Biseps brakii uzun başı tendinopatisinin tedavisinde ultrasonografi eşliğinde triamsinolon enjeksiyonu ile tens etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of ultrasound-guided triamcinolone injection and transcutaneous electrical nerve stimulation for the treatment of long head of the biceps brachii tendinopathy
  1. Tez No: 1012240
  2. Yazar: MİNA YANPAR AYVAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASİN DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Biseps brakii uzun başı tendonu, biseps tendinopatisi, kortikosteroid enjeksiyonu, TENS, omuz ağrısı, ultrasonografi, Long head of the biceps brachii tendon, biceps tendinopathy, corticosteroid injection, TENS, shoulder pain, ultrasonography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Biseps brakii uzun başı tendinopatisinin tedavisinde ultrasonografi (USG) rehberliğinde uygulanan triamsinolon ve transkutanöz elektriksel sinir uyarımı (TENS) tedavisinin etkinliklerini karşılaştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya dahil edilme ve dışlanma kriterlerine göre 42 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele olarak TENS grubu (n=21) ve steroid enjeksiyon grubu (n=21) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Birinci gruba günde bir kez, her bir uygulama 15 dakika olacak şekilde toplam 15 seans TENS tedavisi (200 Hertz (Hz) frekans ve 200 mikrosaniye (µs) faz süresi parametrelerinde) uygulandı. İkinci gruba, USG rehberliğinde peritendinöz olarak 1 ml triamsinolon asetonid (40 mg/ml) ve 1 ml lidokain hidroklorür (20 mg/ml) karışımı uygulandı. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalara ek olarak eklem hareket açıklığı, germe ve progresif dirençli egzersiz içeren fizik tedavi programı uygulandı. Hastalar tedavi öncesi, tedavi sonrasında 1. ay ve 3. ay olmak üzere toplam 3 kez değerlendirildi. Çalışmada sonuç ölçütleri olarak istirahat ve mekanik Vizüel ağrı skoru (VAS), Omuz ağrısı ve engellilik indeksi (SPADI) skoru, USG'de biseps brakii uzun başı tendonu çapı, peritendinöz sıvı miktarı ve vasküler sinyal artışı varlığı ile Speed ve Yergason testleri kullanıldı. Bulgular: TENS grubu (n=21) ve steroid enjeksiyon grubu (n=21) olmak üzere toplamda 42 hasta çalışmayı tamamladı. Her iki tedavi grubunun demografik verileri benzerdi (p>0,05). Her iki grupta da grup içi değerlendirmelerde tedavi öncesiyle karşılaştırıldığında 1. ay ve 3. ay değerlendirmelerinde istirahat ve mekanik VAS skoru, SPADI skoru, ultrasonografik değerlendirmede tendon çapı, peritendinöz sıvı miktarı parametrelerinde anlamlı iyileşme olduğu saptandı (p<0,017). Gruplar arası değerlendirmelerde ise steroid enjeksiyon grubunda mekanik VAS ve SPADI skorlarındaki iyileşmenin 1. ay ve 3. ay kontrollerinde TENS grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla olduğu tespit edildi (p<0,05). Hastalarda takip sürecinde herhangi bir komplikasyon gözlenmedi. Sonuçlar: Her iki grupta da tedavi sonrası ölçümlerde tedavi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler gözlenirken, steroid enjeksiyonu uygulanan grupta mekanik VAS ve SPADI değerlerinin TENS uygulanan gruba kıyasla daha anlamlı olarak iyileştiği tespit edildi. Biseps tendinopatisi tedavisinde USG rehberliğinde yapılan triamsinolon enjeksiyonunun etkili bir tedavi seçeneği olarak değerlendirilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the effectiveness of ultrasound-guided triamcinolone injection and transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) therapy in the treatment of long head of the biceps brachii tendinopathy. Materials and Methods: Forty-two patients who met the inclusion and exclusion criteria were enrolled in the study. Patients were randomly assigned into two groups: the TENS group (n=21) and the steroid injection group (n=21). The first group received a total of 15 sessions of TENS therapy once daily, each session lasting 15 minutes, with parameters of 200 Hertz (Hz) frequency and 200 microseconds (µs) pulse duration. The second group received an ultrasound-guided peritendinous injection consisting of 1 mL triamcinolone acetonide (40 mg/mL) and 1 mL lidocaine hydrochloride (20 mg/mL). In addition, all patients participated in a physical therapy program including range of motion, stretching, and progressive resistance exercises. Patients were evaluated at baseline and at the 1st and 3rd months after treatment. Outcome measures included resting and mechanical Visual Analog Scale (VAS) scores, Shoulder Pain and Disability Index (SPADI) score, ultrasonographic measurements of long head of the biceps tendon diameter, peritendinous fluid amount, presence of increased vascular signal, and Speed and Yergason tests. Results: A total of 42 patients, including 21 patients in the TENS group and 21 patients in the steroid injection group, completed the study. Demographic characteristics were similar between the two groups (p>0.05). In within-group analyses, both groups demonstrated significant improvements in resting and mechanical VAS scores, SPADI score, tendon diameter, and peritendinous fluid amount at the 1st and 3rd month evaluations compared with baseline (p<0.017). In between-group comparisons, improvements in mechanical VAS and SPADI scores were significantly greater in the steroid injection group than in the TENS group at both the 1st and 3rd month follow-ups (p<0.05). No complications were observed during the follow-up period. Conclusion: Both treatment modalities resulted in statistically significant improvements in post-treatment measurements compared with baseline. However, the steroid injection group demonstrated greater improvements in mechanical VAS and SPADI scores compared with the TENS group. Ultrasound-guided triamcinolone injection may be considered an effective treatment option for the management of biceps tendinopathy.