Metastatik küçük hücreli olmayan akciğer kanseri (NSCLC) hastalarında akciğer immün prognostik indeksi (LIPI) skorunun prognostik etkisi
The prognotic effect of lung immune prognotic index (LIPI) score in patients with metastatic non-small cell lung cancer (NSCLC)
- Tez No: 1012243
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR KARAKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: İmmünoterapi, Lung Immune Prognostic Index (LIPI), Progresyonsuz sağkalım, Immunotherapy, Lung Immune Prognostic Index (LIPI), progression-free survival
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Metastatik küçük hücre dışı akciğer kanseri (KHDAK) tanılı hastalarda progresyonsuz sağkalımı ve genel sağkalımı değerlendirmede Lung Immune Prognostic Index (LIPI)'in etkisini görmek amaçlanmıştır. Gereçler ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli retrospektif gözlemsel bir çalışmadır. Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi ' nde yapılmıştır. Çalışmaya 01/01/2022 – 25/11/2024 tarihleri arasında Tıbbi onkoloji kliniğine başvurup tedavi görmüş hastalardan patolojik olarak konfirme KHDAK tanısı almış, 18 yaş üstü olan, metastatik hastalığa sahip olup immünoterapi alan hastalar dahil edilmiştir. Bulgular:.Çalışmamıza % 86 ' sı erkek olmak üzere toplam 276 hasta dahil edildi. Genel hasta popülasyonumuzda median sağkalım skuamöz histolojik alt tipte 13 ay non skuamöz subtipinde 10 aydı. Progresyonsuz sağkalım skuamöz subtipinde 10 ay iken non skuamöz histolojik alt tipinde 6 ay olarak tespit edildi.LIPI skoru iyi olan hasta populasyonunda median OS LIPI skoru orta / kötü olan hastalara kıyasla anlamlı düzeyde yüksek seyretmekteydi (15 ay, 7 ay, 5 ay; sırasıyla p1 = 0,021 p2 < 0, 001). Benzer şekilde LIPI skoru iyi olan risk grubunda orta/kötü olan hasta grubuna kıyasla progresyonsuz sağkalım daha uzun seyrediyordu (13 ay, 7 ay, 4 ay; sırasıyla p1=0,005 p2 = 0,004). Sonuçlar: Sonuç olarak çalışmamızda ucuz, kolay ulaşılabilir, non invaziv bir sistemik inflamatuvar marker olan LIPI skoru ile immünoterapi alan hastalarda genel sağkalımın ve progresyonsuz sağkalımın öngörülebileceğini gösterdik. Özellikle LIPI skoru orta ve kötü risk grubunda olan hastalarda tedavi yanıtlarının erken dönemde daha dikkatli değerlendirilmesi ve gerekli durumlarda tedavi değişikliği düşünülmesi konusunda yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the impact of the Lung Immune Prognostic Index (LIPI) score on progression-free survival and overall survival in patients diagnosed with metastatic non-small cell lung cancer (NSCLC). Materials and Methods: This study is a single-center, retrospektive observational study conduced at Ankara Atatürk Sanatorrium Training and Research Hospital. Patients who were 18 years or order, had a pathologically confirmed diagnosis of non-small cell lung cancer (NSCLC), presented with metastatic disease and were planned to receive immunotherapy and who were treated at the Medical Oncology Clinic between January 1, 2022 and November 25,2024, were included in the study. Results: Our study included a total of 276 patients, 86% of whom were male. In the overall patient population, the median survival was 13 months in the squamous histological subtype and 10 months in the non-squamous subtype. Progression-free survival was found to be 10 months in the squamous subtype and 6 months in the nonsquamous histological subtype. The median OS was significantly higher in the patient population with a good LIPI score compared to patients with a moderate/poor LIPI score (15 months vs. 7 months vs. 5 months; p1 = 0.021 and p2 < 0.001, respectively). Similarly, progression-free survival was longer in the high-risk group with good LIPI scores compared to the moderate/poor risk group (13 months vs. 7 months vs. 4 months; p1=0.005 and p2=0.004, respectively). Conclusion: In conclusion, our study demonstrated that the LIPI score, an inexpensive, easily modifiable, non-invasive systemic inflammatory marker, can predict overall survival and progression-free survival in newborns receiving immunotherapy.