Anterior serebral arter anevrizmalarının anatomik lokalizasyonlarına ve boyutlarına göre endovasküler tedavi etkinliğinin ve güvenliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy and safety of endovascular treatment according to the anatomical localization and size of anterior cerebral artery aneurysms
- Tez No: 1012244
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN DAĞLIOĞLU, DR. UĞUR KEMAL GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Anterior serebral arter, anevrizma, rüptür, endovasküler tedavi, morfometrik oranlar, parent arter çapı, Anterior cerebral artery, aneurysm, rupture, endovascular treatment, morphometric ratios, parent artery diameter
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada anterior serebral arter (ACA) anevrizmalarında anevrizma boyutları, anatomik lokalizasyonları ve parent arter çapı ile ilişkili morfolojik oranların; anevrizma rüptür riski, klinik sonuçlar ve endovasküler tedavi etkinliği üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca anevrizma boyutunun tek başına rüptür riskini öngörmede yeterli olup olmadığı araştırılmıştır Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 2020–2024 yılları arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde endovasküler yöntemlerle tedavi edilen ACA anevrizmalı hastalar incelendi. Hastaların demografik, klinik ve radyolojik verileri ile morfometrik ölçümleri analiz edildi. Anevrizma boyutları, boyun genişliği, parent arter çapları ve bunlara ait oranlar hesaplandı. Hastalar rüptüre ve rüptüre olmayan gruplar olarak karşılaştırıldı. İstatistiksel analizlerde Student t-testi ve Pearson ki-kare testi kullanıldı. Bulgular: Toplam 301 hastanın değerlendirilmesi sonucunda, rüptüre anevrizma grubunda boyun genişliğinin daha dar olduğu, buna karşılık anevrizma yüksekliği/boyun genişliği ve genişlik/boyun genişliği oranlarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı (p<0,05). Parent arter distal sol ve proksimal çaplarının rüptüre grupta daha düşük olduğu gösterildi. Buna karşın anevrizmanın mutlak boyutları ve boyut dağılımları ile rüptür arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Takip analizlerinde işlem sonrası rezidü oranları ve takip süresi açısından gruplar arasında fark saptanmadı. Klinik sonuçlar açısından preoperatif ve erken dönem (1. ay) modifiye Rankin skoru rüptüre grupta daha kötü iken, 6. ve 12. ay sonuçlarında fark izlenmedi. Komplikasyonlar arasında vazospazm ve kasık hematomu rüptür ile anlamlı ilişkili bulundu (p<0,001). Tedavi yöntemleri açısından stent destekli koilleme yüksek komplet oklüzyon oranları ile ilişkili bulunurken, flow diverter kullanılan olgularda sonuçların daha değişken olduğu gözlendi. Ayrıca tedavi türü ile Raymond-Roy sınıflaması arasında anlamlı ilişki saptandı (p=0,037). Sonuç: Anterior serebral arter anevrizmalarında rüptür riskinin değerlendirilmesinde yalnızca anevrizma boyutu yeterli değildir. Özellikle anevrizma yüksekliği/boyun genişliği oranı ve parent arter çapı gibi morfolojik parametreler rüptür riskinin öngörülmesinde daha değerli belirteçlerdir. Endovasküler tedavi yöntemleri yüksek etkinlik ve kabul edilebilir komplikasyon oranları ile güvenli bir tedavi seçeneği sunmaktadır. Bu nedenle anevrizma yönetiminde klinik, morfolojik ve hemodinamik parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the impact of aneurysm size, anatomical localization, and morphometric ratios related to parent artery diameter on rupture risk, clinical outcomes, and the efficacy of endovascular treatment in anterior cerebral artery (ACA) aneurysms. Additionally, the study investigated whether aneurysm size alone is sufficient to predict rupture risk Materials and Methods: In this retrospective study, patients with ACA aneurysms who were treated endovascularly between 2020 and 2024 at Ankara Bilkent City Hospital were analyzed. Demographic, clinical, and radiological data, as well as morphometric measurements, were evaluated. Aneurysm size, neck width, parent artery diameters, and their ratios were calculated. Patients were divided into ruptured and unruptured groups and compared accordingly. Statistical analyses were performed using Student's t-test and Pearson's chi-square test. Results: A total of 301 patients were included in the study. In the ruptured aneurysm group, neck width was significantly smaller, whereas aneurysm height-to-neck width and width-to-neck width ratios were significantly higher (p<0.05). Distal left and proximal parent artery diameters were found to be smaller in the ruptured group. However, no significant association was observed between absolute aneurysm size or size distribution and rupture. Follow-up analyses revealed no significant differences between groups in terms of post-procedural residual aneurysm or follow-up duration. Clinically, modified Rankin Scale (mRS) scores were significantly worse in the ruptured group in the pre-treatment and early (1-month) period, whereas no significant differences were observed at 6 and 12 months. Vasospasm and groin hematoma were significantly associated with rupture (p<0.001). Regarding treatment modalities, stent-assisted coiling was associated with higher complete occlusion rates, whereas outcomes of flow diverter treatments were more variable. A significant association was also found between treatment type and Raymond-Roy classification (p=0.037). Conclusion: Aneurysm size alone is insufficient to predict rupture risk in anterior cerebral artery aneurysms. Morphological parameters such as aneurysm height-to-neck ratio and parent artery diameter are more reliable indicators of rupture risk. Endovascular treatment is an effective and safe option with high occlusion rates and acceptable complication profiles. Therefore, clinical decision-making should be based on a comprehensive evaluation of clinical, morphological, and hemodynamic factors.