functions, functional level, and routine laboratory parameters in individuals diagnosed with bipolar affective disorder and in the euthymic phase. Bipolar disorder is considered a chronic psychiatric illness that is not limited to acute manic and depressive episodes but can also leave lasting cognitive and functional effects in the inter-episode period. In this context, the study investigated the presence of possible impairments in cognitive functions even in the euthymic phase, which is considered clinically stable, and the relationship of these impairments with daily living functionality and biological indicators. The research was planned as a cross-sectional and observational design and included euthymic patients diagnosed with bipolar disorder and a control group consisting of healthy individuals with similar sociodemographic characteristics. The cognitive functions of the participants were evaluated through neuropsychological tests; their functional levels were measured with standardized scales, and routine laboratory parameters (especially inflammatory markers) were analyzed. In this context, indicators such as neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), platelet/lymphocyte ratio (PLR), monocyte/lymphocyte ratio (MLR), CRP/albumin ratio (CAR), and mean platelet volume (MPV) were examined. The findings indicate that bipolar patients in the euthymic phase may experience significant performance impairments in cognitive functions, particularly in areas such as attention, executive functions, memory, and processing speed, compared to healthy individuals. Furthermore, significant relationships were found between cognitive performance and functionality level; it was revealed that cognitive deficits play a decisive role in individuals' social, occupational, and daily living skills. Moreover, the significant relationships found between some peripheral inflammatory markers and cognitive functions suggest that neuroinflammatory processes may be effective in the pathophysiology of cognitive impairments in bipolar disorder. In summary, this study demonstrates that in bipolar disorder, it is clinically important to evaluate not only mood symptoms but also cognitive functions and biological parameters together.