Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesinin Trabzon Caddesinde gürültü ve radyasyon kirlilik düzeyinin tespiti
Determination of noise and radiation pollution levels on Trabzon Street in Dulkadiroğlu district of Kahramanmaraş.
  1. Tez No: 1012291
  2. Yazar: CEMİL EFE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Biophysics, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyofizik, Fizik, Gürültü, Gürültü analizi, Gürültü azaltma, Gürültü denetimi, Gürültü kirliliği, Biophysics, Physics, Noise, Noise analysis, Noise reduction, Noise control, Noise pollution
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışma, Kahramanmaraş'ın merkez Dulkadiroğlu ilçesinde yer alan Trabzon Caddesinde çevresel elektromanyetik alan radyasyonu (EMA) ve gürültü kirlilik düzeylerinin tespit edilmesi için yapıldı. Trabzon Caddesi üzerinde 200 metre aralıklarla saptanan beş farklı istasyonda gerçekleştirilen ölçümler; Pazartesi, Salı, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günlerini kapsayacak şekilde 08:00–16:00 saatleri arasında yürütülmüştür. Çalışmada; GSM900, GSM1800 ve UMTS 2100 MHz bantlarında faaliyet gösteren baz istasyonlarının oluşturduğu elektromanyetik alan (EMA) değerleri ölçülmüştür. Elektrik alan (E), manyetik alan (H) ve güç yoğunluğu (S) parametrelerinin temel alındığı ölçümlerde, verilerin güvenilirliğini sağlamak amacıyla ICNIRP ve BTK standartlarına uygun olarak her ölçüm üçer kez tekrarlanmıştır. Ölçüm süresi en az 6 dakika olarak ayarlandı. Araştırma kapsamında gerçekleştirilen radyo frekansı analizlerinde, 1 MHz ile 9.4 GHz frekans bandında hassas ölçüm yapabilen Aaronia Spectran HF-60105 V4 model taşınabilir spektrum analizöründen yararlanılmıştır. Gürültü kirliliğinin ölçümleri, EMA ölçümleri ile aynı noktalarda, aynı gün eş zamanlı olarak yapıldı. Gürültü kirliliğinin ölçümlerinde üç farklı ölçüm aralığı olan (30 - 80 dB; 50-100 dB; 80-130 dB) Testo 815 gürültü ölçer cihazı kullanıldı. Beş günlük zaman zarfında gerçekleştirilen ölçümler neticesinde, her frekans değeri özelinde ortalama eşdeğer düzlem dalga güç yoğunlukları hesaplanmıştır. GSM900 için Sort=72.261 µW/m2; GSM 1800 için S=35.625 µW/m2 ve UMTS (3G) için S=176.496 µW/m2 olarak tespit edildi. Ek olarak GSM900, GSM1800 ve UMTS (3G) frekansları için Wxh/m2 biriminde radyasyon dozu (RD) hesaplandı ve sırasıyla 0.633 (Wxh)/m2, 0.312 (Wxh)/m2 ve 1.546 (Wxh)/m2 olarak bulundu. Aynı frekanslar için radyasyon doz indeksi de (RDI) hesaplandı ve sırasıyla 16.06x10-6, 3.96x10-6 ve 16.81x10-6 olarak bulundu. Ölçümlerin gerçekleştiği bölgede RDI<1 olduğu için elektromanyetik alan radyasyon kirlilik düzeyinin insan sağlığına zararlı olmadığı söylenebilir. Ek olarak, GSM900 MHz frekansında maruz kalınan elektromanyetik dalgaların nüfuz derinliği kuru cilt için 4.0 cm, ıslak cilt için ise 4.4 cm olarak hesaplandı. GSM1800 MHz frekansında bu değerler kuru ciltte 2.8 cm, ıslak ciltte 2.9 cm olarak hesaplanırken, UMTS (3G) 2100 MHz frekansında hem kuru hem de ıslak cilt için nüfuz derinliği 2.5 cm olarak bulunmuştur. Ölçülen elektrik alan (E), manyetik alan (H) ve güç yoğunluğu (S) değerlerinin tamamının, GSM900, GSM1800 ve GSM2100 MHz frekans bantları için elde edilen verilerin, ICNIRP ve BTK tarafından öngörülen referans limitlerin gerisinde kaldığı tespit edilmiştir. Çalışmada 32-80 dB ve 50-100 dB gürültü ölçeğinde haftanın tüm günleri için yapılan gürültü ölçümlerinin tümü D<1 olduğu için (85 dB(A)) gürültü doz sınırını aşmamıştır. Ancak 80-130 dB gürültü ölçeğinde haftanın tüm günleri için yapılan gürültü ölçümlerinin tüm değerleri D>1 olduğu için (85 dB(A)) gürültü doz sınırını aşmıştır. 80-130 dB gürültü ölçeğinde elde edilen doz katsılarının ve bunlara dB(A) olarak kaşı gelen gürültü değerleri, D=1 için sınır değer olan 85 dB(A) değerinden çok büyük ve riskli seviyededir. Özellikle haftalık ortalama C=40 saat için hesaplanan gürültü doz değeri, 98.680 dB(A) oldukça büyük ve riskli seviyededir. Elde edilen 80-130 dB aralığındaki bulgular, 30 Kasım 2022 tarihli ve 32029 sayılı Resmî Gazete'de yürürlüğe giren“Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği”ile Avrupa Birliği'nin 2002/49/EC (END) sayılı direktifinde öngörülen eşik değerlerin önemli ölçüde üzerinde olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the levels of environmental electromagnetic field (EMF) radiation and noise pollution on Trabzon Street, located in the central district of Dulkadiroğlu in Kahramanmaraş. Measurements were carried out at five different stations identified at 200-meter intervals along Trabzon Street, between 08:00 and 16:00 on Monday, Tuesday, Thursday, Friday, and Saturday. Within the scope of the study, electromagnetic field (EMF) values generated by base stations operating in the GSM900, GSM1800, and UMTS 2100 MHz frequency bands were measured. Measurements were based on electric field (E), magnetic field (H), and power density (S) parameters. To ensure data reliability, each measurement was repeated three times in accordance with ICNIRP and BTK standards. The minimum measurement duration was set to 6 minutes. For radio frequency analyses, an Aaronia Spectran HF-60105 V4 portable spectrum analyser, capable of precise measurements in the 1 MHz–9.4 GHz frequency range, was used. Noise pollution measurements were taken simultaneously with EMA measurements, at the same locations and on the same day. Noise pollution measurements were conducted using a Testo 815 sound level meter with three measurement ranges (30–80 dB, 50–100 dB, and 80–130 dB).For each frequency, five-day average equivalent plane wave power density values were calculated, yielding 72.261 µW/m² for GSM900, 35.625 µW/m² for GSM1800, and 176.496 µW/m² for UMTS (3G). In addition, radiation dose (RD) values in W·h/m² were calculated as 0.633, 0.312, and 1.546 for GSM900, GSM1800, and UMTS (3G), respectively. The radiation dose index (RDI) values were found to be 16.06×10⁻⁶, 3.96×10⁻⁶, and 16.81×10⁻⁶, respectively. Since all RDI values are less than 1, it can be concluded that the electromagnetic radiation levels in the study area do not pose a risk to human health. Furthermore, the penetration depth of electromagnetic waves was determined to be 4.0 cm for dry skin and 4.4 cm for wet skin at GSM900 MHz; 2.8 cm (dry) and 2.9 cm (wet) at GSM1800 MHz; and 2.5 cm for both dry and wet skin at UMTS (3G) 2100 MHz. All measured electric field (E), magnetic field (H), and power density (S) values were found to be below the reference limits specified by ICNIRP and BTK for the GSM900, GSM1800, and GSM2100 frequency bands. In the study, all noise measurements conducted throughout the week within the 32–80 dB and 50–100 dB noise scales were found to have D < 1; therefore, they did not exceed the noise dose limit of 85 dB(A). However, for the 80–130 dB noise scale, all measurements taken throughout the week yielded D > 1, indicating that the noise dose limit of 85 dB(A) was exceeded. The dose coefficients obtained within the 80–130 dB range and their corresponding noise levels in dB(A) were significantly higher than the threshold value of 85 dB(A) for D = 1, indicating hazardous levels. In particular, the noise dose value calculated for a weekly average exposure duration of C = 40 hours was found to be 98.680 dB(A), which represents a considerably high and risky level. The findings obtained in the 80–130 dB range substantially exceed the threshold values specified in the“Regulation on the Assessment and Management of Environmental Noise,”which entered into force in the Official Gazette dated November 30, 2022 (No. 32029), as well as in the European Union Directive 2002/49/EC (END).