Ventriküler ekstrasistol oluşum mekanizmasında elektromekanik pencere ve miyokardiyal deformasyonun rolü nedir?
  1. Tez No: 1012239
  2. Yazar: SELİN YÖNDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN ÖZEKE, PROF. DR. OMAÇ TÜFEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstrasistol, Elektrofizyoloji, Global longitudinal strain, Ventriküler fonksiyon, Extrasystole, Electrophysiology, Ventricular function
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sık ventriküler ekstrasistollerin (VES) sol ventrikül fonksiyonlarında bozulmaya, mekanik dissenkroniye ve geri döndürülebilir kardiyomiyopati fenotipine yol açabileceği bilinmektedir. Bununla birlikte, VES oluşumundan hemen önceki sinüs atımında elektromekanik ve deformasyonel değişikliklerin bulunup bulunmadığı yeterince açıklığa kavuşmamıştır. Bu çalışmada, kateter ablasyonu planlanan, idiyopatik VES hastalarında, VES'den hemen önceki sinüs atımı ile VES'den uzak sinüs atımı arasında elektromekanik pencere (EMP) ve global longitudinal strain(GLS) açısından fark olup olmadığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, kateter ablasyonu planlanan, idiyopatik VES ile takipli, VES yükü %10 ve üzerinde olan, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu korunmuş toplam 30 hasta dahil edildi Tüm hastalarda 12 derivasyonlu elektrokardiyografi, 24 veya 48 saatlik Holter elektrokardiyografi ve transtorasik ekokardiyografi yapıldı. Hastalarda ventriküler ekstrasistolden hemen önceki sinüs atımı ve ventriküler ekstrasistolden uzak sinüs atımının ayrı ayrı global longitudinal strain(GLS) ve elektromekanik pencere (EMP) ölçümleri analiz edilerek karşılaştırıldı. Bulgular: VES öncesi sinüs atımında EMP, uzak sinüs atımına kıyasla anlamlı derecede daha negatifti 26ms (17,8–36,5) ve-34ms (-48,5–-22,3), p<0,001. GLS değerlendirmesinde, VES'den uzak sinüs atımında medyan GLS değeri %17,3 iken, VES öncesi sinüs atımında medyan GLS değeri -%13,3 olarak bulundu. VES öncesi sinüs atımında GLS'nin daha az negatif olması, bu atımda longitudinal miyokardiyal deformasyonun anlamlı derecede bozulduğunu gösterdi. Sonuç: Pre-VES sinüs atımında, VES'den uzak sinüs atımına göre EMP değerinin negatifleşmesi ve GLS'nin bozulması yüzey elektrokardiyografide normal sinüs atımı olarak görülen bu kompleksin aslında mekanik ve elektromekanik açıdan normal olmadığını göstermektedir. EMP ve GLS'nin birlikte değerlendirilmesi, VES oluşum mekanizmalarının anlaşılmasına, subklinik miyokardiyal disfonksiyonun saptanmasına ve ileride VES ilişkili kardiyomiyopati riskinin daha erken belirlenmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives Frequent premature ventricular complexes (PVCs) are known to cause impairment of left ventricular function, mechanical dyssynchrony, and a potentially reversible cardiomyopathy phenotype. This study aimed to evaluate whether there is a difference in electromechanical window (EMW) and global longitudinal strain (GLS) between the sinus beat immediately preceding a PVC and a sinus beat remote from PVCs in patients with idiopathic PVCs scheduled for catheter ablation. Materials and Methods A total of 30 patients with idiopathic PVCs scheduled for catheter ablation, a PVC burden of 10% or greater, and preserved left ventricular ejection fraction were included in the study. All patients underwent 12-lead electrocardiography, 24- or 48-hour Holter electrocardiographic monitoring, and transthoracic echocardiography. In each patient, GLS and EMW measurements were obtained separately from the sinus beat immediately preceding a PVC and from a sinus beat remote from PVCs, and these values were compared. Results The EMW was significantly more negative in the pre-PVC sinus beat compared with the remote sinus beat. The median EMW was -34 ms in the pre-PVC sinus beat and 26 ms in the remote sinus beat -34ms (-48.5 to -22.3) vs. 26ms (17.8 to 36.5), p<0.001. In the GLS analysis, the median GLS value was -17.3% in the sinus beat remote from PVCs, whereas it was -13.3% in the pre-PVC sinus beat. The less negative GLS value observed in the pre-PVC sinus beat indicated a significant impairment in longitudinal myocardial deformation in this beat.Conclusion The negative shift in EMW and the impairment in GLS observed in the prePVC sinus beat compared with the sinus beat remote from PVCs demonstrate that this complex, although appearing as a normal sinus beat on surface electrocardiography, is not mechanically or electromechanically normal. Combined assessment of EMW and GLS may contribute to a better understanding of PVC formation mechanisms, detection of subclinical myocardial dysfunction, and earlier identification of the risk of PVC-related cardiomyopathy in the future.