Sıçanlarda periodontitis ilişkili nöroinflamatuar değişiklikler ve melatoninin önleyici etkinliğinin incelenmesi
Periodontitis related neuroinflammatory changes in rats andinvestigation of the preventive efficacy of melatonin
- Tez No: 1012366
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ KÖSE
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Deneysel periodontitis, Hipokampus, Melatonin, Nöroinflamasyon, Serebral korteks, Sıçan, Cerebral cortex, Experimental periodontitis, Hippocampus, Melatonin, Neuroinflammation, Rat
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET Sıçanlarda Periodontitis İlişkili Nöroinflamatuar Değişiklikler ve Melatonin'in Önleyici Etkinliğinin İncelenmesi Amaç: Bu deneysel çalışma, hipokampüs ve serebral korteksteki periodontitis ilişkili muhtemel nöroinflamatuar değişikliklerde melatoninin önleyici rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: 24 adet Sprague Dawley sıçan Kontrol (n=8), Dp (n=8) ve Dp+Mel (n=8) şeklinde üç gruba ayrıldı. Sıçanlarda bilateral alt 1. molarlara ligatür uygulanmasından itibaren 35 günlük periodontitis indüksiyonu boyunca Dp+Mel grubuna sistemik melatonin (10 mg/kg/gün) uygulandı. Tüm grupların sakrifikasyonu takiben, periodontal kemik kaybı Mikro-BT kesitlerinde (sagittal ve koronal) analiz edildi. Serebral korteks ve hipokampüs dokuları ile serum örnekleri histopatolojik (büzüşmüş hücreler ile eşlik eden apoptotik nöronlar, ödematöz alanlar), immünohistokimyasal (Kaspaz-3, GFAP ve Iba-1) ve biyokimyasal (IL-1β, IL-6, IL-10, IL-1β/IL-10, Aβ1-42, TNF-α, TOAK, TOD ve OSİ) olarak analiz edildi. Bulgular: Mikro-BT sonuçları, deneysel periodontitis modelinin çalıştığını gösterdi. Dp+Mel ve Dp grubu karşılaştırıldığında; histopatolojik hasar, Kaspaz-3, GFAP ve Iba-1 immünpozitiviteleri bakımından anlamlı fark olduğu görüldü (p<0.05). Sistemik melatonin uygulamasının, IL-1β, IL-1β/IL-10 ve Aβ1-42 seviyelerini hem doku hem serumda önemli derecede düşürdüğü tespit edildi (p<0.05). Ek olarak, serum TNF-α ve doku TOS ve OSI düzeylerinin melatonin grubunda istatistiksel olarak anlamlı miktarda azaldığı belirlendi (p<0.05). Sonuç: Bu çalışma, sıçanlarda sistemik melatonin tedavisinin periodontal dokulardaki yıkımı ve serebral korteks ve hipokampüs dokusundaki periodontitis ilişkili nöroinflamatuar, nörooksidatif ve nöroapoptotik değişiklikleri sınırlandırabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Periodontitis Related Neuroinflammatory Changes in Rats and Investigation of the Preventive Efficacy of Melatonin Background: This experimental study aims to investigate the preventive role of melatonin in potential neuroinflammatory changes associated with periodontitis in the hippocampus and cerebral cortex. Methods: Twenty-four Sprague Dawley rats were divided into three groups: Control (n=8), Ep (n=8), and Ep+Mel (n=8). Systemic melatonin (10 mg/kg/day) was administered to the Ep+Mel group for 35 days of periodontitis induction, starting from the application of bilateral lower first molar ligation. Following sacrificiation of all groups, periodontal bone loss was analyzed in Micro-CT sections (sagittal and coronal). Cerebral cortex and hippocampus tissues and serum samples were analyzed histopathologically (shrunken cells accompanied by apoptotic neurons, edematous areas), immunohistochemically (Caspase-3, GFAP and Iba-1), and biochemically (IL-1β, IL-6, IL-10, IL-1β/IL-10, Aβ1-42, TNF-α, TAS, TOS and OSI). Results: Micro-CT results showed that the experimental periodontitis model was successful. When the Ep+Mel and Ep groups were compared, a significant difference was observed in terms of histopathological damage, Caspase-3, GFAP and Iba-1 immunopositivity (p<0.05). Systemic melatonin administration was found to significantly reduce IL-1β, IL-1β/IL-10, and Aβ1-42 levels in both tissue and serum (p<0.05). Additionally, serum TNF-α and tissue TOS and OSI levels were statistically significantly reduced in the melatonin group (p<0.05). Conclusions: This study demonstrated that systemic melatonin treatment in rats may limit periodontal tissue destruction and periodontitis-associated neuroinflammatory, neurooxidative, and neuroapoptotic changes in cerebral cortex and hippocampus tissue.