Maviye kayma etkisi altında görünür ışık haberleşmesi ve konumlandırma için bütünleşik alıcı tasarımı
Integrated receiver design for visible light communication and positioning under the blue shift effect
  1. Tez No: 1012268
  2. Yazar: MEHMET ALİ KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR TÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görünür ışık iletişimi, Visible light communication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Gelecek nesil kablosuz ağlar, haberleşme ve algılama işlevlerinin tek bir donanım üzerinde bütünleştirildiği yapılara dönüşmektedir. Görünür Işık Haberleşmesi, sunduğu geniş bant genişliği ve elektromanyetik girişim bağışıklığı ile iç mekanlarda yüksek hızlı veri iletimi ve hassas konumlandırma için güçlü bir adaydır. Ancak, MC-VLC sistemlerinde kullanılan optik filtrelerin iletim spektrumunun ışığın geliş açısına bağlı olarak değişmesi, bozucu etkiler oluşturarak haberleşme performansını düşürmektedir. Bu tez çalışmasında, maviye kayma olarak adlandırılan bu fenomen hem yönetilmesi gereken bir bozucu etki hem de özgün bir yaklaşımla konumlandırma için ayırt edici bir bilgi kaynağı olarak ele alınarak haberleşme ve konumlandırma işlevlerinin bütünleştirildiği bir alıcı yapısı tasarlanmıştır. Tezin ilk aşamasında, literatürdeki basitleştirilmiş varsayımların aksine, çoklu ışık kaynağı ve yansıtıcı yüzeylerin bulunduğu gerçekçi iç mekan ortamları için açısal güç dağılımı analizleri yapılmıştır. Daha sonra bu ortamlar için metasezgisel algoritma tabanlı yöntemler ile optik filtre tasarımları gerçekleştirilmiş ve önerilen filtre yapılarının haberleşme performansını mevcut tasarımlara kıyasla artırdığı gösterilmiştir. İkinci aşamada ise maviye kayma etkisi bir bozulma kaynağı olmaktan çıkarılıp, konumlandırma için bir özniteliğe dönüştürülmüştür. Bu doğrultuda, hem çok renkli hem de pc-LED tabanlı sistemlere entegre edilebilecek, düşük karmaşıklığa sahip bir konumlandırma mimarisi oluşturulmuştur. Simülasyon sonuçları, önerilen bütünleşik sistemin ek bir donanım maliyeti gerektirmeksizin santimetre mertebesinde konumlandırma doğruluğu sağladığını ve LED'lerin termal kaynaklı spektral değişimlerine karşı dayanıklı bir yapı sergilediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Next-generation wireless networks are evolving into architectures where communication and sensing functions are integrated onto a single hardware platform. Visible Light Communication stands as a strong candidate for high-speed indoor data transmission and precise positioning, owing to its wide bandwidth and immunity to electromagnetic interference. However, the dependence of the transmission spectrum of optical filters used in MC-VLC systems on the angle of incidence induces disruptive effects and degrades communication performance. In this thesis, this phenomenon, termed blue-shift, is addressed both as a disruptive effect to be mitigated and, through a novel approach, as a distinctive information source for positioning. Consequently, a receiver architecture integrating communication and positioning functions has been designed. In the first phase of the thesis, contrary to the simplified assumptions in the literature, angular power distribution analyses were conducted for realistic indoor environments featuring multiple light sources and reflective surfaces. Subsequently, optical filter designs were developed for these environments using metaheuristic algorithm-based methods, and it was demonstrated that the proposed approach enhances communication performance compared to existing designs. In the second phase, the blue-shift effect was transformed from a source of impairment into a feature for positioning. Accordingly, a low-complexity positioning architecture capable of integration into both multi-color and pc-LED-based systems was developed. Simulation results reveal that the proposed integrated system provides centimeter-level positioning accuracy without requiring additional hardware costs and exhibits robustness against thermally induced spectral variations of the LEDs.